Rafinerija nafte Brod a.d. iz Bosanskog Broda 2008. godine iznova je pokrenula proizvodnju. Od tada stanovnici s druge strane Save; iz Slavonskog Broda i okolice udišu najnekvalitetniji zrak u Hrvatskoj. Brodski zrak je, od kada radi Rafinerija, zagađen i sumporovodikom, lebdećim česticama (PM10 i PM2.5), benzopirenom, rjeđe benzenom i sumporov dioksidom, a preko ljeta vrlo često i prizemnim ozonom!

Kvaliteta života u Slavonskom Brodu drastično je pala

Cijela situacija u tih 10 godina vezano za stanje brodskog zraka, koju su situaciju dosada rješavali ni manje, ni više nego sedam ministara zaštite okoliša, slobodno možemo potvrditi, nije se pomakla od nulte točke.

Prvenstveno zbog slabe suradnje svih zainteresiranih subjekata s obje strane granice, ali i zbog nepostojeće sinergije ‘domaćih’ subjekata (vlasti i ustanova na svim nivoima, civilnih udruga i inicijativa)... Nažalost, imamo osjećaj da ta situacija ove godine postaje još gora!

Puno se očekivalo od prošlogodišnjeg sastanka Predsjednice RH na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike, te predstavnicima Plinacroa i Croduxa.

Sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović je održan 10. listopada u Slavonskom Brodu i od tada prošlo više nego pet mjeseci, a u međuvremenu ništa konkretno, ali ni korektno nije se dogodilo što bi možda Brođanima ulilo malo nade, da neće ponovo doživjeti novi fijasko i ponovo će uvidjeti kako su živjeli s lažnim obećanjima…

Apsurdna situacija: Radi li Rafinerija ili ne radi?

Već smo više puta pisali o apsurdnoj situaciji kako je krajem siječnja objavljena, pa poslije toga i na razne načine interpretirana vijest kako je Rafinerija nafte Brod 9. siječnja ove godine obustavila proizvodnju. Dok u isto vrijeme, pa možda još i mjesec dana poslije na brodskim mjernim postajama skoro svaki dan se mjerilo onečišćenje brodskog zraka, ponekad i iznimno visokih iznosa satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5!

Također su i na mjernoj stanici u Rafineriji dan za danom više sati kontinuirano mjerene visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali često noću i oko i iznad 200 µg/m3! Ponovo je zapažena očigledna korelacija mjerenih podataka na brodskim postajama s podacima iz Rafinerije nafte Brod!

Sve to ukazuje na valjanu pretpostavku, da je Rafinerija obustavila preradu nafte ali proizvodnju nije! A pitanje svih pitanja o tome dokle je stiglo sa ugovaranjem prenamjena produktovoda u plinovod (od Slobodnice do Rafinerije) nažalost, još čeka svoj odgovor!

Ovih dana je u Slavonskom Brodu, kao i u cijeloj Hrvatskoj došlo je do rasta temperature, a također i do smanjenja onečišćenja zraka. No prije desetak dana, a još i prije, nije baš bilo tako...

U aplikaciji Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), koja nakon očitavanja satne koncentracije lebdećih čestica, izračuna 24-satni prosjek u kontinuitetu, vidljivo je kako u posljednjih 100 dana brodski zrak skoro dvije trećine puta, odnosno 66 posto slučajeva onečišćen ili jako onečišćen (vidi prilog)!

Nove kotradiktorne, često i nepovjerene informacije o stanju u Rafineriji

 Od početka ožujka pojavile su se i neke nove kotradiktorne, često i nepovjerene informacije o stanju u Rafineriji.

Prvo je objavljena informacija koju je prenijela i portal SBonline kako “Rafinerija Brod trajno prestaje s radom". Ja u tu tvrdnju, poznajući situaciju, duboko sumnjam, ali isplati članak pročitati i upoznati i drugu stranu medalju: https://www.sbonline.net/prestaje-li-rafinerija--brod--s-radom---529?fbclid !

Ipak moram reći, ovaj je već sedmi pokušaj da nam se proda fora o zatvaranju Rafinerije. Samo da neke spominjem: portal SBplus bar 2 puta je to objavljivao, kao i bivši predsjednik Josipović u svojoj drugoj izbornoj utrci isto 2 puta…

Onda početkom tjedna na portalu klix.ba objavljeno je da "Rafinerija nafte Bosanski Brod na kraju 2018. zaokružila gubitak od 620 miliona KM" (https://www.klix.ba/biznis/privreda/rafinerija-nafte-bosanski-brod-na-kraju-2018-zaokruzila-gubitak-od-620-miliona-km/190309037), ali ni iz članka, ni iz onog što posebno trebamo isticati, ne vidi se daljnji razvoj situacije u Rafineriji:

"Lani je Rafinerija preradila ukupno 675 hiljada tona sirove nafte, a u 2017.g. 881 hiljadu tona.

Kao i ranijih godina ponovljeno je da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje zavisi od kontinuirane financijske podrške matičnog preduzeća, ruskog "Njeftegazinkora", koje se, kako navode, obavezalo da će pružiti financijsku podršku Rafineriji…”.

Republika Srpska blokirala povezivanje plinovoda BiH i Hrvatske

Nedugo zatim HRT je po informaciji iz Hine javio da "Republika Srpska blokirala povezivanje plinovoda BiH i Hrvatske" (https://vijesti.hrt.hr/495187/republika-srpska-blokirala-povezivanje-plinovoda-bih-i-hrvatske), pa onda i nastavio:

"Vlada Republike Srpske odbila je dati suglasnost za provedbu još jednog projekta povezivanja Bosne i Hercegovine s plinskom mrežom u Hrvatskoj, čiji je cilj bio osigurati diverzificiranje izvora opskrbe kako bi se smanjila ovisnost o jedinom postojećem plinovodu koji dolazi iz Srbije i služi isključivo za distribuciju plina od ruskih dobavljača...".

Ni nakon ozbiljne analize nejasno je, kakve reperkusije sve to može imati na planove plinofikacije Rafinerije nafte Brod? Zna se da još 31. listopada 2017. godine je  između nadležnih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj (ministar zaštite okoliša i energetike RH dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić) potpisan Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije...

I što na kraju reći? Imam osjećaj da je stanje oko Rafinerije i brodskog zraka potpuno kaotično. Baš kako smo u naslovu rekli: ”Kada ne zna desna, što radi lijeva!?”... Ponavlja se za Brođene već jako dobro poznata situacija, kada oni nemaju nikakve službene informacije ni od Vlade, ni iz Ministarstva. Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka ne šalje zapisnike, ali i ne servisira Brođane. Upravni odjeli za zaštitu okoliša i u Gradu i u Županiji na to ne reagiraju…

Ne zna se kako se odvija remont u Rafineriji, dokle je stiglo sa ugovaranjem prenamjene produktovoda u plinovod i što će biti sa plinofikacijom Rafinerije? Uglavnom i to, kakve su dugoročne namjere vlasnika prekosavske Rafinerije? A najvažnije: kako na sve to reagiraju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike RH?