Nakon kupnje u slavonskobrodskom supermarketu Euro Spin, izašao sam kako bih u kola istovario kupljeni provijant, a potom vratio svoja kolica u niz međusobno umetnutih. Sasvim blizu vrata, pogledu mi se otvorila neobična pojava: ptica obješena za visoki strop. Nedostižna ptica visila je barem 3,5 metra iznad glava rijetkih promatrača prizora, jer većina posjetitelja bila je usredotočena na petljanje oko oslobađanja kolica ili vraćanja u niz. Potegnuo sam mobitel i snimio vjernu skulpturicu ptice koja samo što nije zapjevala.  

Jesu li trgovci, potaknuti višom odlukom vlasnika, izlaganjem umjetne ptice, htjeli nešto poručiti? Jesu li namjeravali ukrasiti geometrijski uglat prostor zaobljenim oblikom ptice? A možda obješena ptica svojom pojavom prijeti drugim pticama da se ne približavaju, pa se radi o nekoj vrsti zaštite? Ili viseća ptica odvraća pažnju kupaca na misli o ispražnjenim novčanicima?

U svijetu simbola, ptice nose duboka značenja i tumačenja u različitim kulturama i religijama. Ptice su simbol slobode zbog svoje sposobnosti da lete i bez napora prelaze zemaljske granice. Njihovo slobodno kretanje po nebu često se povezuje s ljudskom željom za oslobođenjem od ograničenja. U smislu snova, ptice se tumače kao simboli ciljeva, težnji i nade. Njihov let visoko u zraku može predstavljati naše želje da dosegnemo više ili da se uspinjemo iznad svakodnevnih problema. Ptice su često povezane s duhovnošću i transcendencijom. U mnogim mitovima i religijskim pričama, ptice prenose duše umrlih ili služe kao posrednici između neba i zemlje. Njihova iznimna ljepota i raznolikost pjeva često su povezani s darom govora. Ptice nas podsjećaju na snagu riječi i komunikaciju.

Sumnjam da su trgovci nešto od toga imali u vidu. Ipak, nečim su bili potaknuti na ovaj takoreći estetski eksces, skoro pa performans, koji je jači od svih preformansa tzv brodskih likovnih performera. Nema druge, nego se, kod iduće kupovine, za informaciju obratiti blagajnici.

________________________