Kako smo i javili, prije nekoliko dana (4. siječnja) zaprimili smo iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovor, vezano za zatražene informacije o učestalom onečišćenju brodskog zraka, posebno u prosincu prošle godine, radu Rafinerije, tijeku modernizacije i plinofikacije iste i aktivnostima na prenamjeni produktovoda u plinovod.

Kako smo u dopisu na taj odgovor i napisali, jedino ohrabrujuće je bilo, što se iz spomenutog odgovora Ministarstva moglo pročitati “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”.

Budući da smo o tom odgovoru detaljno pisali (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/je-li-za-vrijeme-bozica-bila-pojacana-aktivnost-pirotehnike-na-brodskom-podrucju), nećemo se više na njega vratiti, dok ne dobijemo neku novu informaciju iz Ministarstva. Spomenut ćemo samo dvije informacije koje su nekako povezane sa spomenutim odgovorom Ministarstva.

Ispucao vatromet pa prekršajno prijavljen

Neki dan tragajući po brodskim portalima, 8. siječnja sam naišao na jednu zanimljivu informaciju, gdje piše:

“Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjakom… (https://brodska.stvarnost.hr/ispucao-vatromet-pa-prekrsajno-prijavljen/).

Policija je utvrdila da je navedeni 25. prosinca 2020. godine, na zelenoj površini u ulici Stjepana Radića u Slavonskom Brodu, koristio pirotehnička sredstva (vatromet).”.

Sada je pitanje, koliko je taj počinitelj prekršaja tada vatrometa ispalio i da li je on i 24. prosinca djelovao i je li uspio ‘zagaditi’ i mjernu stanicu u Rafineriji? Na svim mjernim postajama u Slavonskom i u Bosanskom Brodu na Badnjak su mjerene zabrinjavajuće koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, pa i iznad 230, 260 i 270 µg/m3!

Odbor za zaštitu okoliša zatražio “očitovanje od ministra Ćorića

Također smo 8. siječnja u Eko-Integralu zaprimili e-poštu iz (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode u kojem je od ministra Tomislava Ćorića zatraženo “očitovanje na predstavku … predsjednika Eko-Integrala”, vezano za velika brodska onečišćenja zraka sredinom prosinca, prvenstveno sumporovodikom (H2S), ali i lebdećim česticama PM10 i PM2.5.   .

Tada je koncentracija sumporovodika u 4 - 5 dana prekoračila je satnu graničnu vrijednost čak 30 puta, od dopuštenih 24 puta tijekom kalendarske godine, čime je Slavonski Brod ponovno spao u II. kategoriju kvalitete zraka (onečišćen zrak) obzirom na sumporovodik.

Inače, kako mi u Eko-Integralu znamo, ova je prva aktivnost gđe Sandre Benčić, nove Predsjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode oko brodskog onečišćenog zraka! Želimo joj brzo i kvalitetno rješavanje tog problema, kojeg su nažalost bezuspješno rješavali bivši predsjednici Odbora: Bačić, Maras, Zmajlović i Sinčić .

Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija…

I onda isti dan sam na stranicama Grada Slavonskog Broda pročitao informaciju: “Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija u vezi kvalitete zraka u Slavonskom Brodu” (https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11042-grad-zatrazio-ocitovanje-nadleznih-institucija-u-vezi-kvalitete-zraka-u-slavonskom-brodu?fbclid). Na ‘fejsu’ na svom profilu odmah sam komentirao, u biti napisao ono što zaista mislim o sporosti u rješavanju ovog brodskog gorućeg problema:

Malo je žalosno da tek sad saznajemo za neke aktivnosti Grada(?) vezano za velika i alarmantna onečišćenja koja traju od početka studenog i otada Brođani su ponovo izloženi sve češćim i većim i većim onečišćenjima zraka prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5, a ponekad i visokim koncentracijama sumporovodika (H2S), te (u granicama) povišenim koncentracijama sumpor-dioksida (SO2), čiji izvori primarno jesu produkti prerade nafte.

