Ubrzanje “paradigme hitne situacije” od 2020. ima jednostavnu, ali naširoko poznatu svrhu: prikriti socioekonomski kolaps. U današnjem metaverzumu stvari su suprotne od onoga što se čine. Otvarajući Davos 2022., direktorica MMF-a Kristalina Georgieva okrivila je pandemiju i Putina za “količinu nesreća” s kojima se svjetsko gospodarstvo sada suočava. Tu nema iznenađenja. Sam Davos nije središte zavjere, već glasnogovornik sve paničnijih reakcija elita na neukrotive sistemske proturječnosti.

Bagra u Davosu sada se skriva iza laži poput hrpe nervozne djece. Dok nam i dalje govore da je nadolazeći pad posljedica globalnih nedaća koje su iznenadile svijet (od Covida-19 do Putina-22), istina je upravo suprotno: ekonomija koja pada uzrok je ovih “nesreća”. Ono što nam se prodaje kao vanjska prijetnja zapravo je ideološka projekcija unutarnjeg ograničenja i stalne dekompozicije kapitalističke moderne. U sustavnom smislu, hitna ovisnost održava komatozno tijelo kapitalizma umjetno na životu. Dakle, neprijatelj više nije konstruiran da legitimizira širenje Carstva. Umjesto toga, služi za prikrivanje bankrota našeg gospodarstva preplavljenog dugovima.

Od pada Berlinskog zida, korištenje punog potencijala kapitala, također poznato kao globalizacija, postupno je potkopalo uvjete mogućnosti samog kapitala. Naposljetku, odgovor na ovu implozivnu putanju bilo je oslobađanje globalnih hitnih situacija, koje moraju biti sve trajnije i dopunjene sve većim injekcijama straha, kaosa i propagande. Svi se sjećamo kako je sve počelo na prijelazu tisućljeća, s Al Qaidom, “globalnim ratom protiv terorizma” i malenom bočicom bijelog praha Colina Powella. Ovo je oslobodilo Talibane, Islamsku državu, Siriju, sjevernokorejsku raketnu krizu, trgovinski rat s Kinom, Russiagate i konačno COVID-19 – u krešendu emocija. Sada se čini da je novi Hladni rat u nastajanju, možda majka svih izvanrednih situacija. Osnovni razlog ovakvog tijeka događaja je da što se sustav više približava kolapsu, to su mu više potrebne egzogene krize da bi odvratile pozornost i manipulirale populacijom, istovremeno odgađajući njegov pad i postavljajući tlo za njegovu autoritarnu promjenu.

Povijest nam govori da kada se carstva spremaju kolabirati, okoštavaju u represivne režime upravljanja krizama. Nije slučajnost da je naše doba serijskih hitnih slučajeva započelo pucanjem “dot-com mjehura” – prvim krahom globalnog tržišta. Do kraja 2001. većina tehnološki opterećenih tvrtki je propala, a do listopada 2002. Nasdaq indeks je pao za 77 %, razotkrivajući strukturnu slabost “nove ekonomije” koju pokreću dugovi, kreativne financije i krvarenje stvarne Ekonomije.

Od tada je simulacija rasta putem inflacije financijske imovine zaštićena proizvodnjom globalnih prijetnji, propisno upakiranih i prodanih od strane korporativnih medija. Istina, uspon “nove ekonomije” u kasnim 1990-ima bio je manje povezan s internetom nego stvaranjem ogromnog aparata za simulaciju prosperiteta, koji je trebao funkcionirati bez posredovanja masovnog rada. Kao takva, otvorila je put neoliberalnoj ideologiji “rasta bez radnih mjesta” – iluziji, koju je ljevica s entuzijazmom prihvatila, da bi ekonomija financijskog balona mogla zapaliti novi kapitalistički Eldorado. Dok nam se ta iluzija sada raznijela u lice, čini se da nitko nema želju to priznati.

