Što bi se to Srbima ili Židovima dogodilo da je Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička rekao, ili Titov trg ili nema koalicije!? Nikakav posljednji Srbin ili Židov ne bi platio ceh. Možda bi jedino Njemu pobjegla posljednja proračunska kuna, koja je očito jedini motiv politike koju vodi
Foto: Hina/Dario Grzelj


Molim Vas, Daskaloviću, nemojte me, ni trikovima, trpati u isti koš s Hasanbegovićem. Ja s njim nemam ništa. To se ne bi moglo reći za Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička. Ako Vam je zaista do antifašizma, a znam da jest, dugo pratim Vaš rad, nemojte "pokrivati" one koji glume antifašizam. Osobno, podržavat ću sve koji zaista do posljednjeg, ne Hrvata ili Srbina, nego do posljednjeg atoma svoje velike, male ili nikakve političke moći i utjecaja jesu spremni stati na njegov branik. Čak i po cijenu posljednje ili barem pretposljednje proračunske kune
Kako je bivši predsjednik Republike  Hrvatske Ivo Josipović, kako kaže, sa zanimanjem pročitao tekst Zorana Daskalovića “Zašto Pupovac smeta Hasanbegoviću i Josipoviću” koji se – citiramo - “izrazito kritički, a bez pravih argumenata osvrće na neka moja politička stanovišta”, donosimo njegovo reagiranje u cijelosti:

MEDIJSKO SAZVIJEŽĐE ONOGA-KOJI-NIJE-ŠESTA-LIČKA

Kad Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička naleti na kakvu kritičku strelicu, redovito na mnogim medijima reagiraju njemu u prilog često i vrlo dobri novinari. Istina, puno je i šovinističkih ispada koje trpi po desnim, da ne kažem proustaškim medijima. Njegovim navijačima, većinom, zajedničko je da  u privatnom mediju Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička (plaćenog javnim novcem) ostvaruju plaću ili barem kakav honorar. Da nije loše financijske situacije u medijskom prostoru kojim  vladaju politika i tajkun, neki od njih teško bi bili na strani Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička.

Često, sveta dužnost obrane lika i djela Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička ne nalazi dovoljno argumenata, pa branitelj poseže za napadima ad hominem ili čitateljima pokušavaju prodati male trikove novinarskog zanata koja slabašnu argumentaciju ogrće u "velike" riječi, uz više ili manje spretno igranje naslovima i podnaslovima.

Naravno da sam očekivao da će nakon mog teksta u Globusu pod naslovom "Harry Potter i antifašizam" u kojem sam ga zaista oštro kritizirao zbog njegova “fejk” antifašizma i etnobiznisa, iz njegova medijskog sazviježđa biti reakcija. Jedna od njih uslijedila je na ovom portalu iz pera gospodina Zorana Daskalovića. On je pristojan je čovjek i novinar pa nije posegnuo za uvredama i osobnim napadima nego "falšom" logikom i malim trikovima.

UKRATKO O POVODU

Dakle, moj tekst u Globusu glavnom junaku, Onome-Koji-Nije-Šesta-Lička, prigovara što svoju moćnu političku poziciju nije iskoristio da uvjetuje svoju podršku vladajućoj koaliciji na čelu s HDZ-om poštivanjem antifašizma i njegovih simbola, prije svega, očuvanjem Titova trga, obnovom važnih spomenika (poput onoga na Petrovoj gori), micanjem ustaškog znakovlja te promjeni udžbenika koji prešućuju ili revidiraju povijest.

Sve ovo, ne samo radi povijesti, više radi budućnosti. Naime, „za“ i „protiv“ antifašizma nosi snažne političke, etičke i vrijednosne konotacije koje utječu na profilaciju hrvatskog društva danas i sutra. Prigovorio sam mu i što je ponovno u Saboru podržao desnu Vladu koja žmiri na ustašofiliju, što se utalio s Hasanbegovićem, Esih i Glasnovićem da bi spasio Vladu prilikom glasanja o ministru Mariću. Pri tome, tu istu Vladu u svojim vatrenim govorima na raznim antifašističkim skupovima optužuje za revizionizam i podržavanje ustašofilije, glasom na rubu plača naričući nad sudbinom antifašizma u Hrvatskoj.

Konstatirao sam da je potvrdio svoju ulogu kolaboracioniste s desnicom, pa i onom krajnjom, ustašofilskom, te da svoju unikatnu političku poziciju utemeljenu na zajamčenim saborskim mjestima koristi za najgrublju i neprincipijelnu političku trgovinu zvanu etnobiznis. Na očekivanje da utječe na očuvanje Titova trga, odgovara cinično, nisam ja Šesta lička. Zato, rekoh, njegov je antifašizam prigodničarski, fejk-antifašizam.

Prigovorio sam mu i druge stvari: etnobiznis, sprječavanje zajedničke škole u Vukovaru za male Hrvate i Srbe koju je željela financirati Norveška, sumnjivo dovođenje autobus-glasača iz druge zemlje, odricanje našim sugrađanima Srbima pravo na politički pluralizam i uvredljiv odnos prema onima koji djeluju unutar drugih političkih stranaka  kao da nisu  "pravi Srbi".

