Ovo je gola i okrutna istina o tome zašto je propala američka srednja klasa.

Od rata u Vijetnamu, prije više od 45 godina, Sjedinjene Države su provodile strategiju neokonzervativaca koji su htjeli izgraditi globalno carstvo.

Zbog te je strategije zanemarena američka infrastruktura, američki školski sustav je potonuo u kaos, a da ne spominjemo zdravstvo.

Zamislite što je Amerika mogla učiniti s 14.000 milijardi investicija, umjesto što ih je izgubila u ratovima? Osim ratova, Amerika godišnje troši više od 50% svog diskrecijskog proračuna za vojsku, a 16% od svog ukupnog proračuna. To je glavni problem, problem o kojem se rijetko raspravlja u američkoj politici, samo zbog straha da se ne bi naljutio vojno-industrijski kompleks.

Jack Ma, predsjednik kompanije Alibaba, najveće kineske tvrtke za on-line prodaju, ne dijeli iste strahove. U jednom od rijetkih javnih priznanja o tome što Kinezi stvarno misle o američkom imperijalizmu, Jack Ma je ​​otvoreno progovorio za CNBC.

Novinaru Andrewu Rossu Sorkinu je rekao:
“Ne postoje druge zemlje koje su vam ukrale posao, dečki. To je greška vaše strategije. Niste distribuirali novac i stvari na pravi način.”

“Tijekom posljednjih 30 godina je Amerika imala 13 ratova koji su je koštali 14 000 milijardi dolara … Što bi se dogodilo da je dio tog novca uložen za izgradnju infrastrukture, da se pomogne zaposlenicima i radnicima? Američke korporacije su napravile milijune, milijune i milijune dolara globalizacijom. IBM i Microsoft su bogatiji od četiri najveće kineske banke zajedno… Što se dogodilo s tim novcem? Prije trideset godina su Kinezi znali za američke tvrtke Ford i Boeing. Danas su u Silicijskoj dolini i na Wall Streetu, gdje je uložena sva dobit. Financijska kriza je progutala 19 200 milijardi dolara i uništila 34 milijuna radnih mjesta. Zamislite što bi se dogodilo da je taj novac bio uložen u Srednji zapad, za razvoj industrije i infrastrukture, a posebno za obrazovanje onih koji si to ne mogu priuštiti”, rekao je Jack Ma u intervjuu za CNBC.

Jack Ma za CNBC