Već smo svi imali priliku vidjeti da je ova Vlada opsjednuta džepovima građana i pronalaženjem novih načina da ih, na svaki način i što je moguće više, isprazni. Najnoviji prijedlog za još jedno pražnjenje džepova građana dolazi iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Naime, tiho i „ispod žita“, pod izgovorom kako žele smanjiti listu čekanja na zubni aparatić za djecu napravili su prijedlog izmjene sustava financiranja ortodontske terapije.

Trenutno se na zubni aparatić čeka od 3 do 6 godina i u cijelosti je pokriven od strane HZZOa, a ukoliko ga odlučite platiti iz svog džepa, na red ćete doći odmah.

Treba napomenuti da u cijeloj Slavoniji i Baranji ima dva ortodonta i da se samo na prvi pregled čeka po nekoliko mjeseci.

Prema novom modelu, ortodontske nepravilnosti kod djece bi se rangirale u pet kategorija.

Prva i druga kategorija bi bile nepravilnosti bez ili s vrlo malom terapijom i tu HZZO ne bi pokrivao troškove liječenja.

Treća kategorija bi bila granična i terapija bi se financirala od strane HZZOa samo ako bi bila povezana s jako narušenom estetikom osmijeha što bi moglo imati posljedice na psihosocijalni razvoj djeteta. Četvrta i peta kategorija bi obuhvaćale nepravilnosti u kojima je terapija neophodno i bila bi financirana od HZZOa.

Navodno je novi prijedlog napravljen prema britanskom modelu, koji iskreno i nije najbolji, prema kojem državni zdravstveni sustav pokriva liječenje samo težih anomalija zuba.

Izgleda da su oni koji su prijedlog prepisivali, zaboravili prepisati i britanske plaće hrvatskim radnicima iz kojih bi mogli platiti dodatne troškove.

Prema nekim statistikama u Hrvatskoj gotovo polovica školske djece ima potrebu za ortodonskom terapijom. Ako uzmemo u obzir podatke iz Državnog zavoda za statistiku prema kojem je u školskoj godini 2011/2012 bilo preko 500 000 školske djece pa kad od te brojke izuzmemo polovicu i pomnožimo ju s cijenom fiksnog aparatića koja se kreće od 12 000 do 25 000 kn dobijemo iznos od preko 3 milijarde kuna koje bi se, iz džepova građana, slile na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iskreno, nisu sve terapije za fiksni aparatić, a ni svi roditelji neće za male ispravke voditi djecu ortodontu jer samo čekanje na pregled ubija volju.

Činjenica da bi se pri tome kršio Ustav jer je besplatna zdravstvena pomoć za dijete zagarantirana Ustavom, očito ne zamara previše našu Vladu niti njihove savjetnike za ovakva pitanja.

Za podružnicu Brodsko posavske županije, predsjednik, Zoran Popović