Evo, vjerojatno na zadovoljstvo, ali i nezadovoljstvo široke brodske publike, nastavljat ću analizirati sve te igre bez granica s brodskim zrakom i Brođanima! Kada je nedavno na SBPeriskopu objavljen moj članak "Igra bez granica s Brođanima i Slavonskim Brodom" (http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/igra-bez-granica-s-brodanima-i-slavonskim-brodom), nisam ni slutio da će brzo slijediti nastavak, a možda i nastavci.

Istina pred kraj teksta sam naveo da je predugačak popis propuštenih i neizvršenih obećanja i zaključaka, ali to još nije bila garancija da će nastavci slijediti. No, nastavku su kumovale neke nove ‘uspomene’ s ‘fejsa’ i jedan događaj, a slobodno mogu napisati: kontinuirani događaj na brodskim mjernim postaja.

Nismo ni svjesni s kojim smo ‘igračima’ okruženi

Neki dan u arhivi s ‘fejsa’ od prije 4 godine mogli smo prisjetiti i pročitati jedan vrlo interesantan članak:

Ekskluzivno - Rusi utajili milijune maraka poreza u Rafineriji nafte“ - što je tada prenosio SBperiskop (http://www.sbperiskop.net/biznis/ekskluzivno-rusi-utajili-milijune-maraka-poreza-u-rafineriji-nafte) iz BiH medija i nastavio dalje:

„Poreska uprava Republike Srpske otkrila je da su sva preduzeća iz Nestro grupacije – Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, „Nestro Petrol“ i „Optima grupa“ transfernim cijenama utajili više od 11 miliona KM poreza, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba“.

U članku još je tada potpuno razumno predviđeno da „Poreska uprava Republike Srpske“ (vjerojatno) neće ništa poduzeti protiv ruskih investitora, koji su kako je navedeno „kroz brojne transakcije sa povezanim pravnim licima utajili 11 miliona KM poreza.“.

Nažalost nemamo ni mi, a vjerojatno ni odgovorne institucije u RH također nemaju informacije o tome, kako je ta ‘sapunica’ završila… No, nismo ni svjesni s kojim ‘igračima’ smo okruženi!

Tako nikako nas ne mogu začuditi neke stvari. Prvo, napr. da ni Brođani, kao i ni ostali stanovnici naše Županije, ali nitko ni u Ministarstvu zaštite okoliša poslije skoro 12 godina rada Rafinerije još uvijek ne raspolažu s planovima modernizacije i plinofikacije prekosavske Rafinerije!

Drugo, da nakon više od 11 godina agonija Brođana i svih događanja vezano za brodski zagađeni zrak, nitko dugoročno ne razmišlja o datumu: 6. prosinca 2021. godine, kada ističe petogodišnja okolišna dozvola Rafinerije nafte Brod.

Nažalost, dosada Rafinerija je dva puta bez ikakvih problema dobila ‘ekološku dozvolu’ i nova je već sigurno sada pripremljena za iduću godinu i stoji u ladici Ministarstva Republike Srpske“, budući da se očekuje njeno ’bezbolno’ produženje... Istina po ESPOO konvenciji za daljnji rad potrebna je i “suglasnost ili makar mišljenje Republike Hrvatske“, ali koga je za to briga(?)! Ne samo na bosanskoj, nego i na hrvatskoj strani.

Svrsishodnost mjernih postaja u Slavonskom Brodu

Druga ‘uspomena’ vezana je jedan za Brođane važan događaj koji se dogodio još ranije. Tako smo prije par dana u arhivama mogli pročitati informaciju od prije 6 godina:

Građani će napokon znati što sve udišu i tko ih truje” - pisalo je tada u Večernjaku (https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-ce-napokon-znati-sto-sve-udisu-i-tko-ih-truje-955208).

Nažalost, (tadašnji) naslov članka je samo djelomično točan, a ne kao podnaslov: “Najvažniji podaci s pokretne postaje građanima nisu bili dostupni…”! Tu se mislilo na podatke dobivene uzorkovanim mjerenjem.

