Tko ”Igru prijestolja” piše sporo, a tko brzo? Tko je glup, a tko gluplji? I koja plavuša će uskoro zavladati svijetom ”Igre prijestolja”?

Dakle, to je to?


Završila je jedna velika serija o borbi za najmoćnije prijestolje na svijetu u kojoj smo vidjeli prljave strane politike i vladaricu spremnu na sve da dođe do vrha, a često smo slušali i vrhunske dijaloge koji nisu za dječje uši. I gledatelji i kritičari se slažu da je serija bila odlična od samog početka do samog kraja. Dakako, govorimo o seriji ”Veep” (”Potpredsjednica”) koja je baš nedavno završila. A slične stvari možemo reći i o ”Igri prijestolja” (”Game of Thrones”), samo što je kvaliteta ove serije ipak varirala.

game of thrones

Što je bilo u završnici ”Igre prijestolja”?Što reći – serija je završila onako kako se i očekivalo, nakon što se pokazalo da je Daenerys postala Luda kraljica, bilo je samo pitanje tko će je ubiti. Odgovor je (SPOILERI!) – njezin ljubavnik i nećak Jon Snow. U potresnoj sceni Jon ubija voljenu Daenerys da spasi svijet, nakon čega zmaj Drogon spali Željezno prijestolje. Nakon toga slijedi skupština vladara koji na Tyrionov prijedlog biraju Brana za glavnog vladara, a da sačuvaju mir – Jon Snow zbog regicida biva prognan u Noćnu stražu. Tyrion opet postaje Kraljev namjesnik, Sansa vlada samostalnim Sjeverom, Arya odlazi tražiti avanture i jedri prema zapadu, a Jon Snow pronalazi svog strahovuka Duha i zajedno s divljacima odlazi daleko na sjever, dalje i od Zida…

Znači, pobjednik Igre prijestolja je…


Bran ‘Šutit ću i čekat ću dok se svi oko mene ne pobiju i onda mirno preuzeti vlast’ Stark. I još je preuzeo prijestolje mirnim konsenzusom. Nakon stoljeća krvavih borbi i ratova, izgleda da su izginuli svi ambiciozni pretendenti pa se nitko ne buni što jedan Stark preuzima glavno prijestolje, s tim da Sjever kojim trajno vladaju Starkovi ostaje samostalan. Bran je praktički sporedan lik, neki su pobrali dobre novce na kladionici jer su se rano kladili na džokera iz pozadine, a ostali su već slutili pobjednika jer su sve informacije o kraju serije već procurile.

Je li ovo zadovoljavajući kraj serije?


Zbrzani hepiend s dugim epilogom u stilu ”Gospodara prstenova” neće zadovoljiti ni najveće fanove. Iako malo tko voli zadnju sezonu serije, zadnja epizoda ima svoje veličanstvene trenutke. Govor Daenerys u stilu totalitarnog vođe, njezina smrt i dolazak zmaja su maestralno režirani, a dojmljive su i scene u kojima Tyrion pronalazi mrtvog brata Jaimeja i sestru Cersei, baš kao i završni prizori u kojima se opraštamo od glavnih junaka. Fotografija, glazba, efekti i produkcija zadnje epizode bili su na očekivano visokoj razini HBO-a, tim više šteta što i scenaristički rad nije bio na visokoj razini kao što je bio na početku serije.

U čemu je problem sa scenaristima?


Autor predloška serije je George R. R. Martin, koji je napisao 5 od 7 planiranih knjiga serija ”Pjesme leda i vatre”. Dok su scenaristi i showrunneri serije (David Benioff i Dan Weiss) koristili njegov predložak, serija je bila prepoznatljiva originalna i nepredvidiva. Kada su scenaristi ostali bez predloška, serija je ostala bez pravog goriva. To se osobito vidi u tretmanu pametnih i lukavih likova – genijalni Varys postao je amaterski spletkaroš, a Tyrion se od ciničnog mudraca pretvorio u emotivnog naivca.

