Pred lokalne izbore zbog Srba crnokošuljaši marširaju gradovima, zbog Srba se podižu kaznene prijave, političke protivnike se proziva ne samo za suradnju sa Srbima, nego i da su i osobno i lično po nacionalnosti Srbi
Vesna Škare Ožbolt (foto HRT)

Srbi su opet remetilački faktor u Hrvatskoj. Ni krivi ni dužni opet su se našli u centru pažnje. Ovaj put razlog su lokalni izbori. Zbog Srba crnokošuljaši marširaju gradovima, zbog Srba se podižu kaznene prijave, političke protivnike se proziva ne samo za suradnju sa Srbima, nego i da su i osobno i lično po nacionalnosti Srbi.

Evo, primjerice, nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt je prije nekoliko dana na sučeljavanju kandidata za zagrebačkog gradonačelnika u emisiji Otvoreno na HTV-u mahala papirom s brojem telefona. Kaže da s tog broja zovu birače i govore im da ona surađuje sa Srbima zbog čega je najavila podnošenje kaznene prijave. "Sutra, firma koja zove s ovog broja govori biračima da surađujem sa Srbima, će dobiti kaznenu prijavu. Ne nasjedajte, građani, na ove stvari jer ja sam jedini pravi izbor", kazala je Škare Ožbolt, ne obrazlažući o kakvoj suradnji se radi i zašto bi uopće suradnja sa Srbima bila takav krimen da se zbog toga obraća pravosuđu.

Idemo dalje. Zagrebački HDZ na svom je Facebooku optužio kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škoru za prljavu kampanju i podmetanja njihovom kandidatu za gradonačelnika Davoru Filipoviću. HDZ Zagreb tvrdi da je Škoro lažno prozvao Filipovića da se krstio tek sa 14 godina i da mu je otac srpske nacionalnosti.

"Od početka sam izložen podmetanjima, prljavoj kampanji, lažnim naslovnicama i anketama, no najgore sam ipak doživio od Trgovačkog pokreta Miroslava Škore, koji je neki dan pustio podvalu da sam 'kršten s 14 godina' i da mi je 'otac Srbin'. U međuvremenu sam medijima dostavio sve dokaze o svom i očevu krštenju. Koliko moraš biti jadan, očajan, uspaničen, da se služiš takvim gadarijama kao što on koristi, da u kampanji vrijeđaš tuđu obitelj i besramno lažeš o njoj", kazao je Filipović. Ni on nije objasnio što bi bilo loše u tome da mu je otac Srbin, osim da bi to očito bila gadarija.

Inače, vijest da je Filipovićev otac Srbin objavio je portal Priznajem.hr braće Hrvoja i Marija Macana, čiji portal poziva na proustaški radikalizam i mržnju prema manjinama a za što je "nagrađen" s 1,3 milijuna kuna koliko su dobili od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru natječaja iz Europskog socijalnog fonda. Oni su, naime, na temelju popisa stanovništva općine Pale napravljen godinu dana nakon rođenja Filipovićevog oca zaključili da je ovaj ili Srbin ili Jugoslaven, jer se na popisu nitko nije drukčije izjasnio.

Ima još. Dok je prikupljao potpise za kandidaturu na Trgu bana Josipa Jelačića Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo! skupina muškaraca verbalno ga je napala tvrdeći da je – Srbin. "Da nam Srbin bude gradonačelnik, Srbin", vikao je jedan od njih.

Na prozivanje Tomaševića da je Srbin nespretno se uključio i voditelj HTV-ove emisije „Nedjeljom u 2“ Aleksandar Stanković koji ga je pitao je li gledao što tražilica Google najčešće otvara ako se progugla njegovo ime, na što je Tomašević rekao da nije gledao. "Bez veze, otvara se najčešće 'Tomislav Tomašević, Srbin'", rekao mu je Stanković, na što se Tomašević nasmijao i rekao: "Ne deklariram se kao Srbin". "Ostao sam zatečen pitanjem pa sam refleksno odgovorio. Nisam u tom trenutku shvatio to kao pogrdno spominjanje nacionalnosti, no činjenica je da nemali broj ljudi i dalje smatra kako je nečija pripadnost srpskom narodu razlog za političku diskreditaciju i gore od toga, što smatram potpuno neprihvatljivim i protiv čega sam se i do sada borio, kao i protiv svakog drugog oblika diskriminacije, po bilo kojoj osnovi", objasnio je kasnije Tomašević u intervjuu Novostima.

Ako svemu ovome pridodamo još i kolonu dvadesetak mladića koji su u zoru na pravoslavni Uskrs marširali Borovom skandirajući "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" i "Ubij Srbina" dodatno dižući ionako visoke međunacionalne tenzije što itekako odgovara desnim političkim opcijama, jasno je da su Srbi opet faktor. Remetilački.

portalnovosti