Peking neće da sluša optužbe SAD dok Washington čini ratne zločine i muče svijet, kaže portparol ministarstva spoljnih poslova.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin napao je EU i SAD zbog kritikovanja njihove unutrašnje i spoljne politike. Wang je izdvojio SAD, optužujući Washington za ratne zločine na Bliskom istoku, ekonomsku prinudu, izdaju saveznika i širenje dezinformacija.

„SAD tvrde da čuvaju centralni značaj Povelje UN, ali je svakome jasno da SAD rade sasvim suprotno“, rekao je Wang novinarima na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Pozivajući se na vojne intervencije SAD u bivšoj Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku i Siriji, Wang je naveo da je Washington „odbacio UN i vodio ratove protiv suverenih država uz bezobzirno miješanje“.

„SAD tvrde da poštuju ljudska prava, ali agresivni ratovi koje su pokrenule SAD i njihovi saveznici ubili su preko 300.000 civila i stvorili više od 26 miliona izbjeglica“, nastavio je on. „Ipak, niko ne odgovara za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. SAD su čak najavile sankcije Međunarodnom krivičnom sudu koji će istraživati ratne zločine američke vojske.“

Pored sankcionisanja brojnih najviših zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda 2020. godine, SAD imaju „Zakon o invaziji na Hag“, koji daje vojnu dozvolu za invaziju na Holandiju kako bi oslobodile svakog Amerikanca koji je zadržan na sudu.

Wang je zatim optužio SAD da koriste svoju ekonomsku moć da muče zemlje „bilo da su velike ili male, daleko ili u blizini, prijatelj ili neprijatelj“, navodeći pet decenija američkih sankcija Kubi i četiri decenije takvih mjera Iranu.

„Kada je riječ o zabijanju noža u leđa svojim saveznicima kao što su EU i Japan, SAD nikada nisu oklijevale, kao što smo to više puta vidjeli“, dodao je on, vjerovatno misleći prije svega na nedavnu odluku SAD da potkopa sporazum o nuklearnoj podmornici između Francuske i Australije kako bi unaprijedile svoj „AUKUS“ savez sa UK i Australijom. Kina je više puta osuđivala ovaj savez kao američki napor da se izgradi „azijsko-pacifička verzija NATO“.

„Činjenice su pokazale da su SAD najveći širilac dezinformacija, krivac za diplomatiju prinude i saboter svjetskog mira i stabilnosti“, izjavio je Wang. „Od dijaloga SAD-EU do trilateralnog bezbjednosnog partnerstva AUKUS, Quada i Alijanse Five Eyes, SAD koriste demokratiju, ljudska prava, pravila i red kao izgovor da prikriju svoje mutne aktivnosti stvaranja podjela i potpirivanja konfrontacija.”

Wangove optužbe, iako zapaljive, nisu iznijete iz vedra neba. Prošle sedmice, zvaničnici SAD i EU održali su svoj treći „Dijalog o Kini“, nakon čega su objavili zajedničko saopštenje za javnost u kojem optužuju Peking za „ponovnu manipulaciju informacijama“ u vezi sa sukobom u Ukrajini, „nedavnim incidentima ekonomske prinude“ i navodnim kršenjem ljudskih prava nad Ujgurskim narodom u Xinjiangu, što Kina sve poriče.

U saopštenju se takođe poziva Kina da mirno rješava svoje sporove sa Tajvanom u skladu sa poveljom UN i da ne zaobilazi sankcije SAD i EU Rusiji. To sve uprkos činjenici da je ta ograničenja nametnuo Zapad jednostrano i da nemaju nikakve veze sa mehanizmima UN postavljenim za takve mjere, što je navelo Moskvu da taj potez označi kao „nezakonit“.

logično