Mi u Eko-integralu kontinuirano pratimo ta velika, a često i alarmantna onečišćenja, a o njima informiramo i Grad i Županiju i Ministarstvo. Također slobodni smo Ministarstvu, Odboru za zaštite okoliša i Povjerenstvu uputiti predstavke vezano za (nenormalno) visoka onečišćenja brodskog zraka.

Tako ovih dana smo zaprimili iz Ministarstva odgovor (kako smo već i javili) u kojem piše: “da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”.

‘Prijateljska’ komunikacija s Gradonačelnikom Slavonskog Broda

Moj komentar nije ostao bez odgovora. Vrlo brzo na mom profilu, i to poslije puno - puno vremena bez ikakvog javljanja, pojavilo se pitanje od g. Mirka Duspare (pretpostavljam da se ne radi o lažnom profilu):

MD: “I jesu (Ministarstvo) dobili odgovor (iz Rafinerije) i što su poduzeli kao nadležni za zaštitu okoliša i naša ustavna prava na čist zrak?”.

PTĐ: Ja osobno mislim da je tu riječ o ‘grešci u koracima’, jer pitanje “jesu dobili odgovor (Ministarstvo) i što su poduzeli…(?)”, jedino stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu…

Poslije se nastavilo ‘prijateljsko’ obraćanje g. Mirka Duspare prema meni i eko-aktivistima, ali i obratno…

MD: Za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao svima onima koji su dolazili u Brod ili kojima smo išli u Zg.

Koji su nas lagali svih ovih 12 god. Davao sam konkretne prijedloge kako riješiti ove probleme, a Vi ste se na županijskoj skupštini zgražali na mom emotivnom istupu a divili i hvalili napore lažova koji kroz sve ove godine nisu ništa napravili.Vaš posao ne bi trebao biti da nam čitate rezultate mjernih postaja nego da napadate one koji to ne rješavaju a trebali bi. Lp..

PTĐ: Nevjerojatna lakoća komunikacije… Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no oni sigurno nisu!!! Mislim da o svemu tome uopće ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku!

Uz dubuko poštovanje prema Gradonačelniku, mislim da je izreka: “za razliku od vas i ostalih političara ja nisam tapšao i povlađivao…” je duboka uvreda prema meni i svim volonterima, eko-aktivistima u borbi za čisti brodski zrak! Pozd..

Komunikacija s potpredsjednikom Gradskog vijeća

Na Gradonačelnikove rečenice vrlo brzo se nadovezao Stanko Sorić, inače potpredsjednik Gradskog vijeća:

SS: Opet dolazimo do vječnog pitanja: ŠTO GRAD MOŽE UČINITI PO PITANJU EVENTUALNOG ZAGAĐENJA ZRAKA KOJE DOLAZI IZ RNBB? To je apsolutno problem među državama koji se riješava na međudržavnoj razini. Zašto odgovorni (država) nisu zatvorili ventile na JANAF-ovom naftovodu i rekli da će ih ponovo otvoriti po riješavanju problema? U takvom okruženju mi kao Grad možemo jedino, ponovo, po 350-ti puta, uputiti molbu odgovornima da razriješe taj problem? Za razriješavanje toga problema potrebni su stručnjaci, sredstva i volja zagađivača da ga eliminira. Svojevremeno smo doživjeli predstavu za narod bivše predsjednice koja nas je posjetila, udarila svoju logu u Slavonskom Brodu, ali samo tijekom dana (noću je sa svojom svitom odlazila u Zagreb). Čuli smo je i u predizbornoj kampanji kako je, kao, ona razriješila naš problem zagađenja, a svi smo znali da nije. Vaša udruga joj nije rekla da laže!… Županijska skpština je prošle godine donijela ZAKLJUČKE po tom pitanju. Koga su ti zaključci obvezali i što je napravljeno po pitanju zaključaka? N I Š T A !!! Niti Županija ništa ne može učiniti po pitanju zagađenja…Zaključci su doneseni za naivce, kako bi se vidjelo da, kao, oni brinu o brođanima, a Grad ne…Pokušavate biti faktor u predizborno vrijeme i želite lopticu prebaciti u krivo dvorište…Tekst sličan ovome, već sam vam više puta napisao, no vi i dalje uporno upozoravate na problem i provlačite/ukazujete na Grad, koji je, kao, krivac za loš zrak (“…stanovnici Broda bi trebali i mogli pitati g. Dusparu”…vaš citat)…JADNO!