Zar scenaristi nisu surađivali s Martinom?


Scenaristi su od Martina (koji se posve posvetio pisanju svojih knjiga) dobili okvirni plan kako bi se serija trebala razvijati, no očito nemaju njegov talent razvijanja priče i likova. U zadnjim sezonama – osobito onoj zadnjoj! – gomilaju se neočekivani preokreti i iznenadne smrti, ali bez razrađenih likova i situacija, pa se gledatelji s pravom osjećaju prevareni. U jednoj epizodi nekoliko zmajeva ne može pobijediti Cersei, u drugoj epizodi zmaj pobjeđuje sve i sl. Bitna poruka serije je da moć kvari, a apsolutna moć apsolutno kvari. Tako je i propadanje Daenerys u ludilo trebalo biti postupno pokazano, no na kraju je i to bilo zbrzano.

Zašto su scenaristi zbrzali seriju?


Showrunneri serije David Benioff i Dan Weiss planiraju napisati i producirati nove ”Star Wars” filmove pa su odlučili požuriti sa završetkom ”Igre prijestolja”. Martin je već prije izjavio da je serija mogla potrajati još par sezona, a i da bi optimalni broj epizoda po jednoj sezoni trebao biti 13 umjesto 10, no sve je završilo tako da su zadnje dvije sezone imale manji broj epizoda, odnosno zajedno su imale 13 epizoda.

Reakcije kritike i publike?


Nakon brojnih pohvala prvih sezona, kritika je sasjekla epizode zadnje sezone. I publika je prvim sezonama davala prosječnu ocjenu 9, a u zadnjoj sezoni rejting se strmoglavio na 6. Nekoliko YouTubera je koscenariste Davida i Dana preimenovala u Dumb and Dumber, oštro izrazivši svoje mišljenje o njihovim scenarističkim idejama. Na kraju je pokrenuta i online peticija u kojoj se od HBO-a traži da ponovno snimi 8. sezonu ”Igre prijestolja”, ali ovaj put s nekim kompetentnim scenaristima. Već ju je potpisalo preko milijun i dvjesto tisuća ljudi…

Ima li još ‘fušanja’?


Serija je i inače među najpiratiziranijima na svijetu, a svejedno su mjere sigurnosti bile slabe pa su nekoliko puta procurile informacije, pa i čitave epizode na internet. Još jedan znak da je sve krenulo kvragu pri kraju serije su brojne greške pri snimanju. Od sada već slavne šalice koja se greškom pojavila u kadru pa do dvije (!) boce vode koje se vide u zadnjoj epizodi. Čini se da brzanje nije bilo samo u scenarističkom radu….
Game Of Thrones, bottle
Izvor: maxim.com

Je li ovo kraj televizijske ”Igre prijestolja”?


Ne baš. Spominjale su se čak 4 (!) prequel serije, no zasad je počeo rad samo na seriji pod radnim naslovom ”Bloodmoon”. Radnja serije trebala bi se odvijati 5 ili 10.000 godina prije događaja iz ”Igre prijestolja”, a u glavnoj ulozi je slavna Naomi Watts. Seriji ”Igra prijestolja” i (sada već zloglasnom) paru Benioff-Weiss zamjerao se loš tretman ženskih likova, no uz Georgea R.R. Martina koautor ”Bloodmoona” je scenaristica Jane Goldman (serijal ”Kingsman”), a i redatelj pilot epizode bit će žena (S. J. Clarkson) pa valjda više neće biti takvih zamjerki.

game of thrones

Last but not least…Dubrovnik


Dubrovnik je poslužio kao scenografija za Kraljev grudobran i tako postao još popularnije turističko mjesto. U predzadnjoj epizodi imali smo efektne prizore požara nakon što je zmaj harao Kraljevim grudobranom, pa su se na internetu iskazali i hrvatski vatrogasci i efektno se predstavili na Facebooku. Nadamo se da će se Dubrovnika sjetiti i prilikom snimanja prequela…

muzika