To što nama promatračima izgleda kao da time Plenkovićeva ekipa prešutno podržava i Sanaderov koncept: izvana europski, iznutra kriminalni, očito nije primarno za unutarstranačku ravnotežu. U HDZ-u vrijede neka posebna, interna pravila, koja mi ostali smrtnici ne shvaćamo. Uskrsnuli Božidar Kalmeta najbolji je primjer za to.


Koliko političkog »ludila« u zadnja 24 sata! Ćaća se vratio i najavio veliku koaliciju, Stipe Mesić na dvoboj zaziva Kolindu, a SDP u punom sjaju u Saboru pokazuje kako se ipak može dobro raditi kad si u oporbi. Ne znaš što od toga troje više zvuči kao san.

Ivo Sanader počeo se zadnjih dana intenzivno pojavljivati u javnosti, a po svemu sudeći njegova nova knjiga mogla bi se u neku ruku nazvati programatskom, s obzirom da predviđa veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a kao spas za Hrvatsku, a to doista i jest plan nekih krugova i master-mindeova. Svjedoci govore da mu se HDZ-ovci i dalje kad ga sretnu obraćaju s »predsjedniče«, a činjenica da je na Sanaderovom eventu bio i Vladimir Šeks, signifikantna je i govori u prilog tezi onih koji tvrde da Sanader istinski hvali Andreja Plenkovića. Kad Sanader to kaže, to doduše izgleda kao da Plenkoviću netko ozbiljno želi naštetiti i da je mudar, premijer bi zamolio frenda Sanadera da ga nipošto ne nastavi hvaliti. Ali Šeksovo prisustvo nije nimalo nebitno u kontekstu unutarnjih odnosa u HDZ-u.

To što nama promatračima izgleda kao da time Plenkovićeva ekipa prešutno podržava i Sanaderov koncept: izvana europski, iznutra kriminalni, očito nije primarno za unutarstranačku ravnotežu. U HDZ-u vrijede neka posebna, interna pravila, koja mi ostali smrtnici ne shvaćamo. Uskrsnuli Božidar Kalmeta najbolji je primjer za to.

Ali zato je tu Stipe Mesić, da u svakoj prilici zabavi naciju. Što je najbolje, da se kandidira vjerojatno bi i pobijedio na predsjedničkim izborima (bar ako se Milanović ne bi). Hrvatski građani vape za snažnim građanskim političarom i liderom, čija bi politika bila odgovor jačanju konzervativnih tendencija i ovom zaglupljivanju društva koje trpimo iz Markićkina političkoga kruga s idejama o zabrani abortusa i sličnim nonsenima iz proteklih stoljeća, a koje Kolinda Grabar-Kitarović zadnjih tjedana podupire.

Naravno, Mesić se uvijek znao našaliti na vlastiti račun, pa je podsjetio i kako su neki postajali šefovi država i s 92 godine, dok je on tek mladić kojemu su 84. Hrvatskoj politici nedostaje duha i šarma kakvog ima Mesić. Ovi birokrati, ili pak nazadnjaci, nisu nam dovoljno zanimljivi, što jest – jest.

I još jedan događaj koji je jučer mogao sve iznenaditi bio je nastup SDP-a oko lex LNG u Saboru. Napokon su se trgnuli i pokazali kako bi trebala izgledati prava opozicija, da se može biti i proaktivan, i provokativan, pa čak i inventivan kad se samo malo mućne glavom. Ali to je samo dokaz koliko malo truda vodstvo SDP-a u ovoj svojoj eri ulaže u rad u parlamentu općenito.

Da su svi nastupi kao jučerašnji, njihov rad bi itekako dobio smisao, a rejting im ne bi visio na rubu od 20 posto. Koliko god dijelom ti jučerašnji istupi bili i pretjerani, ipak su skrenuli pažnju na SDP i podsjetili da je to stranka u kojoj sjedi niz ozbiljnih, pametnih i vrijednih ljudi koji možda i imaju rješenja za Hrvatsku.

Sve ovo zvuči neuvjerljivo? Ma to je zbog Plenkovića. Rekao je da komentatori i mediji trebaju širiti optimizam.

 

novilist