Koliko je jutros zagađenje PM2.5 u Slavonskom Brodu? Prema ovome (https://earth.nullschool.net/?fbclid)  … zanemarivo! Što kažu naše mjerne stanice?

PTĐ: Moram odmah reći da i jedan i drugi od Vas spomenut problem, ali i podtočke unutar prvog problema, više puta smo već apostrofírali. Ne znam, zašto jašemo opet na njima? No, neka bude…

Vezano za taj drugi problem, zadnji put ponavljam: Brodski mjerni uređaji (većinom, pa i sada) su u redu, a i mjerna stanica u Rafineriji ispravno pokazuje zagađenje iz emisije u Rafineriji! Drugi je problem ako su ti isti uređaji neispravni ili ne funkcioniraju, Onda i o tome bi mogli danima iznijeti prigovore DHMZ-u, što mi (bar ‘volonterski’) činimo, ali GRAD ne čini! Najinteresantniji je primjer validacija podataka vezano za koncentraciju prizemnog ozona 2018. god., kada je broj prekoračenja ciljne vrijednosti za ozon (120 μg/m3) u Slavonskom Brodu bio 48 (mjerena), a ne 19 (validirana)! Nitko iz Grada na to nije reagirao.

Kako sam i prije spomenuo, više puta sam o tom vrlo korisnom linku (https://earth.nullschool.net/?fbclid) govorio, ali ću još jednom ponoviti važnije činjenice: 1. Rafinerije koja je 1,8 – 2 km od centra SB je lokalni zagađivač! 2. Na linku ‘earth’ (prvenstveno) su iskazana visinska strujanja… 3. Lebdeće čestice PM10 i PM2.5 su vrlo male čestice, manje su u promjeru od 10 i 2,5 mikrometra(!), koje bez vlage (u zraku) i kiše sporo se stalože. 4. Zbog prethodnog u analizama onečišćenja uveden je pojam 24-satni klizni prosjek kojim se ukazuje produženo djelovanje lebdećih čestica PM10 i PM2.5 na ljude…

A u vezi prvog problema danas sam već neke stvari rekao. No prije nego to ponovim, reći ću Vam da je Grad mogao puno više uraditi, nego što je uradio, hoću reći, kako stalno i Vi ponavljate: uputili ste 350 zamolbi. A još je tragičnije da govorite da mi obični volonteri želimo “biti faktor u predizborno vrijeme i želimo lopticu prebaciti u krivo dvorište”! Svašta! Stanite malo, prebrojite 2 i 2 i shvatit ćete, tko je kriv u ovoj situaciji. Ja, Eko-Integral, Građanska inicijativa za čisti zrak, pa i Beuz, Bed, brodski eko-aktivisti(?), no oni sigurno to nisu!! Zaista mislim da o svemu tome ne vrijedi raspravljati. Pa dovoljno se prisjetiti na posljednji važan detalj u borbi za čisti brodski zrak: tko je sve bio protiv prošle godine zatražene Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku! Pa sve nam, pa i Vama će biti jasno!

Reakcija drugih na prethodne komunikacije

Nakon tih izjava, pojavili su neki komentari drugih osoba vezano za informaciju da je: “Grad zatražio očitovanje nadležnih institucija... ”, ali i na reakciju izazvanu objavom te informacije, na koje sam i reagirao:

PTĐ: Zahvaljujem svim dobronamjernim, ali i svim drugim komentarima! Ovo što g. Lukić postavlja kao pitanje, za eko-udruge, građanske aktiviste idr., jako je važno pitanje. Pa ponavljam pitanje i g. gradonačelniku i g. potpredsjedniku GV:

“Zašto nema formalne koordinacije i uvezivanje eko-aktivista i brodskih gradskih vlasti, radi lakšeg i učinkovitijeg suprotstavljanja neshvatljivoj indolenciji države u vezi zaštite Brođana oko štetnog onečišćenja zraka? Tko je za to odgovoran? Tko nije za suradnju?”

