Foto: Marin Tironi/PIXSELL / Marko Prpic/PIXSELL
DOK se desni dio političke scene i javnosti danima bavio još jednim histeričnim progonom Milorada Pupovca, kojega mnogi među njima smatraju “četnikom” i “agentom velikosrpske politike”, prava ugroza hrvatskom teritorijalnom integritetu i suverenosti došla je sa zapada, iz jedne članice Europske unije.

Naime, u Trstu je 12. rujna otkriven spomenik talijanskom književniku i političaru Gabrieleu D’Annunziju, čovjeku koji je svojevrsna preteča talijanskog fašizma, najpoznatijeg po tome što je prije točno sto godina okupirao Rijeku i u njoj uspostavio profašističku “državu” koja je trajala 19 mjeseci. Iako je riječ o odluci lokalnih vlasti, nema dvojbe da je riječ o provokaciji usmjerenoj prema Hrvatskoj, naročito kada se u obzir uzme datum otkrivanja spomenika - stogodišnjica uspostave D’Annunzijeve profašističke Rijeke.

"Vodoinstalateri" u noćnoj akciji

Ali to nije bio kraj provokacijama iredentista i fašista iz Italije. Organizirana skupina je u noći 11. na 12. rujna objesila talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci, u kojoj se otvarala izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke. Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Ne radi se o aktualnoj talijanskoj zastavi, nego o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije. Policija je pronašla i propagandne letke.

Pokretači akcije - fašistička skupina Vodoinstalateri ("Gli Idraulici") - su njome bili vrlo ponosni te su je reklamirali i na društvenim mrežama, a objavili su i priopćenje.

“Danas, na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke, htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Talijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Talijana koji ne prihvaćaju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umjesto da brani vlastite granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju ljepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Talijana podigla našu trobojnicu na fasadi Guvernerove palače u Rijeci", stoji, između ostaloga, u izjavi ove fašističke skupine.

Osude iz hrvatskog državnog vrha

Hrvatska policija nije morala samo intervenirati kako bi uklonila spornu zastavu s Guvernerove palače u Rijeci, nego je neke od osumnjičenih fašista privela, dok je drugima zabranila ulazak u Hrvatsku. Riječ je o osobama starosti 23, 56, 63, 70 i 74 godine koje su tijekom dana sletjele u zračnu luku Rijeka dvama manjim zrakoplovima. Prilikom granične kontrole, pregledom prtljage kod navedenih osoba pronađeni su predmeti (majice, razglednice i sl.) s neprimjerenim sadržajem povezanim s privođenjima talijanskih državljana u Rijeci koji su postavili spornu zastavu.

Na ove izljeve talijanskog fašizma i imperijalizma došle su žestoke reakcije iz hrvatskog državnog vrha.

"Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora", napisala je hitro na Twitteru predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović.

Još brže je bilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) na čelu s novim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. Oni su Talijanima odmah poslali prosvjednu notu.

Grlić Radman: "To su ideologije koja su poražene i koje su uvele u strahotu Drugog svjetskog rata"

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna", stoji u noti.

"Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima", dodaje se u noti.

"Najoštrije smo osudili takav čin, bio je i talijanski veleposlanik koji se na neki način ispričao", pohvalio se jučer Grlić Radman novinarima, dodajući, doduše, da ovo nije primjer državne politike u Italiji koju smatra "jednom od najvažnijih članica EU-a", već politike lokalnih vlasti u Trstu te je podsjetio da je za Hrvatsku D'Annunzio bio okupator.

"To su ideologije koje su poražene i koje su uvele u strahotu Drugog svjetskoga rata. Svi oni koji podržavaju takvu ideologiju nemaju mjesta u ovakvoj Europskoj uniji", rekao je hrvatski inoministar Grlić.

Neupućen netko bi mogao pomisliti da Hrvatsku vode zakleti antifašisti

Ovaj put nije trebalo čekati ni na komentar premijera Andreja Plenkovića. “Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo, sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko i na bilo koji način ne samo krši pravni poredak nego i ruši dignitet ozbiljne pravne države", samouvjereno je nastupio Plenković, ozbiljnog izraza lica, proglašavajući Hrvatsku “ozbiljnom pravnom državom”.

Neupućeni promatrač bi pomislio da Hrvatsku vode zakleti antifašisti, ljudi koji doista razumiju da je fašizam bio ideologija i praksa koja je, kako je to rekao inoministar, uvela Europu u strahote Drugog svjetskog rata. No, pravo stanje stvari je značajno drugačije, što je nehotice otkrila i kratka jučerašnja razmjena između Grlića Radmana i novinara.Naime, upitan o komentarima iz Srbije da se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija povijesti, Grlić Radman kaže da ne zna "bi li se samo nasmijao ili dao neku važnost tome". "Ono što čudi je to što Srbija ne razumije geopolitički kontekst", zaključio je Grlić Radman.

Iako je Srbija, koja je četnike rehabilitirala i proglasila antifašistima (iako su najčvršću suradnju tijekom Drugog svjetskog rata imali baš s talijanskim fašistima!), doista zadnja država na svijetu koja bi Hrvatskoj trebala prigovarati zbog “zastrašujuće revizije povijesti”, to ne znači da je u krivu.