TRIK PRVI: TKO SU SAVEZNICI?

Kritizirajući moju poziciju Daskalović već u naslovu prodaje prvi trik. Kao, objašnjava u naslovu, a i kasnije u tekstu, zašto meni i Hasanbegoviću smeta Pupovac, pardon, Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička. Dakle, mene i Hasanbegovića stavlja u isti koš, sugerirajući kako smo se nas dvojica udružili protiv Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička. Hej, Daskaloviću, upravo je obratno! Hasanbegović i On su zajedno sačuvali Vladu, jedan mišlju i djelom, drugi propustom, otimaju Zagrebu Titov trg!

Dakle, nismo Hasanbegović i ja saveznici nego su to Hasanbegović i Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička. Povremeni zloćudni i opasni ispadi Hasanbegovića protiv Srba, pa i prema Onome-Koji-Nije-Šesta-Lička, ritualnog su karaktera (zasad) i ne smetaju našega junaka. Naravno, kad je djelomični razlaz dijela tvrde hasanbegovićevske desnice i HDZ-a tek taktičke naravi radi što šireg ukupnog obuhvata biračkog tijela i koji savezništvo desnice ne dovodi u pitanje.

TRIK DRUGI: POSLJEDNJI SRBIN I POSLJEDNJI ŽIDOV ILI POSLJEDNJA PRORAČUNSKA KUNA?

Prigovara mi Daskalović da ja ne bih dopustio da zastupa i predstavnike svoje manjine. Gdje? Kako? Upravo suprotno! Slijedom osebujnog izbornog zakona čovjek koji ima oko 10% glasova (16.166)  ukupnog broja Srba (oko 180.000, u čemu je i oko 15 tisuća maloljetnih) nosi aureolu zastupnika svih Srba. Legalno i legitimno ima mjesta u Saboru i lokalnim sredinama, ali bi ipak bilo pošteno da uvaži kako većina Srba, što se često prešućuje, glasa za SDP i neke druge lijeve stranke.

A Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička utaljujući se s desnicom i Hasanbegovićem u ime svih Srba sigurno nije postupio po željama većine Srba. Prevario je birače i one koje, možda i protiv njihove volje, kao, zastupa. I što bi se to Srbima ili Židovima dogodilo da je Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička rekao, ili Titov trg ili nema koalicije!? Nikakav posljednji Srbin ili Židov ne bi platio ceh. Možda bi jedino Njemu pobjegla posljednja proračunska kuna, koja je očito jedini motiv politike koju vodi. Eto, pajdaši iz vlasti nisu se udostojili, ne samo doći, nego ni poslati izaslanika u Srb i Glinu. Očito, antifašizam nije dio pakta  Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička i desne vlasti. A što jest? Očito, ona posljednja proračunska kuna.

NIJE TRIK, VALJDA JE ZABUNA!?

Kaže Daskalović, zašto u pitanje antifašizma te snažne ustašofilije i revizije povijesti uopće uvlačim Srbe i Židove kad je to "dominantno unutarhrvatsko pitanje"!? Naprosto ne mogu vjerovati da je tako što napisao bilo koji, posebno ne lijevi novinar. Pa zar Srbi i Židovi nisu jednakopravni građani? S istim pravima i obvezama? Zar baš u svim političkim procesima sudjeluju isključivo kao Srbi ili Židovi (ili druga manjinska zajednica)? Zar stvarno uvijek, zauvijek i u svemu mora postojati podjela na Srbe i Hrvate? Zar osim legitimnih parcijalnih interesa nemamo zajedničke, posebno ako je riječ o tome da nam društvo ima antifašistički karakter? Zar baš te dvije manjinske zajednice koje su tako strašno osjetile što je ustaštvo ne bi trebale zajedno s većinskim narodom biti na braniku antifašizma!?

Pa jednako strašno sugerira da "manjinci" ne bi trebali biti jezičac na vagi kod važnih političkih odluka, pa ni onima vezanim za antifašizam. Ako je po Daskalovićevu, što su onda "manjinci" u Saboru na čelu s Onim-Koji-Nije-Šesta-Lička bili jezičac kod glasanja o Mariću? I ako ne bi trebali braniti antifašizam, što Onaj-Koji-Nije-Šesta-Lička tako redovito i uporno drži srcedrapateljne govore na antifašističkim skupovima kad nije spreman očiglednu i neupitnu političku moć koju ima i praktično angažirati na obrani naše antifašističke tradicije, makar i do posljednje proračunske kune?

MOLIM VAS, DASKALOVIĆU...

Molim Vas, Daskaloviću, nemojte me, ni trikovima, trpati u isti koš s Hasanbegovićem. Ja s njim nemam ništa. To se ne bi moglo reći za Onoga-Koji-Nije-Šesta-Lička. Ako Vam je zaista do antifašizma, a znam da jest, dugo pratim Vaš rad, nemojte "pokrivati" one koji glume antifašizam. Osobno, podržavat ću sve koji zaista do posljednjeg, ne Hrvata ili Srbina, nego do posljednjeg atoma svoje velike, male ili nikakve političke moći i utjecaja jesu spremni stati na njegov branik. Čak i po cijenu posljednje ili barem pretposljednje proračunske kune.

forum.tm