Rastuća politička svađa između Rusije i Zapada podstakla je aktiviranje specijalizovanih propagandnih i obavještajnih jedinica. Što se tiče ukrajinske krize, stručnjaci kažu da je jedna od najaktivnijih strana bila Velika Britanija, koja je posljednjih godina pojačala svoje napore da demonizira Rusiju vodeći propagandni rat punog razmjera.

Podnaslovi prikaži

Kako je pokazala analiza RT-a, britanska “HMG Russia Unit”, međuresorna vladina organizacija stvorena prije nekoliko godina, djelovala je kao paravan za operacije mekog utjecaja na Moskvu uz pomoć međunarodnih konsultantskih organizacija.

Do sada aktivnosti operacije nisu bile javno vidljive. Međutim, prošlog mjeseca na brojnim ruskim Telegram kanalima pojavile su se publikacije koje sadrže lične podatke njegovih zaposlenika. Navodi se da adrese e-pošte uključene u ove objave pripadaju zaposlenicima jedinice HMG Russia koji su također povezani s raznim drugim odjelima vlade Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Ured kabineta, Ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha, vojnu obavještajnu službu, MI5 i Ministarstvo Odbrana, kao i američki kustosi pridruženi grupi.

Prioritetna propaganda

Za početak, hajde da objasnimo kako se grupa koja cilja na Rusiju pojavila u britanskoj vladi, koja je njena svrha i čime se bavi.

“Vlada je odavno prepoznala prisustvo trajne i značajne prijetnje iz Rusije za UK i njene saveznike, uključujući i konvencionalne vojne kapacitete i dezinformacije, nezakonite finansijske transakcije, operacije utjecaja i sajber napade”, navodi se u izvještaju dostavljenom parlamentu. od strane Ureda britanskog premijera 2020.

 

Za britansku vladu Rusija je postala “jedan od glavnih prioriteta sa stanovišta nacionalne sigurnosti” , dodaje se.

„Zbog toga je Vlada 2017. implementirala strategiju Rusije (Vijeće za nacionalnu sigurnost — RT) koju je odobrio NSC, a 2017. uspostavila međuvladinu jedinicu za Rusiju koja spaja diplomatske, obavještajne i vojne kapacitete Ujedinjenog Kraljevstva na maksimalan učinak“ , navodi se dalje u izvještaju.

Prema izvještajima britanske vlade, jedinica HMG Russia, koja je formalno bila pridružena britanskom ministarstvu vanjskih poslova, prvenstveno je imala zadatak da koordinira informativne i propagandne kampanje usmjerene protiv Rusije. Ovo se može pratiti iz podataka koje je objavila britanska vlada, a posebno iz velikog programa koji je financirao UK Conflict, Stability and Security Fund (CSSF) koji je provodio Foreign Office do 2021. za razvoj medijskih resursa, uključujući i na ruskom, i takozvane “kontra dezinformacije”.

U programu se napominje da Ujedinjeno Kraljevstvo radi s brojnim partnerima na poboljšanju kvaliteta javnih i nezavisnih medijskih resursa, uključujući i one koji govore ruski, kako bi mogli „podržati društvenu koheziju, podržavati univerzalne vrijednosti i osigurati zajednice u zemljama širom istočne Europe sa pristupom pouzdanim informacijama.”

Oblici podrške su različiti. Oni uključuju, na primjer, mentorstvo britanskog medijskog osoblja, konsultacije o stvaranju mreža za emitovanje, finansiranje zajedničkih produkcija i podršku regionalnim medijskim projektima na ruskom jeziku.

