Škola i jesenje brige

Jedan dan pakao, drugi dan čarape i vesta. Ali na to smo navikli. Tako je ljeto i počelo, samo obrnutim redom. Ipak mislim da se nitko još ne žali što smo uspjeli malo ohladiti kuće i stanove. Vratit će se ljepše vrijeme, bar kažu, a ne vjerujem da će biti ekstremnih vrućina. Sad nam je ugodno na temperaturama i do 30°c.
Ovo vrijeme u godini ne znači samo polazak u školu, znači i pripremanje zimnice. Iako je sve jako skupo, domaća zimnica je ipak najbolja. Ako još imate nešto svoje ili od nekoga nešto dobijete domaće, onda je to najbolji način za spremiti nešto za zimu.

Luk

Crveni luk je od davnih davnina poznat, a pretpostavlja se da je došao iz Azije. Egipćani su ga štovali zbog sfernog oblika, a Grci su smatrali da štiti srce što je kasnije i dokazano. Luk je izuzetno ljekovit pa ga jedite što više, nemojte ga izbjegavati!Sadrži samo 40 kCal na 100 g, a čuva srce, sadrži vitamin C, više vitamina iz B kompleksa, kalija, antioksidansa... Povisuje dobri kolesterol , samo sirov, dovoljno je pola glavice dnevno. Pronađeno je i preko 25 flavoidnih antioksidansa. Regulir šećer, snižava mogućnosti stvaranja ugrušaka kao i pojave raka želuca i debelog crijeva. Čuva kosti, kožu, nokte, jak je u borbi protiv bakterija, dobar za sinuse, dobro raspoloženje i san, na stopalima položen i zaštićen čarapama snižava temperaturu i simptome prehlade, a kažu i nekih alergija iako nije naučno dokazano. Vrijedi pokušati. Naravno, ovdje govorimo o sirovom luku, no u svakom obliku ima uvijek nešto što ostaje zdravo.

Šljive

Ne znam znate li da postoji više od 2000 sorti šljiva i da su najraspostranjenija vrsta na svijetu. Razlikuju im se i stabla i plodovi koji su ili ovalnog ili okruglog oblika i raznih boja, od plavocrvene, ljubičaste, crvene i žute. Najpoznatije su Europi i japanska šljiva, koje se uzgajaju zbog ploda. U Hrvatskoj se najviše uzgaja sorta Bistrica koja dozrijeva sada, krajem Kolovoza i početkom Rujna.

Šljive su izuzetno zdrave, sadrže vitamin C, K, E, B6 te folne kiseline i niacin. Vitamin C je višestruko dobar zbog antioksidansa i još bezbroj spojeva koje liječe i rak, regulira šećer, čuva oči, srce, sprječava još puno tegoba. Iskreno, nisam ni znala koliko zdravih minerala i spojeva ima, najvažniji su oni koji štite od raka pluća i artritisa. Sirovi plod je najukusniji i jako dobar i zbog vlakana, dok sušeni sadrži još veću količinu antioksidansa kao i drugih spojeva. Zbog male kaloričnosti je također dobro ubaciti u jelovnik, sirova ima 46 KkCal na 100 g dok sušene imaju oko 240kCal. Dnevno je dosta pojesti pet komada sušenih, možete koju više sirovih. Daju osjećaj sitosti pa su dobre i kod mršavljenja. Znam da su ove godine jako skupe na tržnici, izgleda da ću ih ostati željna, ali ako imate, uživajte u njima.

Luk u crnom vinu

Malo drugačiji, također ukusan način spremanja luka za zimnicu. Jako ukusan, dobije malo boje od vina pa je i lijep za vidjeti.

Sastojci

za 3 tegle oko 500 ml:
250 g ljutike
250 g bisenog luka (onaj sitni za kiseljenje)
200 g crvenog luka
1 komad poriluka
70 g morske soli
500 ml crvenog vinskog octa ili kvasine
150 ml suhog crnog vina
2 žlice sjemenki senfa
3-4 lista lovora
80 g šećera

Priprema

Ljutiku i sitni luk kratko blanširajte u ključaloj vodi, pa šokirajte jako hladnom. Lakše ćete ih oguliti. Kada očistite, ljutiku prepolovite po dužini. Crveni luk očistite pa sijecite na kriškice. Poriluk operite i očistite pa sijecite na komade oko 5 cm. Sve promiješajte, posolite pa ostavite bar 8 sati ili preko noći na hladno. Operite i osušite. 250 ml vode, ocat, vino, sjemenke senfa, lovor i šećer prokuhajte. Sterilizirajte staklenke i neka ostanu vruće. Napunite tegle povrćem. Složite da je što manje mjesta između. Prelijte kuhanom tekućinom i dobro zatvorite. Okrenite ih na čep 5 minuta pa poslije ispravite. Trebao bi se napraviti vakuum. Spremite 4 tjedna da se lukovice dobro ukisele. Rok trajanja im je dok ih ne pojedete!

Pekmez od pečenih šljiva

 

Ovo je nekako ostao pekmez koji je meni jedan od najdražih i najjednostavnijih. Mjera je za oko 3-4 tegle od 760 ml.

Sastojci

5 kg šljiva

malo šećera (na 5 kg je dosta 1 kg šećera. Možete peći i bez šećera, ako su šljive zrele i slatke. Pečenje traje nešto duže, ali onda imate doista samo voće. Što više šećera stavite, brže se peku. No nemojte previše staviti, neka ostane šljiva glavni proizvod!)

po želji malo konzervansa

Priprema

Šljive operite i prepolovite, naravno izvadite koštice. Složite ih na dublji lim, ja slažem kožom prema gore. Također slažem dva reda, čisto zbog limova, a mislim da je i malo brže. Uglavnom složim dva lima po dva reda, pospem sa šakom, dvije šećera, opet ovisi jesu li šljive zrele i slatke, ili su kiselije, pa pečem u pećnici na dva reda s ventilacijom. Na oko 180°C, dok tekućina ne ispari. Kad počnu mirisati, onako pečeno, malo ih promiješam, vidim da li se sok počeo zgušnjavati, pa pazim. Puno ovisi o šljivama. Kad je sok dosta gust, kao gušći sirup, računajte da je vruć, kada se ohladi, bit će još gušći. (Kada je gotov, dodajte malo konzervansa po želji, iako se ovaj teže kvari. Miješajte dok se ne istopi). Punite u čiste, suhe i vruće staklenke. Staklenke vratite u ugašenu pećnicu i najbolje ostavite preko noći da se napravi korica i da se ohlade. Ujutro ih zatvorite i spremite na hladno i tamno mjesto.