Dan nakon šokantnog obrta u slučaju ruskog novinara Arkadija Babčenka, čiju je smrt, kako se ispostavilo, lažirala služba bezbjednosti Ukrajine, osim zadovoljstva što je novinar poznat kao oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina živ, otvara mnoga pitanja.

Neka od ključnih su – da li je lažiranje smrti na ovaj način zaista bilo neophodno, kako što tvrdi ukrajinska tajna policija, kakve će ovo posljedice imati po istinu, činjenice i novinarstvo, te da li su, kako ocjenjuje većina analitičara, igrali pravo na ruke ruskoj spin mašini.

Ubistvo Arkadija Babčenka nije se dogodilo, na sreću, i oko toga su svi saglasni. Način na koji je Ukrajinska služba bezbjednosti (SBU) lažirala Babčenkovu smrt uz njegovu pomoć, međutim, nakon prvobitnog šoka izazvao je burne reakcije mnogih.

Dvije najveće svjetske novinarske organizacije, koje se zalažu za sigurnost novinara, ljutito su reagovale.

Reporteri bez granica (RWB) osudili su taj čin kao zavaravanje javnosti.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zahtijevao je da Kijev objasni zašto je prevara bila neophodna i neizbježna. U većini današnjih komentara i analiza dovodi se u pitanje neophodnost lažiranja Babčenkove smrti i ocjenjuje da je akcija manje-više poklon Kremlju.

Naime, nekoliko sati nakon što su u utorak veče, 29. maja, izašli prvi izvještaji i fotografija tijela Arkadija Babčenka kako leži licem okrenut prema podu u lokvi krvi, logičan zaključak koji su izvukli svi je da je još jedan ruski novinar ubijen.

Fotografija je bila lažna, očigledno dio dobro osmišljene obmane koju su ukrajinski zvaničnici službi bezbjednosti, kako kažu, namjestili da bi spriječili zavjeru ubistva Babčenka.

Ko je imao glavnu ulogu u lažiranju ubistva nije jasno, a nije čak ni sigurno da li je Babčenko na fotografiji. Ali zanimljiv je način na koji je fotografija lažnog ubistva ugledala svjetlo dana i kako se o njoj počelo izvještavati, kao i ključni elemenat u priči o tome kako su se u nju uključili bivši novinar, ukrajinski poslanik i mnogi drugi.

Fotografija je prvo objavljena na Facebooku bivšeg ukrajinskog novinara, koji kaže da sada radi za konsultantsku kuću u sjenci sa sjedištem u oblasti Vašingtona.

Ubrzo nakon toga proširila se među ukrajinskim i ruskim reporterima, mada je veoma mali broj medija ako je iko, odlučio da je objavi, uglavnom zbog užasnog sadržaja.

Jevhen Lauer, novinar koji je objavio fotografiju zajedno sa potpisom “Proklete kučke”, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je kasno 29. maja rekao da je sliku dobio od jednog izvora iz službi bezbjednosti, koje je odbio da identifikuje.

Lauer, koji je u prošlosti radio za različite ukrajinske medije, odnedavno se povezivao sa Trident Group LLC. Stacionirana u predgrađu Vašingtona Arlington, kompanija je specijalizovana za “provođenje zakona, istrage, sakupljanje obavještajnih podataka, analize, prevenciju konflikata, rješenja sukoba, kontrolu međunarodnog rizika, izvršnu zaštitu i specijalne operacije”.

Predsjednik kompanije Juri Koškin potvrdio je RSE da je Lauer radio za Trident, ali je rekao da ne zna ništa o Lauerovom učešću u namještenoj operaciji SBU-a da bi uhvatili buduće unajmljene ubice Babčenka.

RSE je takođe odbio da objavi fotografiju kada se pojavila u prvom momentu, ali ne samo zbog krvavog sadržaja, već i zbog izvora iz kojeg je fotografija stigla.