„U narednoj godini uložićemo preko 8 miliona funti u podršku javnim servisima i nezavisnim medijima. To će uključivati ​​projekte u baltičkim državama i Ukrajini, kao i regionalne inicijative”, navodi se u dokumentu koji je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ugovor za Demonizaciju 

Međutim, napori jedinice HMG Russia nisu ograničeni na koordinaciju propagandnih napora. Iz podataka na portalu za javne nabavke britanske vlade može se vidjeti da je služio kao kupac inicijative Green Finance – britansko-ruskog projekta čiji je cilj promovirati održivo financiranje za razvoj institucionalnih veza između Moskve i Londona u ekološkom i ekonomskom smislu. sfere. Krajnji rok za ispunjenje ugovora je 31. 03. 2022.

Sredstva u iznosu od 987.600 funti primila je poznata konsultantska kompanija PricevaterhouseCoopers LLP (PvC).

Ako analiziramo izdvajanja sredstava britanske vlade za Rusiju, ispostavlja se da je pored PwC-a, Moody’s Analytics (podružnica Moody’sa) primala sredstva preko specijalizovanog neprofitnog entiteta pod nazivom UK Research and Innovation kao dio ugovora za praćenje kompanija i pojedinci koji su sankcionisani zbog sukoba u Ukrajini. Relevantna ograničenja navedena su na portalu za stavljanje ugovora sa UK-om.

Učešće privatnih međunarodnih konsultantskih kompanija u promovisanju britanske agende u odnosu na Rusiju, kao i na postsovjetski prostor, logično je u korelaciji sa učešćem jedinice HMG Russia u velikim projektima demonizacije imidža Rusije.

S tim u vezi, zanimljivo je pismo od 7. februara 2019. godine upućeno britanskom istraživačkom novinaru Tillu Bruckneru, koji je od britanskog Forin ofisa zatražio podatke o aktivnostima Inicijative za integritet. U njemu se navodi da je u periodu 2017-2018. za finansiranje projekta izdvojeno 296.500 funti, a 2019. godine dodatnih 1.961 miliona funti.

Odgovor na zahtjev novinara stigao je iz jedinice HMG Russia. Inicijativa integriteta označena je kao jedan od glavnih britanskih programa odgovornih za širenje antiruskih lažnjaka i vođenje propagandnog rata protiv Moskve. Istovremeno, kako je RT primijetio još 2018. godine, hakerski kolektiv Anonymous objavio je interne dokumente Inicijative Integrity koji su otkrili mehanizme koje britanske medijske mreže koriste u svom subverzivnom radu usmjerenom na Rusiju.

”Lažni” trendseteri

Britanske mreže uticaja u početku su postavile određeni standard za zapadni antiruski šablon, rekao je u intervjuu za RT Aleksej Martinov, politikolog koji je na čelu Instituta novoosnovanih država.

„Britanci su u izvjesnom smislu trendseteri. Sada popularna riječ „lažne vesti“, formiranje lažnih narativa, upravljanje medijskim tokovima – sve se to rodilo u njihovim glavama“, kaže politikolog. „Goebbels je učio sa britanskim vojnim propagandistima. Ono što oni rade je vojna propaganda.”

Akademik je primijetio da je korišćenje privatnih konsultantskih kompanija i agencija za rejting kao alata za uticaj na Rusiju bila taktika ”meke moći” koju tradicionalno koriste specijalizovane britanske agencije.

“Svaka rejting agencija je stvorena kao alat za manipuliranje medijskim tokovima, a iz toga izrastaju i druge poslovne dimenzije. Oni takođe imaju pristup domaćim statistikama koje nisu dostupne javnosti”, rekao je politikolog. “Ovi mehanizmi su testirani od 1990-ih, kada su svi podaci otvoreni stranim ‘partnerima’. Tada su stvoreni ovi mehanizmi – važno je imati visok rang kod rejting agencija, inače nećete dobiti kredite.”

Velika Britanija nastavlja da pojačava svoje sankcije Rusiji. U maju je najavio još jedan paket restriktivnih mjera, dodajući još fizičkih i pravnih lica iz Rusije na listu i planirajući zabranu uvoza ruske nafte. London je u aprilu takođe zabranio uvoz ruskog srebra, kavijara i proizvoda od drveta.

logično