Plenković i Kolinda nemaju velikih problema s hrvatskim fašizmom

Hrvatskim vlastima smeta talijanski fašizam, ali im ne smeta hrvatski fašizam, odnosno ustaštvo, što su dosad više puta jasno izrazili.

Za premijera Plenkovića zloglasni ustaški pozdrav ZDS ima “dvostruke konotacije” te je čak i osnovao posebno Vijeće koje je proizvelo bizarne dokumente u kojima su konstatira da je ZDS neustavan, ali dozvoljen. Za predsjednicu Grabar-Kitarović ZDS je bio “stari hrvatski pozdrav”, pa je onda nakratko postao sporan, da bi se vratila stavu kako je “pod tim pozdravom obranjena Hrvatska” te je stoga neupitan. To je pak izjavila u svom skandaloznom intervjuu za proustaški Hrvatski tjednik. Dapače, u Hrvatskoj se proteklih godina odvija organizirana rehabilitacija ustašluka i NDH, kao i antisrpske mržnje, no za premijera Plenkovića to su tek pojedinačni incidenti koji nisu izraz šire društvene klime.

Uostalom, hrvatske vlasti se pod vodstvom Plenkovića i Kolinde već nekoliko godina bave organiziranjem svečanih pogreba za hrvatske fašiste ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, pri čemu im čak organiziraju i vojne počasti mimo važećih zakona RH. S druge strane, partizani koji su se borili protiv ustaša i stranih okupatora poput talijanskih fašista bivaju proglašeni najgorim zločincima.

Plenkoviću ne smeta ni što njegov ministar branitelja Tomo Medved financira rad filoustaškog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čija je glavna operativna teza da Jasenovac nije bio ustaški logor smrti, već da je bio postratni komunistički logor, a ni što isto Ministarstvo daje tisuće kuna za publikacije u kojima se veličaju NDH i ustaše. Kolindi pak ne smeta da u javnosti izražava svoje simpatije prema pjevaču koji je na svojim koncertima pozivao na vjernost ustaškom zločincu Anti Paveliću i pjevao koljačku pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara".

Jakovina: "Posve je logično da nam se ovo događa ako odbacujemo antifašizam"

Za analizu situacije obratili smo se povjesničaru Tvrtku Jakovini, kojeg smo prvo pitali je li maćehinski odnos vlasti RH prema partizanima otvorio prostor za ovakve incidente.

“To je sasvim sigurno olakšalo da se dogode ovakve stvari. Ne moramo mi samo naslućivati da su rušenje antifašističkih spomenika, micanje simbola maršala Tita i odnos kakav Hrvatska ima prema naslijeđu Drugog svjetskog rata utjecali na talijanske fašiste jer postoje izvještaji da se o tome razgovaralo i na sastancima Braće Italije, talijanske fašističke stranke. Oni su govorili o tome da se hrvatskim odricanjem pobjednika u Drugom svjetskom ratu otvara prostor za reviziju, i to u posve konkretnom teritorijalnom smislu. Posve je logično da nam se ovo sada događa ako odbacujemo antifašizam, Tita i njihova postignuća. Budući da mi u Hrvatskoj nismo nikad napravili distinkciju da uzmemo ono što je bilo dobro iz toga i nastavimo živjeti u suvremenosti, potpuno se može očekivati da će se ovakve stvari događati, i to ne samo s talijanske strane”, kaže Jakovina za Index.

Postavlja se i pitanje koliko osuda aktualnog hrvatskog vrha ima težinu s obzirom na to da se tako žestoko ne obračunavaju s ustaškim tendencijama u hrvatskom društvu.

Hrvatska politika je reaktivna

Jakovina podsjeća na to da su reakcije službenog Zagreba na nedavne sporne izjave tadašnjeg predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija bile prilično mlake i konstatira da se već tada “ohrabrilo one koji su u Pescari ili Trstu namjeravali ići ovim putem”. On smatra da treba preispitati je li tadašnja reakcija bila dovoljna, a dodaje i kako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije imala namjeru doći na otvaranje izložbe u Rijeci posvećene D’Annunzijevoj okupaciji 1919., ali je svoj dolazak najavila tek kad je vidjela zastavu na Guvernerovoj palači.

“Hrvatska je u svemu tome reaktivna. Ne znam što je radila naša tajna diplomacija, ali morao je postojati i način da se javnosti pošalje poruka”, ističe Jakovina.

Ovaj povjesničar osudu koja je došla od predsjednice Grabar-Kitarović ne smatra baš uvjerljivom pa ironično kaže da bi bilo zanimljivo da je izjavila kako je i D’Annunzio samo čovjek i da nitko nije bez grijeha, kao što je nedavno izjavila u vezi Ante Pavelića.

Držati se Ustava RH

Na kraju pitamo Jakovinu što bi Hrvatska mogla učiniti da u međunarodnim odnosima izgleda uvjerljivije kada je riječ o ovakvim situacijama.

“Za početak, Hrvatska bi se trebala držati svojeg Ustava kao pijan plota. Hrvatska bi trebala pokušati u međunarodnim odnosima zauzimati principijelne stavove, primjerice ugledati se na Finsku. Trebamo shvatiti da nas nitko neće braniti ako dođe do ozbiljnih poremećaja u svijetu, a sigurno ne članice G7, ako mi nemamo jasna načela koja zastupamo. Hrvatska, nažalost, nije na tom putu pa su ovo čemu svjedočimo očekivane posljedice”, konstatira Jakovina.

index