Dodatna pitanja otvorena su u vezi tajminga, budući su ukrajinski zvaničnici, uključujući i poslanike, rekli da je Babčenko umro u ambulantnim kolima na putu do bolnice, što je sugerisalo da je još uvijek bio živ kada je fotografija snimljena.

U postu na Facebooku, poslanik Anton Heraščenko branio je tajnost i prevaru SBU-a porukom “da je to urađeno da bi se izbjegla i najmanja mogućnost curenja informacija”.

“To je razlog zbog kojeg je fotografija navodne žrtve, Arkadija Babčenka, snimljena je”, objasnio je Herašćenko.

U srijedu popodne nakon što se Babčenko pojavio na pres-konferenciji u glavnoj agenciji za sigurnost Ukrajine SBU-u, i nakon što je otkriveno namještanje radi hapšenja navodnog zavjerenika, Lauere je odbio da odgovori na daljna pitanja u vezi njegove umiješanosti u slučaj, odgovarajući jedinu sa telefonskim simbolima takozvanim smiley-ima. Nije odgovarao, niti na dalje poruke koje smo mu poslali Facabookom.

Iako ukrajinski zvaničnici insistiraju da je operacija uspjela po dva osnova, da spriječi Babčenkovo ubistvo, kao i da otkrije umiješanost ruskih obavještajnih agencija, ovu prevaru generalno osuđuju svi koji se zalažu za slobodu medija, jer se plaše da su na ovaj način podrivene i agencije za sprovođenje zakona i medijske organizacije.

“Sve što je potrebno je da se jednim ovakvim slučajem dovedu u sumnju sva druga politička ubistva”, naveo je u saopštenju Christope Deloire iz Reportera bez granica.

A lažna fotografija Babčenkovog ubistva već je iskorištena od strane najmanje jednog proruskog Twitter korisnika već u srijedu popodne, koji je argumentavao da se ni drugim fotografijama ne može vjerovati. Primjera radi, takozvanim bijelim šljemovima civilnim spasiocima u građanskom ratu u Siriji.

“Ukrajina je upravo porazila novinarstvo. Od sada, ubuduće nikad ne vjeruj emotivnim testovima i fotografijama”, napisao je korisnik koji se identifikovao kao Antikaratel.

U obraćanju medijima, kao i u postovima na društvenim mrežama, Babčenko, koji je zbog prijetnji smrću u Rusiji pobjegao u Ukrajinu, nije komentarisao lažiranu fotografiju. Ali se izvinio supruzi, koja, kako kaže, nije znala ništa o namještaljci, te je pohvalio zvaničnike SBU na dobro obavljenom poslu.

Nešto kasnije u postu na Twitteru, Babčenko je, pak, iskazao jasan stav o ruskoj vladi.

“Obećao sam da ću umrijeti u 96-godini, plešući na Putinovom grobu i praveći ‘selfie’ dok stojim na Abrams tenku na Tverskoj bulevaru u Moskvi”, napisao je i dodao: “Pokušaću to da učinim”.

U komentaru The Guardian-a ovim povodom Shaun Walker je u tekstu pod naslovom “Babčenkov štos može završiti kao hrana spin mašineriji Kremlja” zaključuje da, “dok je Kijev možda spriječio jedno ubistvo, sljedeći put kad kritičar Kremlja bude ubijen prvo pitanje će biti: da li je zaista mrtav?”.

Druga kolumna istog dnevnika danas nosi naslov:”Lažirajući ubistvo Babčenka, Ukrajina je oklevetala samu sebe” i u njoj se poručuje da je ovaj neodgovorni čin veoma ozbiljno poljuljao kredibilitet Ukrajine, kao i časno novinarstvo.”

U uredničkom komentaru The New York Times-a pod naslovom: “Šta god da je, mi to nijesmo učinili” takođe se navodi da će sada “Kremlj iskoristiti ovu zvaničnu prevaru da pokaže koliko daleko će njihovi neprijatelji ići da bi ocrnili Rusiju”.

Eho je ovo većine komentara u međunarodnoj štampi u četvrtak, dan poslije šokantnog otkrivanja lažne vijesti.

 

analiziraj