Suradnja je ranije postojala, ali je ona unazad nekih šest, šest i pol godina počela raspadati. A nakon toga, prije tri godine jednostavno, naprasno raspala. Sigurni smo da udruga Eko-Integral, pa općenito brodski eko-aktivisti nisu odgovorni za raspad suradnje. Sigurno, da ni nama, ni ostalim aktivistima to nikako nije išlo u prilog.

Nejasno, kako su u Gradu polako odbijeni naši (Eko-Integral) projekti, onda i prijedlog oko formiranja Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista, održavanje (još početkom prošle godine) Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku, itd..

Istaknuo bih još Maria Perkovića, člana Predsjedništva Eko-Integrala, tko je postavio pitanja Gradonačelniku, ali i potpredsjedniku Gradskog vijeća. Ta pitanja su još uvijek bez odgovora!

MP: Mislim da je nama svima u interesu da bude bolje pa tako i vama i da tu trebamo biti zajedno kao cjelina jer ipak ga svi zajedno udišemo. Svima taj zrak jednako šteti. Mene zanima što vi poduzimate po pitanju našeg brodskog zraka? Jel’ imamo ikakav konkretni plan kako da nam bude bolje?

PTĐ: Svaka čast Mario! Pitanje koje je postavljeno Gradonačelniku, potpuno u redu! Ono što mi u GI znamo, to su 350 dopisa… Pitanje je, s kojim rezultatom, ali i to znamo! Postoje nekakvih akcijskih planova, koji teškom mukom su izrađena u GU! Na početku kod izrade smo sudjelovali u nekim analizama…, a sada više ne! A da postoji i puno formalizma u GU, kao u i ŽU… Ali to je naša stvarnost!

MP: Svima nam treba biti isti cilj, a to je bolji zrak. Ne znam zašto bi se mi prepirali. Ajmo zajedno nešto napraviti. Ovi screenshot-ovi (https://earth.nullschool.net/?fbclid) koje ste poslali ne znače puno jer ja sam sebi kupio privatno uređaj i gdje god sam išao nigdje mi uređaj nije pokazao tako loše vrijednosti kao u Slavonskom Brodu. Idem redovito na edukacije po Europi, a nosio sam ga i po Hrvatskoj. Jedan dobar dio građana misli da otkad je prestalo smrdit po sumporu da je sad bolji zrak. Ono što mene zanima je zašto ne znamo razloge da je tolika velika razlika kvalitete zraka preko ljeta u odnosu na zimu. Što možemo činiti po tom pitanju? Mi jednostavno nismo informirani o tome. Tko bi nas trebao informirati? Država ili naš Grad ili Županija? Jel može Grad ili Županija pozvati ministra zaštite okoliša jer imamo uvjerljivo najgori zrak u Hrvatskoj. Neka se očituje po tom pitanju. Ajmo neka najprije naprave nova mjerenja i neka utvrde uzroci problema. Ako rafinerija službeno ne radi, na koji način zagađuje. Mi uopće nemamo te odgovore, a da trebali bi ih imati!

Gradonačelnik Slavonskog Broda dalje kritizira rad eko-aktivista 

 

Nakon toga još jednom mi se obratio(?) Gradonačelnik, ili točnije kritizirao rad eko-aktivista. Nažalost i dalje su ostala na strani naša, eko-aktivistička pitanja: i od Maria i od Veljka, ali i od mene!

MD: Što bi tematska sjednica promijenila.Imali ste županijsku i ima li kakvog napretka.Prve potpise 2009 god je grad skupljao a i tada smo imali eko udruge.Prvi prosvjed je grad organizirao da bi se na kraju svi sastali s Zmajlovićem osim grada koji nije niti pozvan.Nije posao i obveza grada da organizira vaš rad.Opet kažem nije rad samo čitanje rezultata nego puno više,pogledajte udruge po svijetu

PTĐ: Poštovani, moram primjetiti da nažalost, nismo dobili odgovor na neka važna eko-aktivistička pitanja koja smo postavili Vama i potpredsjedniku GV; i Mario i Veljko i ja… Neću ih ponavljati, ali morate znati da u ovoj komunikacije postoje dvije strane! Naša strana (ta volonteristička) uvijek je Gradu bio na raspolaganje i nikada nismo željeli kako je g. Sorić nas optužio “biti faktor u predizborno vrijeme i željeli lopticu prebaciti u krivo dvorište”!

