Slavonskobrodska Gradska knjižnica od jučer se definitivno pridružila svim onim javnim ustanovama, udruženjima i organizacijama uz čija imena idu epiteti: „skandalozna“, lakrdijaška“, „osramoćena“, „neuvjerljiva“,  i koje imaju odbojan alergijski osip od intimnog dodira s onim što predstavlja bolesnu, izdeformiranu stvarnost i zaprljano iskustvo.

O čemu se radi? Umjesto da pozove sve lokalne medije (novine, novinska dopisništva, portale, radio postaje i SBTV) na medijsku konferenciju u povodu primjene novog Pravilnika o uvjetima i načinu korištenja knjižnične građe i usluga, i promjene Cjenika usluga slavonskobrodske Gradske knjižnice, ravnateljica Ružica Bobovečki, cjelokupnu brodsku javnost obavještava isključivo uz pomoć jednog favoriziranog lokalnog news portala. Pri tome, diktirajući priopćenje u pero kandidatkinji za novinarku, još i naglašava: „Pred nama su brojne promjene pa javnost i naše korisnike želimo upoznati s njima.“ Ravnateljica koja će ostati zauvijek upamćena kao jedna od tužiteljica na sudu protiv novinskog pisca Stribora Uzelca Schwendemanna i urednika sbperiskopa za nanošenje joj duševnih bolova, jer su objavili benigni satirični tekst o njoj i njenoj pomoćnici, glasnogovornici knjižnice Sanji Vuleta, i zato jer je zajedno s Vuletom za to, uz pomoć odvjetnika Mije Kladarića, bez obrazloženja zatražila 30 000 + 30 000 kuna – o velikim promjenama koje se tiču svih (naročito budućih) korisnika usluga GK, povjerava se jednom jedinom mediju. Neumjesnost je to veća od običnog gafa.

Što reći? Kako se radi o nepristojnom nesnalaženju, o entuzijastičkom, ishitrenom potezu spram nestrpljive i nadražene publike? Što je tu presudilo? Procjena da publikom upravljaju spolni hormoni koji potiču proizvodnnju u spolnim žljezdama, a ne razložne informacije i staloženi sud o dobrobiti - iz mozga? Podcijenjivanje drugih medija, jer nisu uznemirujuće i nedolično bliski s šefom – gradonačelnikom, kao dotični medij, prenositelj tekstova često posvećenih njegovoj darežljivoj visosti?

„Nasreću, vijesti su samo dobre“, slavodobitno je ustvrdila predstavnica ekskluzivnog, privilegiranog portala, misleći na promjene Pravilnika. A mi tvrdimo da su vijesti iz knjižnice, što se tiče odnosa s medijima, nažalost samo loše, nedopustivo loše, sve lošije. Usprkos svemu, očekujemo cirkular, s isprikom, o promjenama koje se tiču korisnika usluga GK.