Zašto svi govore da je kraljica popa prestara za šorc i mrežaste čarape? Pa nikad bolje nije izgledalaedna od najvećih svjetskih zvijezda usudila se da u 53. godini snimi spot u kojem se pojavljuje u šorcu i mrežastim čarapama. Uslijedila je histerija po portalima i forumima. Otvorena je i prigodna celebrity debata koja se u dobroj mjeri tiče i običnih ljudi. Temeljno pitanje te debate glasi: Ima li Madonna pravo da se u 53. godinu života ponaša i oblači seksi? Priliče li joj šorcevi, mrežaste čarape i oni ultrabrzi videospotovi nabijeni erotikom i pokretima koje 90 posto dvadesetogodišnjaka ne može izvesti?

Pošto čovječanstvo nema važnijih tema, što će reći da je na planeti sve manje-više OK, polemika je prasnula punim intenzitetom i rasplamsala strasti. Pa kad je već tako, priključimo se ovoj relevantnoj raspravi. Dakle, smije li Madonna sve to? Glasna i agresivna većina kaže: ne smije. Ko biva – stara, skloni se sa scene, došle su nove, mlađe, ljepše... Osobi u tim godinama, navodno, više ne priliči da se razodijeva i provaljuje. Rečeno je da joj je zadnjica preglomazna, s čim se žestoko ne slažemo, te da tekstovi u kojima opisuje ljubavne navike i seksualno ponašanje curica zvuče groteskno kada ih pjeva 53-godišnja starica. Na njene riječi I'm sexy and I know it (“Ja sam seksi i znam to”) zlobnici su uzvratili malim prekrajanjem, nakon kojeg je ispalo I’m sixty and I know it (“Imam šezdeset godina i znam to”). Ova poruga sadrži elemente starosne segregacije. Po općeprihvaćenom mišljenju,  šezdesetogodišnjaci ne mogu biti seksi niti smiju ispoljavati sopstvenu seksualnost.

Kao i uvijek, najlakše je, izgleda, rugati se i ismijavati, a najteže – razumjeti. Šta nam govori ovaj bizarni slučaj? Kod svih konstitutivnih naroda, uključujući i narodnosti, postoji vrlo otmjeno pravilo: stari u skladu s godinama. Madonna zaista stari u skladu s godinama, ali ne i u skladu s društvenim predrasudama i nepisanim normama. Gdje piše i ko je naredio da tijela osamnaestogodišnjakinja moraju biti civilizacijski uzor? Ta pedofilska kultura, osim što je finansijski isplativa, ima duboko u sebi skrivenu zamku: modna industrija priznaje samo mladost. Kada vam kremu za celulit reklamira djevojka od 16 godina, onda nešto nije u redu ili s kremom ili s planetom koja prihvata takvu podvalu.

Ideja o starosti posljednje dvije decenije doživjela je frontalnu transformaciju. Ljudsko znanje o zdravlju i medicini po nekim pokazateljima udvostručuje se svake godine. Vodeći svjetski gerontolozi uveliko raspravljaju o nečemu što su nazvali preventivnom gerijatrijom. “To znači da periodično idete na reparaciju molekularnih i staničnih oštećenja prije nego dosegnu patogenski nivo”, kaže Aubrey de Grey, biomedicinski gerontolog i glavni naučnik kalifornijske fondacije posvećene istraživanju dugovječnosti. Iako većina naučnika smatra da je starenje prirodan proces, Aubrey de Grey tvrdi da je starenje bolest i da smo nadomak lijeka koji će tu bolest suzbiti! Ali i bez tih otkrića, svijet je pun ljudi koji svojom vitalnošću ruše postojeće predrasude o starosti. Oskarovka Helen Mirren u junu će imati 67 godina i još važi za seksi ikonu. Urednica američkog Voguea Anna Wintour ima 62 godine i na vrhuncu je moći. Za Goldie Hawn kažu da izgleda kao starija (uz to zgodnija i ljepša) sestra svojoj kćerki, glumici Kate Hudson. Meryl Streep u junu će imati 63, a danas glumi u romantičnim komedijama više nego ikad.

Kad govorimo o polemici povodom Madonninih mrežastih čarapa, govorimo o kulturološkom, ili bar generacijskom sukob interesa. Zlobnici bi željeli što prije Madonnu vidjeti kao staricu. Ona sve što radi, radi da bi se otela tom procesu. Zaustaviti ga ne može, ali produžiti itekako može. Furati se u pedeset trećoj na curetak-stil jedan je od tih dokaza. Ko god kaže da je to neukusno morao bi za početak definirati – šta je ukusno. (Mrežaste čarape nisu baš dokaz nekog prefinjenog ukusa čak i kad ih odjene djevojka u ranim dvadesetim). A Madonna, već trideset godina izložena raspravama, zgražavanjima i moralnim osudama, za svaku polemiku, dilemu i osudu – ima pripremljenu sopstvenu definiciju. Uostalom, zar se i Mick Jagger ne ponaša kao adolescent: majica s odrezanim rukavima, na starcu koji ni u najboljim godinama nije imamo bicepse za pokaz, djeluje također komično. Ali to svi slave, iako Jagger taj imdiž fura duže nego što je Madonna živa.

Starost traži pravo na postojanje, možda upravo kroz Madonnu, koja – paradoksalno – želi izbjeći starost i ostati vječno mlada. Njena dramatična tranasformacija počiva na čudnoj logici: ništa ne transformirati, u pedeset trećoj izgledati kao u dvadeset petoj ili bar trideset četvrtoj. Jedna od najintrigantnijih nepoznanica je kako će ova neuništiva ikona izgledati za pet i deset godina. I tu ćemo vidjeti šta sve nauka (ne) može. Madonna je lijepa žena, i to ne uprkos godinama, nego zahvaljujući njima, ali njena ljepota jeste nečemu uprkos: predrasudama i stilskim imperativima. Ljepota je u mozgu onog koji gleda, jer misao i shvatanje prethodi pogledu. Oslobodite se jedne ružne misli, da je starost ružna, i svugdje oko sebe vidjet ćete lijepa bića. A ako ne možete prihvatiti takav princip, slobodno nastavite sliniti na osamnaestogodišnjakinje i osamnaestogodišnjake. To frustrira, a usput i ničemu ne vodi.

 

Tekst je preuzet iz Gracije

Izvor: www.6yka.com