Štiteći interese jednog poduzetnika Jakovina poručio da je njegova odluka politička i nedohvatljiva sudskoj kontroli.


Presuda osječkog Upravnog suda, kojom poništava odluku o proizvodnim kvotama za šećer iz domaće repe s potpisom ministra Tihomira Jakovine iz 2012. godine, upečatljivo svjedoči o evidentnoj netransparentnosti i nezakonitu postupanju čak i članova Vlade.

One iste Vlade koja istodobno ustrajno ističe kako se iz petnih žila trudi ponuditi okvir kojim će brojne poduzetnike motivirati na investiranje i poslovanje.  Županjska Sladorana je radi ministrove diskrecijske odluke lani izgubila 19,9 milijuna eura, a ove će godine još toliko. Očitujući se sudu Jakovina je, stoji u presudi, poručio i kako svoju odluku o pogodovanju u raspodjeli kvota ne treba obrazlagati jer, "riječ je o političkoj odluci nedohvatljivoj sudskoj kontroli i sud nema zakonsku ovlast donositi rješenje kojim bi se mijenjala odluka bazirana na političkim ovlastima koje on ima!?" Pojedini znalci iz pravne struke kažu da se ovakva tvrdnja ne može naći ni u prašnjavim spisima iz ranog razdoblja socijalističkog jednoumlja.

Sudac pak opominje ministra da je obrazloženje odluke i te kako bitno i u interesu je države radi zaštite zakonitosti. Potreba valjanog obrazloženja još je izraženija, smatra sudac, jer je odluci Jakovine prethodio zaključak međuresornog povjerenstva koje je ministru suglasno predložilo da "radi zaštite nacionalnih interesa ključni kriterij za raspodjelu proizvodne kvote treba biti proizvodnja šećera iz domaće repe." Povjerenstvo je znači, štitilo nacionalni interes, a ministar profit pojedinog poduzetnika. Umjesto ispravljanja pogreške, za koju će ceh vjerojatno platiti porezni obveznici, a ne ministar iz vlastite lisnice, Jakovina je odlučio zaštitu potražiti na Ustavnom sudu. Tim potezom zapravo samo kupuje vrijeme jer, ustavni suci bi s obzirom na ritam rada odluku mogli donijeti tek nakon idućih parlamentarnih izbora.

Izbor: poslovni