 

Zapravo, budući da je Corona Virus uskočio da još više podigne ljestvicu za hitne slučajeve (prije nego što je pauziran i eventualno nadopunjen za buduću ponovnu implementaciju), vratili smo se istim starim financijskim smicalicama. Dok se potpuno nova zaraza Zapada zove Rusija – ne samo zbog svoje dokazane povijesne evidencije (SSSR) – ključno je shvatiti da je žurba stvaranja neprijatelja i širenja straha sada očajnička, temeljena na agresivnosti poricanja strukturalnog kvara. Poput Virusa, ukrajinski rat štiti nas od pravog užasa potpunog društvenog sloma kroz dug i krah burze. Ova perverzna situacija mora se razviti u svoj ispravan dijalektički zaključak: jedini način da se stane na kraj destruktivnom slijedu hitnih situacija jest da se stane na kraj samodestruktivnoj kapitalističkoj logici koja ih hrani.

Nakon završetka posljednjeg razdoblja masovne mobilizacije radne snage – poslijeratnog fordističkog procvata – kapitalizam je ušao u svoju terminalnu krizu, gdje se fiktivni novac sve više odvaja od vrijednosti stvorene radom. Već u 1980-ima, nepovratna erozija radne supstance kapitala, potaknuta Trećom industrijskom revolucijom (mikroelektronika), dovela je do transnacionalnog kreditnog i špekulativnog sustava koji je brzo prodro u sve oblike novčanog kapitala. Ta spektralna monetarna masa nastavila je rasti samooplođivanjem, do te mjere da – kao što je već istaknuo, među ostalima, Robert Kurz – i samo njezino umjetno širenje omogućuje mobilizaciju likvidnosti u realnom kapitalu.

Gospodarski rast u 1990-ima bio je potaknut “mehanizmom recikliranja”, pri čemu su potražnja, kupovna moć i proizvodnja dobara i usluga održavani lažnim (špekulativnim) novcem. Realna ekonomija više nije bila utemeljena na prihodima od rada i prihodima; nego su ga potaknule cjenovne špekulacije u financijskoj imovini – gomile fiktivnog novca bez vrijednosne supstance. Ovaj ciklus pseudo-akumulacije, temeljen na financijskoj likvidnosti koja teče natrag u proizvodnju i potrošnju, definirajući je fenomen našeg inflacijskog “kapitalizma” vođenog dugom. Nužno, sve veće količine fiktivnog kapitala završavaju podržavanjem proizvodnje, tako da sve veći udio stvarne akumulacije sudjeluje u špekulativnom procesu.

Trenutna groteskna precijenjenost svih rizičnih sredstava (dionica, obveznica i imovine) sugerira da će elite nastaviti koristiti svoju političku igru ​​kako bi kupile više vremena i odgodile pucanje balona duga koji su počele napuhavati godinama prije nego što su Covid i Putin postali omiljeni krivci. Čuvari kapitalističkog grala isplanirali su za nas vječno stanje straha u očajničkom pokušaju da odgode šok devalvacije valute koji se spremao desetljećima. Dok to čine sve ciničnijim metodama, čini se da su oni jedini koji barem shvaćaju da bi takav šok bacio svjetski sustav na koljena.

To je razlog zašto je financijska aristokracija spremna učiniti gotovo sve što je u njihovoj moći kako bi osigurala produljenje našeg umirućeg ekonomskog modela. Čineći to, oni pokazuju veće razumijevanje našeg stanja od onih koji bi, u teoriji, trebali biti u boljem položaju da ga procijene: takozvane postmarksističke inteligencije zajedno s postmodernom ljevicom u svim njezinim beznačajnim iteracijama. Nažalost, “korisni idioti” na ljevici odavno su izdali svoj temeljni mandat da kritiziraju političku ekonomiju, te su stoga izravno upleteni u katastrofu koja se odvija.

Tehnokrati na čelu Titanica više nego slute da brod ide prema santi leda. Nakon što im je ponestalo političkih metaka (kao u nedavnoj raspravi “štednje protiv poticaja”), odlučili su promicati kontinuirani program straha i propagande u pokušaju da upravljaju neupravljivim. Ono što je ključno, oni znaju ono što se većini nas čini kontraintuitivnim: da se slom našeg zastarjelog načina proizvodnje može odgoditi samo kroz 1) stalni niz globalnih izvanrednih situacija, 2) kontrolirano inflatorno rušenje sve neproduktivnijeg realnog gospodarstva, i 3 ) autoritarna preobrazba liberalne demokracije.

