U tekstu Hvale vrijedna inicijativa vijećnice Slavice Lemaić, Jerko Zovak, pokretač i mastermind vodećeg brodskog portala portalplus, portalski pisac živopisnog, upečatljivog stila, i istaknutih stavova, demonstrira svoju ambiciju arbitra u mogućoj političkoj polemici. Metodom istovremene uporabe štapa i mrkve, Zovak, koji može strpati sve brodske novinarske mozgove u đepić za sat na svojim riflama, profetski je i ničim izazvan, zagrmio:

U slučaju pokušaja vijećnice Lemaić da zloupotrijebi našu podršku njezinoj inicijativi o primjerenom smještaju kontejnera za otpad i smeće u gradskoj Upravi te odluči otvoriti 'polemiku' s temeljnim ciljem afirmacije svojih političkih ideja i stavova, dakako, tome nećemo biti medijska platforma.

Naime, preduvjet za vođenje polemike jest međusobno poštovanje polemičara. U protivnom, u pitanju bi bilo uličarsko nadvikivanje, a mi u tome ne želimo sudjelovati.

Po prvi put plusportal, nekadašnji sbplus odnosno Zovak osobno, daje javnu podršku Slavici Lemaić, premda, očito je, uz brojne ograde i objede, a nakon, ne znam koliko njenih priopćenja. Molim vas, pogledajte ih OVDJE. Nije za povjerovati. On podršku daje Lemaićki, jer je opet napisala da su 2+2=4. Napisala je zapravo kako je gradonačelnik Broda politički licemjer i nedosljedni populist.

Lemaićka je dobila Zovakovu podršku, istaknimo to, zato što je na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 20. travnja, postavila dosljednom, transparentnom gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari, sljedeće pitanje:

Zašto prisiljavate građane koji žive u višestambenim zgradama da spremnike za opad drže na katastarskim česticama na kojima se nalaze njihove zgrade dok istovremeno Gradska uprava Grada Slavonskog Broda svojih sedam kontejnera nekažnjeno drži na javnoj površini u Tvrđavi Brod, iza zgrade gradske uprave, i to na nenatkrivenom i neuređenom mjestu i uz potpuno slobodan pristup trećim osobama da u njih ubacuju što god požele? 

Na nijedno njeno izlistano priopćenje Duspara nije odgovorio Lemaićki, nezavisnoj vijećnici Gradskog vijeća. Ni na jedno jedino, tijekom svih ovih godina. A Zovak, u stilu Špišićeve šansone ("Da ideš u vražju mater i ti i tvoj bicikl! Požderi si ga!") predviđa da plusportal neće sudjelovati u eventualnom uličarskom nadvikivanju na relaciji Lemaić-Duspara tj. dati (joj) prostor za raščišćavanje spornih pitanja. Kao da je ona taj prostor zatražila?! Piše čak da je preduvjet za vođenje polemike međusobno poštovanje polemičara. Prema tome, on u suštini ne podržava ispravna nastojanja Lemaićke, nego ju unaprijed ograničava nevjerovatnom opomenom da se odrekne vlastitih polemičkih stavova. Jer, ne može sakriti kako mu je, i poslije ovog najnovijeg ekscesa s otpadom, ipak draži Duspara, koji je, na temelju odnosa prema Lemaićki, ignorant nad ignorantima – nego istina. U protivnom zatražio bi i njegovu odgovornost, a ne samo korekciju greške koju je učinio sa spremnicima otpada.

Nasreću, važna skupina Brođana i čitatelja SBPeriskopa razumije o čemu se tu radi. Ona je malobrojna, ali utjecajna. Ta skupina nepogrešivo je uočila novu tablu stripa Kuda plovi ovaj Brod. I zbog svojih čitatelja objavljujemo ovo reagiranje, istinsku podršku osobi kojoj je stalo do boljeg Broda, i koja je odavno pročitala gradonačelnika. Vlastohlepan i sklon zakonskim prečacima, građanima je, „u dobroj namjeri“, natovario oko 300 000 kuna (oprosti mi euro što podsjećam na bivšu suspektnu valutu) inspektorskih kazni za bespravnu gradnju brodskog odmarališta na Korčuli. A odgovornost za to što će odmaralište ovo ljeto  biti na odmoru, pokušava prišiti zviždačici Slavici Lemaić. To je narativ, koji dobro informirana manjina Brođana, odbacuje s prezirom.

_______________________