U spomenutom članku se izvještavalo o startanju i predviđanjima oko svrsishodnosti druge fiksne mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu.

“Uspostavljanjem druge mjerne postaje prikupit će se podaci nužni za izradu emisijskog inventara, na temelju kojeg će se izraditi zajednički katastar emisija. Cilj projekta koji priprema DHMZ je definiranje izvora i smjera onečišćenja, što će nam omogućiti učinkovito i ciljano donošenje mjera i strategija za poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu” izjavili su tada iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

“Dugo najavljivani dolazak nove mjerne postaje dio javnosti percipirao je kao tračak svjetlosti i barem mali korak naprijed u rješavanju ekološkog problema. Ona će (pardon, trebao je) omogućiti tzv. uzorkovano mjerenje lebdećih čestica, na osnovi kojega će se svaki sat znati odakle i u kojoj količini one dolaze te koliko one doista zagađuju zrak. Riječ je o filtrima koji se jednom u dva tjedna skidaju i čijom se analizom dolazi do podataka o tome što je i u kojem intervalu doletjelo u grad.”.

No, sve to izgleda da je bila priča, nažalost, ne samo za malu djecu… Brođani ni do dan danas ne znaju puno o pravim uzročnicima onečišćenja brodskog zraka!

Mjerni instrumenti na brodskim mjernim postajama prečesto su u kvaru

Na kraju kako smo i najavili, evo i jedan ‘friški’ događaj koji je nas Brođane pomalo zaprepastio. Neki dan je mjerna postaja na Jelasu (SB1) ove godine 4. put ostala bez mjernog uređaja za ozon (O3). O događaju mogli smo i možemo pročitati informaciju na web stranice AZO-a:

"12.08.2020 - Uređaj za mjerenje koncentracija ozona (O3) deinstaliran je radi redovnog umjeravanja te će biti vraćen u kratkom roku.".

To je zaista nekakva čudna odluka, ali i praksa u Slavonskom Brodu jer bilo što se nelogično događa na mjernim postajama, odmah se poduzimaju 'adekvatni' koraci; skidanje tog ili tih uređaja... Tako, evo ove godine se već 4. put to događa s mjernim instrumentima za ozon (O3)! Slično je bilo i prošle godine, ali i prije, dok kako smo provjerili i vidjeli napr. na mjernim postajama  Zg3 i Os1 u zadnje 2 - 3 godine mjerni uređaji za ozon su godišnje jednom (iznimno možda 2 puta) bili povučeni "radi redovnog umjeravanja"!!!

U Slavonskom Brodu dana 12.08. riječ je bila (najvjerojatnije u nelogičnostima) u mjerenjima poslije ponoći, kada su mjerene više sati satne koncentracije ozona oko i iznad 110 µg/m3!!! No, u Slavonskom Brodu u večernjim satima prije tog događaja jako se osjetilo nesnosan miris, smrad kao da je riječ o paljevini plastike... Također se spremala oluja. To što mi Brođani znamo, a ostalo bi trebali reći djelatnici DHMZ-a!

No sumnjamo da će Brođani bilo što uskoro o svemu tome saznati jer Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu u zadnjih 20 mjeseci nije ni sastajalo. Dok u DHMZ-u dosada nitko, ama baš nitko nije osjećao potrebu da informira Brođane o ‘poduzetim’ koracima!

Vjerojatno čitatelji pamte još uvijek nerazjašnjenu situaciju oko validacije podataka za ozon, o čemu smo više puta pisali… Riječ je o tome da je AZO-ova aplikacija (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm) u Slavonskom Brodu u 2018. godini iskazala 43(!) prekoračenja ciljne vrijednosti (120 μg/m3) za ozon, a validacijom podataka došlo je fascinantnog broja 19(?), kako je i objavljeno u Godišnjem izvješću DHMZ-a o praćenju kvaliteta zraka za 2018. godinu (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=86724)!