Očekivati iz Ureda za informiranje Brodsko-posavske županije, čija je svrha  građanima i medijima približiti rad i ulogu ove jedinice područne (regionalne) samouprave, da zaposleni zaduženi za odnose s javnošću, prakticiraju sve oblike novinarskog izražavanja, nije realno i spada u sferu neumjerenih vjerovanja. Stoga, prilikom posjeta sadržajima siromašnoj službenoj internetskoj stranici rečene županije, samo neobaviješteni optimisti mogu iščekivati pojavljivanje osvrta, komentara, kritike, članka, eseja i feljtona. Najčešće se otvore vijesti (blic ili fleš vijesti, standardne i proširene) izvještaji, izjave, prikazi, bilješke. Ponavljam, prosječni konzumenti informacija iz samog srca županijskog birokratskog stroja, ne očekuju složene novinarske žanrove, ali očekuju korektno napisanu vijest - kraću informaciju ograničenu na činjenice bez komentara. Vijest kao osnovni oblik novinarskog izražavanja je definirana formulom 5 W (Who, What, Why, Where, When). Svaka vijest koja uspješno odgovori na sva ova pitanja postaje jasna primtelju, a ako ijedna značajka nedostaje vijest je nepotpuna.

Međutim, građani županije, a da recipijente informacija iz cijele Hrvatske i ne spominjemo, ne dobivaju ni taj minimum. Ono što im se servira pod „vijest“ kao da su sastavili propali kandidati za novinare, bez talenta, nevješti i nesigurni. Jedan od posljednjih primjera „proširene vijesti“ poslužit će nam kao argument za ove neugodne tvrdnje. Naime, 24. travnja, podignuta je još jedna u nizu očajnih objava pod naslovom Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika s temom državnog poljoprivrednog zemljišta. Dakle, od naslova do posljednje točke, čitatelji su izmaltretirani niskom razinom pismenosti, brkanjem redoslijeda izlaganja, aljkavošću i neizbrušenim novinarskim pristupom. Ispod nejasne informacije, nalazi se plitko zakopana misaona zbrka, neznanje i neshvaćanje biti informiranja i novinarstva. A stvar je jednostavnija od dizajna igle. Prosta manufakturna procedura (izvuci žicu i u njoj izbuši rupu kako bi provukao konac za šivenje) zbrljana je kao da se radi o nuklearki i teškoj vodi. Famoznoj Koordinaciji (župan gradonačelnici i načelnici općina) pridodana je i „tema“ odnosno održana je uz prisustvo teme. Tema je, po autoru teksta i naslova, osoba. Naslov bi, valjda trebao glasiti: "Koordinacija....o temi ili na temu" Prva rečenica je katastrofa, koja se, nastojanjima lektora, ne dopušta ni u školskim novinama, a koje bi autor vijesti trebao proučavati, jer za njega imaju vrijednost studentskih skripta. O pravopisu neću ovaj put, tek bih upitao po kojem se to pravopisnom naputku piše nula ispred jednocifrenih datuma?

Kolač se prije jela treba izrezati, pa posložiti na tacni u skladu s kriterijima estetike. Kod sastavljanja vijesti, to se zove kompozicija (raspored unutar neke cjeline). Sve su to španska sela za činovnike i novinare zadužene za odnošaje s javnošću. To nije normalan odnošaj, to je zapravo silovanje i o tome u županiji svakako moraju zauzeti stav. Dovoljno je što se sramote vlastitim neradom, još im treba da se o njihovom neradu piše neuredno i ispod svakog nivoa.

No, imam rješenje. Kome nije jasna abeceda novinarskog zanata, i kome ide malo teže iz dupeta u glavu, treba angažirati brodske novinarske veterane kao predavače, kao profesore. Jedan od najtalentiranijih pisaca vijesti je maestro Boro Gajdukov. Zovi ga, samo zovi županijo! No, ima i drugih dobrih vjestonosaca.

O Bori sam pisao u tekstu pod naslovom Boris Gajdukov – sinonim za dobro oblikovanu vijest. S obzirom da se u istom nalazi poticajna definicija vijesti, predlažem autoru brljotine da ga svakako pročita.