Bolesno kazalište ukrajinskog rata, baš kao i zlobno prenapuhana afera Covid, stoga je posljedica panične svijesti elita da je kolaps već došao. Zapravo, današnji upravitelji “kriznog kapitalizma” znaju da je slom neophodan za pojavu novog novčanog sustava. Ključno, oni također prepoznaju da se slom mora dogoditi kao planirano rušenje trenutnog modela, što bi im omogućilo da zadrže, pa čak i ojačaju svoju poziciju moći unutar nadolazeće neofeudalne kapitalističke normale. Racioniranje hrane i energije, masovno osiromašenje, društveni krediti i monetarna kontrola putem digitalne valute odavno su dio kapitalističkog kolača budućnosti. Vjerojatno je ovaj scenarij već dio naše kolektivne mašte, budući da nas uvjeravaju u njegovu neizbježnost zbog više sile.

Ukrajina nam daje doslovnu sliku gore navedenog mehanizma. Iza svojih moralnih priča, naši zapadni političari, pod pritiskom svojih financijskih šefova, nastavljaju sabotirati diplomaciju sankcioniranjem Rusije i upumpavanjem tona oružja u Ukrajinu, kao i milijarde financijske pomoći. Osim paralelne pogodnosti sumnjivih poslova s ​​oružjem i gotovinom, cilj je namjerno proširiti sukob koji pretvara tisuće ljudi u topovsko meso, a istovremeno raspiruje vatru potencijalnog nuklearnog rata. Kao i kod Covida, paradigma straha je ključna da nas natjera na psihološku poslušnost. Da bude još gore, EU nastavlja kupovati ruski plin i naftu, koji su neophodni za održavanje privida bogatstva. Drugim riječima, europski čelnici žele i ovce i novce: jednom rukom uzimaju (sankcije), a drugom vraćaju (čak i u rubljama) kako bi osigurali energiju i drugu robu.

Ništa nas, dakle, ne sprječava da spojimo barem dvije točke. Imamo ekonomiju u slobodnom padu čija je teška situacija jedva prikrivena ovisnošću o dugu i astronomskim “mjehurićima”. A tu je i voajerski spektakl svakodnevnih masakra, namjerno lišen svakog smislenog društveno-povijesnog konteksta i potaknut jednostranom propagandom. Spajanje točaka znači razumijevanje da je svrha ukrajinske izvanredne situacije držati printer novca uključenim dok se Putina optužuje za svjetsku ekonomsku krizu. Rat služi suprotnom cilju od onoga što nam se govori: ne braniti Ukrajinu, već produžiti sukob i pothranjivati ​​inflaciju u nastojanju da ublaži kataklizmički rizik na tržištu duga, koji bi se poput šumskog požara proširio cijelim financijskim sektorom. Ne zaboravimo da je tržište dionica svojevrsni derivat tržišta duga, s kojim stoga treba postupati s velikom pažnjom. Dok “potpomognuto samoubojstvo” realne ekonomije putem negativnih šokova ponude pogoršava inflaciju potrošačkih cijena, potonje pruža privremeno olakšanje mega balonu duga, čime se odgađa krah. Primarna briga monetarne politike u nedavnoj prošlosti bila je stabilizacija duga, što smanjuje rizik od događaja koji bi uzdrmao gospodarstvo, a time i naša društva.

Stalno rastući dužnički pritisak mora se povremeno ublažiti, a tome pomaže i inflacija cijena. Kako? Dekompresijom mjehura na tržištu obveznica, budući da inflacija smanjuje stvarnu vrijednost duga. Naravno, opasnost je da inflacijska dinamika zaživi vlastitim životom (hiperinflacija). Međutim, stvar je u tome da su naši gospodari gadno prevareni: oni nemaju drugu opciju osim depresije realne ekonomije dok pokušavaju produžiti životni vijek svemoćnog, ali opasno nestabilnog financijskog sektora. Ono što treba izbjeći pod svaku cijenu je događaj izazvan dugom. U trenutnom izopačenom okruženju, bilo kakvo umjetno povećanje dužničkog mjehura treba određeni stupanj deflacijske olakšice, što je danas zajamčeno ratom i rastućim indeksom potrošačkih cijena. Ova perverzna logika postaje jasna ako pogledamo, na primjer, maržni dug SAD-a, koji je posuđeni kapital koji se koristi za poslovanje na burzi. Od listopada 2021. marža duga pala je za 14,5 %, dok je Nasdaq izgubio 17,6 %. Zato je Ukrajina kolateralna šteta.

