Hrvatska je od 1. januara 2023 službeno ušla u Eurozonu i uvela Euro kao sredstvo plaćanja. I desilo se sve što su nas uvjeravali da se neće desiti – cijene roba i usluga su značajno poskupile, a poskupjeli su čak i bankovni krediti.

Odmah sa prvim danom nove godine portali su zavrištali o dizanju cijena a premijer Plenković se odmah javio i poput nekog Supermena pohitao u spas svog naroda! Odmah je zaprijetio trgovcima da vrate cijene na razine na kojima su bile, a inspektorima naredio da pročešljaju sve dućane sa kalkulatorima oko opasača poput nekakvih osvetnika u borbi za pravdu.

Naravno, radilo se o insceniranoj predstavi, jer oni su dobro znali što će se desiti. Premijerov cilj je da proba malo odgoditi poskupljenja, kako ljudi ne bi povezivali uvođenje Eura sa poskupljenjem. Zato će sad pokušati držati cijene dole par mjeseci, ali budite uvjereni da će značajnija poskupljenja nastupiti vjerojatno prije početka turističke sezone.

Ali budimo fer i recimo da je Premijerova akcija urodila plodom. Uhvatili su jednu „strašnu kriminalku“. Zagrebačka frizerka kažnjena je sa 3,000 Eura kazne zato jer je 150 Kuna preračunala u 20 Eura. Hrabri inspektori izvukli su kalkulatore iz opasača i utvrdili da je 150 Kuna zapravo 19,91 Eura i zbog tih 0,09 Eura napisali kaznu!

Kakva revnost! Kada bi svi državni službenici tako obavljali posao, Hrvatska bi bila bogatija od Švicarske! Naravno te iste inspektore ni najmanje ne zanima da su državne firme drastično digle cijene i da su toj istoj frizerki režije značajno poskupile. Ne, njih to ne zanima, oni su svoje odradili, a ako ne plati 3,000 Eura, vjerujemo da će ju režim odvući u lisicama i baciti u lance poput najgoreg kriminalca. Ako znamo da dan u zatvoru vrijedi 300 kuna (39,81 Eura), to je onda 75.3 dana zatvora. Pazio sam na decimale jer vidite da se zbog zaokruživanja decimala u Hrvatskoj može opasno nastradati.

A o „djelotvornosti“ državne administracija i pripremljenosti za promjenu valute, najbolje svjedoči priča iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojeg je prelazak na Euro „iznenadio“ zbog čega je došlo do potpunog raspada sistema. Naime to ministarstvo (koje se inače bavi EU fondovima) „još ima informatički sustav koji je baziran na kunama i ne može provesti nijednu isplatu u eurima. Platforma za praćenje projekata ne radi, fondovi su stali, a ne mogu se isplatiti ni plaće.“

U članku se također navodi da „Premda se radi o jako velikom propustu, nitko za njega ne preuzima odgovornost.“ Dakle, frizerku će kazniti zbog 0.09 Eura, ali za ovakav skandalozan propust HDZ neće kazniti nikoga u ministarstvu, jer su to sve njihovi uhljebi.

Naravno ovakav kaos nije prošao nezamijećeno u inozemstvu, pa je tako Poljski premijer izjavio da Poljska ne treba uvoditi Euro upravo zbog kaosa u Hrvatskoj. Premijer Morawiecki je izjavio: „Očito je da promjena valute u Hrvatskoj donosi veliki preokret u cijenama i uslugama koje su se dramatično povećale u vrlo kratkom vremenu, zbog čega hrvatska Vlada mora intervenirati. U eri globalne krize, takav korak samo je pojačao negativne efekte za ekonomiju, a najviše inflaciju.“

Zatim se desilo još nešto, za što su nas izričito uvjeravali da se neće desiti. Porasle su kamate na kredite i to drastično. Prošle godine Guverner Vujčić je izričito govorio da kamate neće rasti, jer se uklanja valutni rizik, stoga bi kamate trebale padati. Je li guverner lažov, ili je samo nesposoban za svoj posao, ne znam, to zaključite sami. Inače, taj isti guverner Vujčić je na Božićnoj zabavi dijelio ljudima kuglice za bor ispunjene razrezanim novčanicama Kune. Potpuno bizarna ali istinita priča.

A o koliko drastičnom poskupljenju se radi, najbolje možete vidjeti iz ove tablice koju je objavio Jutarnji List. Jedan sasvim mali kredit od 70.000 Eura na 20 godina poskupio je za više od 4,000 Eura! (4,000 Eura je 5,6% od 70,000.)

Zatim se javila policija sa upozorenjima o sve više falsifikata. Poznato je da se dolari i Euri najviše falsificiraju, a neki falsifikati su toliko dobri da ih je skoro nemoguće razlikovati. To rade dobro organizirane skupine kriminalaca po cijelom svijetu. Ovo je nešto s čime se do sada nismo susretali, a Hrvatska je odlična meta, upravo zato jer stanovnici nisu još navikli na novčanice Eura. Stoga možemo očekivati da će broj falsifikata značajno narasti sa dolaskom turističke sezone.

Onda su banke javile da je došlo do značajnog povećanja kartičnog plaćanja i općenito digitalnog plaćanja.

Kako piše u članku: „Uvođenje eura u Hrvatskoj, uz negativne, moglo bi za potrošače imati i najmanje jednu pozitivnu posljedicu, a to je drastičan porast broja pružatelja usluga koji će napokon primati i kartice umjesto isključivo gotovine. Potvrdu toga dobili smo od nekoliko banaka, koje su navele da im se u prva dva tjedna ove godine značajno povećao broj zahtjeva poslovnih korisnika za najam POS uređaja.“

Dakle oni kao jedinu „pozitivnu“ posljedicu navode porast digitalizacije. Ali ako shvaćate kuda ovo vodi, onda znate da je i ta jedina pozitivna posljedica – zapravo negativna. I to možda i najnegativnija od svih jer upravo je digitalizacija put kojim žele uspostaviti potpunu kontrolu, po uzoru na Kinu.

Uz sve navedeno, dodajmo još i to da novčanice Eura toliko puno vrijede da ih neki trgovci jednostavno odbijaju uzeti. Tu je najglasniji bio trgovački lanac Spar koji odbija novčanice od 200 i 500 Eura. A neki manji trgovci odbijaju čak i 100 ili 50. To je dovelo do toga da je Vlada donijela propis kojim se na bankomatima dozvoljavaju samo novčanice od 10 i 20 Eura.

A pojavilo se i crno tržište Kuna, koje se sad prodaju po većim cijenama nego što nominalno vrijede. Ispada da su najpametniji bili oni koji su zadržali svoje Kune.

Na kraju možemo samo zaključiti da su elite ponovno prevarile narod, i da uvođenjem Eura ništa neće biti bolje, nego samo skuplje. Ali dobili smo točno ono što smo tražili. Sad više prelaskom granice na Zapad nećete morati u mjenjačnicu. To je jedina prednost Eura, koja će usput rečeno, uništiti i sve mjenjačnice u Hrvatskoj.

Više o uvođenju Eura, onome što slijedi, i o inicijativi Sačuvajmo Kunu, poslušajte na mom kanalu Indigo Ratnik.