Pitanja poput „Što je vaša najveća slabost?" ili „Gdje se vidite za pet godina?" su totalno out, najbolji svjetski poslodavci od vas danas traže da dobro upregnete mozakJedno od najvažnijih pravila dobrog pisanja, koje razlikuje kvalitetne od onih manje kvalitetnih pisaca jest: „Ne kaži, već pokaži." To znači da najbolji autori nikad svojim čitateljima ne prenose neku informaciju direktno i „crno na bijelo", već se trude da čitatelji sami izvuku pravilne zaključke iz dijaloga, unutarnjih monologa i karakterizacije likova. Dopuštanje čitatelju da sam dođe do nečega smatra se mnogo boljim iskustvom od toga da mu se jednostavno i bez puno razmišljanja sve bitno baci pred njega.

Razgovori za posao u današnje vrijeme u mnogočemu su slični ovomu, posebice u najvećim svjetskim tvrtkama, kojima se u doba krize javljaju tisuće i tisuće kandidata za posao, zbog čega je vrlo važno da osmisle sustav odabira najboljeg među njima.

Pitanja poput „Što je vaša najveća slabost?" ili „Gdje se vidite za pet godina?" gotovo će uvijek proizvesti naučeni odgovor, zbog čega stručnjaci za zapošljavanje sve češće pribjegavaju kreativnim i neobičnim pitanjima, u kojima je način na koji kandidat pristupi pitanju ključna, dok je točnost odgovora tek sporedna stvar. Donosimo vam nekoliko najboljih primjera.

                                                                                                                                                           1. Što drvo i alkohol imaju zajedničkog? (Guardsmark)


 

Guardsmark je jedna od najvećih zaštitarskih tvrtki u SAD-u i V. Britaniji, a njihovi zaposlenici bave se zaštitom osoba, imovine, aerodroma, vladinih zgrada i brojnih drugih ključnih institucija. Tvrtka trenira svoje zaštitare da u sekundi nauče razlučiti bitno od nebitnog i procijeniti potencijalnu prijetnju, zbog čega je pitanje poput ovog idealno da se dobije dojam o vremenu reakcije kandidata, njegovoj inteligenciji te povezivanju naizgled nepovezivih informacija.

                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                           2. Što biste napravili da naslijedite pizzeriju svog ujaka? (Volkswagen)


 

Volksvagen ovo pitanje postavlja ljudima koji se javljaju na poziciju analitičara. Unatoč tomu što je njemački div jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, njihovi stručnjaci smatraju kako kandidatova sposobnost da napravi analizu poslovanja malog biznisa poput pizzerije pokazuje njihove ključne osobine kao potencijalnog zaposlenika tvrtke.

                                                                                                                                                                          3. Uz dopuštene odgovore isključivo „više" i „manje", koliki je minimalni broj pogađanja potreban da pogodite broj između 1 i 1000 kojeg je netko zamislio? (Facebook)


 

Ovo se pitanje postavlja kandidatima koji žele biti softverski inženjeri u Facebooku. Ovim se pitanjem testira sposobnost rješavanja problema i matematička vještina, a za razliku od većine pitanja koje vam ovdje donosimo, na njega zapravo postoji točan odgovor. Idealni kandidat treba osmisliti matematičku formulu u što je kraćem mogućem vremenu kako bi dokazao da zna razmišljati pod pritiskom, a pritom ipak ponuditi kvalitetno i točno rješenje.

                                                                                                                                                                         4. Koliko loptica za golf stane u školski autobus? (Google)


 

Sasvim je jasno da je nemoguće reći točan broj loptica koje stanu u autobus, ali Google ionako ne postavlja ovo pitanje zbog točnog broja, već da vidi na koji će način kandidat pokušati doći do rješenja.

                                                                                                                                                        5. Objasnite mi što se dogodilo u našoj zemlji u posljednjih 10 godina (Boston Consulting)


 

Konzalting je biznis čija je suština komuniciranje kompleksnih ideja na jednostavan način. Potencijalni kandidat treba dobro i precizno objasniti situaciju u zemlji, ali to učiniti u svega nekoliko jednostavnih i razumljivih rečenica. Osim toga, ispitivač može puno toga saznati o kandidatu prema tomu što on smatra dovoljno važnim događajima.

                                                                                                                                                         6. Kako biste vi istraživali neku tehnologiju bez da itko zna da ju istražujete? (Apple)


 

Znate li išta o načinu na koji Apple vodi svoje poslovanje, ovakvo vas pitanje nimalo neće začuditi. Tvrtka poznata po tajnovitosti očekuje isti pristup poslu i od svojih zaposlenika. Budući da su već neko vrijeme apsolutni lider na tržištu, Apple ima snažnu inicijativu da drži konkurenciju u neznanju i što je dalje moguće od svojih ideja i proizvoda.

                                                                                                                                                                 7. Netko vas je smanjio na veličinu olovke i stavio u staklenu miješalicu. Sjeckalice će se upaliti za 60 sekundi. Što ćete napraviti? (Goldman Sachs)


 

Iako su danas na vrlo lošem glasu, investicijski su bankari ljudi koji moraju imati nevjerojatnu sposobnost razmišljanja i snalaženja u vrlo kratkom vremenu. Ovakva su pitanja osmišljena da procijene kandidatovu sposobnost snalaženja u „život ili smrt" situaciji, s kakvom će se često susretati na poslu. Unatoč tomu što ne postoji točan odgovor na ovo pitanje, vrlo je važno da kandidat ne ostane šokiran njegovom apsurdnošću, već iznudi nekakvo kreativno rješenje.

                                                                                                                                                            8. Objasnite što je baza podataka svom osmogodišnjem nećaku u tri rečenice (Google)


 

Google postavlja ovo pitanje svojim kandidatima vođen vrlo jednostavnim pravilom - ukoliko ne možete nešto objasniti jednostavno i u svega nekoliko rečenica, ne razumijete stvar dovoljno dobro.

                                                                                                                                                           9. Aparat uzima kovanicu od 1 dolara, a zauzvrat vam daje proizvod vrijedan 0,75 dolara, ali bez vraćanja ostatka. Što ne valja sa sustavom? (Apple)


 

Još jedno od klasičnih trik pitanja gdje kandidati ne moraju ništa znati o načinu funkcioniranja takvih aparata, već isključivo razmišljati svojom glavom te pristupiti problemu na zanimljiv, kreativan i efikasan način.

                                                                                                                                                            10. Zašto su poklopci šahtova okrugli? (Microsoft)


 

Ovo je pitanje postalo pravi klasik, zbog čega ga danas koriste i brojne druge tvrtke. Pitanje je psihološko i testira način na koji kandidat pristupa problemu. Točnih odgovora je više, ali ono što je ispitivačima još važnije jest način na koji kandidat dođe do njih i „prodaje" svoju ideju, čime demonstrira kreativnost, samopouzdanje i uvjerljivost.

ŠahtPreuzeto s portala: www.metro-portal.hr