Nema sumnje da osamljenost, nemogućnost socijalnih kontakata, izolacija u krugu najuže obitelji ili, u najboljemu slučaju, odnosi svedeni na radnu sredinu sve nas čine podložnijima manipulaciji.

U ovoj koronakrizi, kao u svakoj krizi, vječno se nađe onih ”dobronamjernih” koji znaju kako nenormalnu situaciju iskoristiti za nametanje svojih ideja i stavova, za vlastitu korist.

Eklatantan primjer manipulacije ranjivim skupinama, nesigurnim ljudima zastrašenima pandemijom jest svećenik iz Rijeke i, što je još strašnije, studentski kapelan Riječke nadbiskupije dominikanac Ivan Dominik Iličić.

On je na društvene mreže nedavno plasirao video zapis o navodnoj opasnosti da je oksfordsko cjepivo načinjeno od “stanica abortiranih” fetusa ili, kako bi on rekao, djece. Težinu ovoj njegovoj tvrdnji trebala bi valjda davati činjenica da je mlađahni Ivan Dominik prije teologije završio farmaciju te da dolazi iz obitelji ljekarnika, što je glavni argument njegovih pobornika.

Na negativne reakcije na njegov ni s čim izazvan istup, pater Iličić kao argument podiže tekst Valerija Vrčeka iz Glasa Koncila na Facebook profil. Naravno s istim tvrdnjama o ”stanicama abortirane djece” koje bi valjda trebale kod vjernika pobuditi sumnje u etičnost cijepljenja i odvratiti ih od vakcinacije.
Tvrdnje da je oksfordsko cjepivo povezano s abortiranim fetusima ”primjer je iznošenja tvrdnji koje se ne temelje na znanstvenim činjenicama i podacima” jer spomenuto cjepivo ne može imati nikakve veze sa stanicama abortiranih

Na sreću nisu svi svećenici poput Vinkovčanina ”instaliranog” u Rijeku.

Svećenik Zadarske nadbiskupije Marjan Marino Ninčević upozorava  na Iličićevu manipulaciju koja krivo interpretira nauk Crkve i time dovodi u opasnost živote mnogih koji su mu spremni vjerovati.

Štoviše, Ninčević poručuje kako će se cijepiti protiv Covida-19 kao i to da smatra da su ”cjepiva i cijepljenje najveći medicinski uspjeh” protekloga stoljeća.

I u pravu je.

O prednostima cijepljenja protiv pošasti današnjice Covida-19 progovorio je i donedavni rektor riječkoga Sveučilišta, imunolog prof. dr. Pero Lučin.

Lučin ne spori pravo ljudi da sumnjaju, no decidirano je rekao kako su tvrdnje da je oksfordsko cjepivo povezano s abortiranim fetusima ”primjer iznošenja tvrdnji koje se ne temelje na znanstvenim činjenicama i podacima” jer spomenuto cjepivo ne može imati nikakve veze sa stanicama abortiranih.

Naravno da je pravo svakog čovjeka da sumnja i istraži, ali nitko pa ni svećenici nemaju pravo širiti dezinformacije i dizati paniku.

Za one koji nisu jednaki od jednakijih, poput nekolicine svećenika, zakonodavac predviđa i kazne za širenje ovakvih lažnih vijesti koje mogu dovesti i dovode do uznemirenosti građana.

A kazne su novčane i zatvorske. Samo da se zna čak do trideset dana zavora za sve one koji olako danim lažnim tvrdnjama remete mir i spokojstvo građana.

Meni je od svega najstrašnije što je Ivan Dominik Iličić studentski kapelan i što se s tim nebulozama prvenstveno obraća mladim ljudima.

Mnogi Riječani vjeruju kako se pokojni dr. Marijan Jurčević, dijalogu sklon dominikanac i umirovljeni profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, u grobu okreće kad vidi tko ga je naslijedio na Trgu Riječke rezolucije i kako se u čas može uništiti povjerenje građana koje je on strpljivo gradio punih 45 godina u gradu na Rječini.

Umjesto da se u vrijeme ove strašne pandemije koja u Hrvatskoj odnosi na dnevnoj bazi više života nego rat, bavimo time kako osigurati nabavku i distribuciju većih količina cjepiva, a potom kako organizirati masovno cijepljenje, naši se stručnjaci iscrpljuju u demantiranju zlonamjernih i neodgovornih tvrdnji bez utemeljenja ili, pak, kako uvjeriti jednakije od jednakih – svećenike širom Slavonije – da poštuju propisane mjere Stožera.
Meni je od svega najstrašnije što je Ivan Dominik Iličić studentski kapelan. Što se s tim nebulozama prvenstveno obraća mladim ljudima. Mnogi Riječani vjeruju kako se pokojni dr. Marijan Jurčević, dijalogu sklon dominikanac i umirovljeni profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, u grobu okreće kad vidi tko ga je naslijedio na Trgu Riječke rezolucije

Ja zaista ne vidim razliku zašto se novčano kažnjavaju vlasnici kafića (posljednji primjer na Viškovu), koji ignoriraju mjere Stožera, a sa svećenicima valja obazrivo razgovarati i nagovarati ih da se drže propisanog razmaka i dopuštenog broja prisutnih na misama.

Za sve osobe u Hrvatskoj bile one vlasnici teretana, kafića ili svećenici, mjere i zakoni su isti, ali do danas nismo čuli da je netko od potonjih novčano kažnjen zbog ignoriranja propisanoga.

Crtu ćemo podvući nakon pandemije, poručila je s konferencije Stožera dr. Alemka Markotić.

Saldu će, nema sumnje, dok se (i ako se) lijek ne pronađe ponajbolje pomoći masovna procijepljenost protiv koje se antivakseri zdušno bore.

Lijepo je liječnicima, sestrama i njegovateljicama pjevati s balkona, slati lajkove i srca pod postove iz bolnica, posvećivati molitve, ali stvarnu brigu i odgovornost za njihovo i naše zdravlje možemo pokazati samo masovnim odazivom na cijepljenje i ignoriranjem sumanutih tvrdnji poput onih Ivana Dominika Iličića, jer one nisu ništa drugo do opasna manipulacija.

Žao mi je samo što nova teza koja kruži hrvatskim javnim prostorom dolazi iz Rijeke, iz miljea u kojem je djelovao prof. dr. Marijan Jurčević OP.

autograf