Također nismo mi najmanje krivi za nekakvo neslaganje na nivou lokalne i regionalne uprave! Što više naša želja je uvijek bila, tako i svim brodskim eko-aktivistima, dobra suradnja u borbi za brodski čisti zrak! Tako posebno nam je žao da nikada nisu relizirani projekti: Zajednice zaštite okoliša,  formiranje Koordinacije za brodski zrak,  Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS! A vezano za tematsku sjednicu ŽS, samo jedna opaska: niste valjda od nas očekivali da ćemo mi izganjati realizaciju (vrlo kvalitetnih) Zaključaka Skupštine!

Ako je riječ o prosvjedima, moram Vam odmah reći, izgleda svi mi starimo. Polako zaboravljamo, a imamo možda drugačiji dojam, nego što je to onda bilo realno… Mi, eko-aktivisti prije spomenutog prosvjeda smo imali tri (možda manja, ali) prosvjeda i Brođani su nas podržali. Opet vezano za taj (od “grada organiziran”) prosvjed, žalosno je da onda nitko (ni bliže, ni dalje) nije obraćao pažnju na taj prosvjed i to zbog i za Vas jako dobro poznate situacije. Sreća da ostale prosvjede u Brodu (većinom) nije organizirao Grad. Isto tako je dobro da Grad ne organizira naš rad, rad eko-aktivista, makar bi Grad svakako imao nekakve obveze prema ekološkim udrugama. No bolje o tome ništa ne kazati! Dovoljno je pogledati Gradski proračun! Lp..

MD: Ma kakve tematske sjednice. Tko je od vaših udruga bio u Slobodnici na onom zagađenju,čak su vaše aktivistice napadale mene i grad a branile zagađivače,a to je samo jedna od situacija.Vi trebate biti i boriti se na terenu a ne na tematskim sjednicama koje nisu nikada donijele ništa konkretno.

PTĐ: Cijelo vrijeme nama, eko-aktivistima pripisujete nekakve krivice. Kao da smo mi tu za nešto krivi. A ne pronađete, ne vidite, ne označite prave krivce! Zašto?

MD: Krivo ste shvatili,ovako odgovaram jer vi često spominjete Grad kao krivca ,a ja dobro znam gdje bi se trebali rješavati problemi ,a ne rješavaju se,nažalost.Samo vam pokušavam reći da budete glasniji.Ako je teško rješavati probleme u drugoj državi zašto ih ne rješavaju kod nas,a to bi mogli ali....i ne mislim da su udruge krivci.Krivci su sve vlade do sada,a znali su još 2008. da rafinerija kreće s radom.I za mjernu postaju smo morali ratovati da je dobijemo.

PTĐ: Evo nakon svega idemo dalje... Opet izlazi na vidjelo da nismo mi eko-aktivisti krivi...

Još je ostalo nekoliko komentara vezano za gornju problematiku. Nažalost, ni oni nisu pomogli da se tenzije smire, što više poneki su djelovali pomalo huškački, pa bolje ih ne spomenuti. Još ako svemu tome dodamo neke komentare na jednom drugom brodskom portalu(?) o gradskom zahtjevu za očitavanjem Ministarstva… Strava!  Zaista, mogu podržati  jedan komentar koji govori: ”Nevjerojatno, kakvi smo mi ljudi. Gledam kako neki raporti i ivomarkici, pa i neki gradski dužnosnici komuniciraju, kao da su Bogom dani! Dozvoljavamo sebi zbog nekakvih svojih ideja ili jednostavno komoditeta vrijeđati onu suprotnu stranu. … No takvi smo mi ljudi!” A zrak je u Slavonskom Brodu dalje zagađen i nitko ne zna kako i kada će se riješiti to pitanje(?)!