Nedavno sam pisao na Periskopu kako “Brođani ponovo pitaju: Radi li Rafinerija?”. Nažalost točan odgovor ni ja, ali ni oni čitataelji koji su se svojim komentarima obratili meni ili nešto komentirali u svezi članka, nisu mogli dati. Što je potpuno logično zbog ‘tradicionalnog’ pristupa vodstva Rafinerije ne samo prema Brođanima na ovoj strani Save, nego i prema Brođanima na onoj strani Save. Svakako je ovakav postupak za osudu, ali što se tu može. To već traje skoro dvanaest godina!

Na kraju spomenutog članka spomenuli smo jedan detalj da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još u prosincu reagiralo na prevelika onečišćenja brodskog zraka i “hitno uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije ...”.

Također smo  pisali i o tome, da kako je nama u Eko-Integralu poznato, odgovor na to pismo nije stigao iz Rafinerije u Ministarstvo! Što je i potvrđeno!

Dana 30. siječnja u Eko-Integralu smo zaprimili novi odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno iz Službe za odnose s javnošću i protokol vezano za problem Rafinerija nafte Brod.

U odgovoru nas informiraju da “vezano uz upit o očitovanju na upućeno pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem su zatraženi informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, zatim informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje, napominjemo kako Ministarstvo zaštite okoliše i energetike još nije dobilo službeni odgovor na traženo.”.

Sve ovo povećano onečišćenje traje već danima, skoro već dva mjeseca i oni u Rafineriji skoro ništa dosada nisu 'zvanično' rekli ili bar priopćili. Ne zna se službeno, dokle se stiglo s radovima? A ni to što se to događa u Rafineriji?

Imamo s jedne strane spomenutog ‘tradicionalnog’ pristupa vodstva Rafinerije da o svemu šute, a s druge strane imamo nezainteresirane i nesposobne naše institucije. To je ta istinita priča!

Isti dan kada je stigao novi odgovor iz Ministarstva, vidjeli smo na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) da u cijeloj Europskoj Uniji, pa i šire, tako i Hrvatskoj zrak je u većinom bio bez onečišćenja i u ZELENOM. Tu i tamo na jugoistoku Europe jedino je zrak bio  onečišćen i u CRVENOM, a u Slavonskom Brodu i Lukavcu u TAMNO CRVENOM (‘jako onečišćen’)!

No nakon nekih trideset - četrdesetak sati i Brođani su dočekali da brodski zrak bude bez većih onečišćenja i u ZELENOM! To je potpuno logično jer nakon što su u Rafineriji prije u noćnim satima sa 30. na 31. siječnja mjerene alarmatno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 238, 287, 308 i 250 µg/m3(!!!), već popodne na mjernoj stanici sve je krenulo na bolje i mjerene su koncentracije oko 20 – 30 µg/m3!

Tako je i u Slavonskom Brodu na mjernoj postaji Jelas još od 31. siječnja od podne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 su bile ispod i oko 10 µg/m3! Tako je i 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 kontinuirano padala i došlo je da je 1. veljače i taj klizni prosjek bio ispod 10 µg/m3!

Možemo se uvjeriti o čudnoj i apsurdnoj situaciji onečišćenja brodskog zraka na Haop-ovoj aplikaciji (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165) vezano za izvješće o dnevnim prosjecima onečišćujućih tvari na mjernoj postaji Jelas u posljednjih dvanaest dana. Riječ je o iznimno visokim, ali i zadovoljavajuće niskim dnevnim prosjecima koncentracija lebdećih čestica PM2.5 u Slavonskom Brodu!

Tako je u Slavonskom Brodu na mjernoj postaji Jelas u tih dvanaeset dana 7 puta su evidentirani dnevni prosjeci s prekoračenjem iznad 50 µg/m3 (‘jako onečišćen’ zrak)! Od toga 4 puta blizu 70 µg/m3(!), 23. siječnja od 91 µg/m3, a 26. siječnja od 125 µg/m3 (oba puta ‘ekstremno onečišćen’ zrak)! Dok 1. i 2. veljače oko 10 µg/m3 (zrak bez onečišćenja)!

Bilo bi dobro tu tablicu (u prilogu) malo proanalizirati! To su dnevni prosjeci! Zamislimo da je cijeli dan onečišćenje od 125 µg/m3, a moglo bi biti oko 10 µg/m3!!! No nije riječ samo o onečišćenju od 125 µg/m3, nego i o tome koji to subjekt može takvo zagađenje proizvesti. Nije valjda stanovnici na Jelasu, ložeći na drva? Suluda teorija kada im je Rafinerija preko puta, možda ni 1 km nije udaljena!

Opet s druge strane, što to znači često spomenuti pojam, da Rafinerija ne radi? Što onda rade njih 700-800 ljudi koji su u RNB-u zaposleni? A samo njih možda oko 80-100 su otišli na čekanje! A ostali?

Jasno je da Rafinerija (možda) još uvijek nema adekvatnu opremu za krekiranje, što ne znači da neće ga imati u bližoj budućnosti. Neovisno koliko bi ta oprema koštala! U međuvremenu kako smo neslužbeno informirani u Rafineriji je već zamijenjen (ili dograđen) kotao koji sada može raditi i na mazut i plin! Radi li već sada taj kotao, ali može sada jedino raditi na mazut. Ali može raditi.

Nije isključeno da tkzv. 'duvalište' bitumina bude već u funkciji ili da se radi na prerađivanju naftnih poluproizvoda iz nekih susjednih rafinerija, možda iz Pančeva ili Novog Sada! No to je sve samo teorija, sve dok se nešto ne potvrdi u Rafineriji nafte Brod.

Na kraju samo ukratko, kao zaključak moram spomenuti i ovo: Nitko ne bježi od toga da Slavonski Brod ima svoje zagađenje, ali ne zagađuje Slavonski Brod Bosanski Brod, nego obrnuto Bosanski Brod i Rafinerija Slavonski Brod!!! Znamo, što je i indirektno dokazano da je utjecaj RNB oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka!

S druge strane RNB je (zbog svoje udaljenosti od Centra Slavonskog Broda) je i lokalni zagađivač i puno je veći zagađivač nego ostali znani brodski zagađivači: PZC, SJI i odlagalište otpada, koje je većinom i sanirano! Tu je i problem graničnog prijelaza, ali već spomenutog loženja na drva una malim ložištima, pa i pozadinsko zagađenje. Ima ih još, ali tu bi trebali pronaći neka dodatna financijska sredstva da bi se došli do prave 'formule' onečišćenja u Slavonskom Brodu.

A do tada? Tražiti dokaze o tome je li Rafinerija radi ili ne radi!