Tužna je istina da “Putinov rat” (poput “rata protiv Covida”) odgađa pucanje “mjehura svega”, zbog čega je Ukrajina žrtvovana na oltaru dugotrajnog masakra za slobodu i demokraciju. Pravi cilj nije pomoći Ukrajincima (niti, što se toga tiče, uništiti Rusiju), već istjerati ponavljajuću noćnu moru “Lehmanova šoka”, koji bi nas danas gurnuo u kaos, brišući tanki sloj monetarnog obilja koji nas sprječava od padanja u ponor.

Za duha inflacije koji je pobjegao iz Covid boce sada se krivi Putin, uključujući njegov “apokaliptični” učinak na siromašne. Međutim, ono potječe iz stvaranja golemih količina “novca bez vrijednosti” (tj. novca koji nije “pokriven” realnom akumulacijom) koji dotječući u realnu ekonomiju neizbježno obezvrjeđuje sam novčani medij. Cijene roba više ne rastu u skladu s tržišnim zakonom ponude i potražnje. Umjesto toga, svako povećanje potražnje plaća se novcem generiranim iz ekonomskog ništavila.

Uobičajeno je da carstva pate polagano i bolno umiru jer poriču uzrok svoje implozije. Pad kapitalističkog svijeta predvođenog SAD-om započeo je prije više od pola stoljeća, a odgođen je samo valovima lažnog prosperiteta potaknutog stvaranjem novca (dugova), koji je pogodovao malobrojnoj eliti, dok je mase opterećivao kolosalnim dugovima i neimaštinom. Tijekom posljednjih 50 godina, savezni dug SAD-a doživio je 75-struki porast (sa 400 milijardi dolara na 30 bilijuna dolara), dok je ukupni dug SAD-a (privatni i javni) sada prešao granicu od 90 bilijuna dolara (povećanje od 53 puta). Kako je većina valuta vezana za dolar od Drugog svjetskog rata, njihova je devalvacija također neizbježna. Već više od pola stoljeća SAD postupno uništava svoj hegemonijski dolar i srodne valute dok započinju ničim izazvane “vojne operacije” u inozemstvu. Svaka privremena iluzija blagostanja kupljena je ratom, dugovima i tiskanjem lažnog novca.

Današnji tip inflatorne devalvacije prvi put se pojavio kao kvalitativno nova pojava u 20. stoljeću. Od početka industrijalizacije, značajni karakter valuta bio je zaštićen njihovim vezanjem za plemenite metale, što je na kraju poprimilo oblik zlatnog standarda i sustava središnje banke koji se na njemu temelje. Kraj zlatnog standarda (15. kolovoza 1971.) označio je početak ultrafinancijaliziranog ekonomskog modela koji nas, pola stoljeća kasnije, dovodi sve bliže i bliže redde rationemu, u kontekstu kolosalne ekspanzije kredita.

Globalna kriza kapitala sada se pojavljuje u obliku novog napada stagflacije (stagnirajuće gospodarstvo s rastućom inflacijom), što budi sjećanja na 1970-e. Trenutačna uska grla u opskrbi i eksplozija cijena sirovina i energije podsjećaju na šok cijene nafte iz 1973., kada je OPEC smanjio svoju proizvodnju kao odgovor na Yom Kippurski rat. Ovi usporedni vanjski čimbenici, međutim, moraju biti povezani sa zajedničkim unutarnjim uzrokom, koji ima veze s kapitalizmom koji dolazi do kraja svog unutarnjeg ekspanzivnog potencijala.

Stagflacija 1970-ih označila je kraj poslijeratnog buma, koji se poklopio s Trećom industrijskom revolucijom i nasilnim padom stope profita uzrokovanim eksponencijalnim napretkom u tehnološkoj automatizaciji proizvodnje. Keynezijanizam tog vremena nije uspio jer je reagirao na gospodarsku kontrakciju na svoj tipičan način, naime programima poticaja koji su samo uspjeli dodatno potaknuti inflaciju. Shodno tome, kapitalizam je ušao u novi inflacijski ciklus. Neoliberalizam je omogućio izlaz iz ove slijepe ulice. Razbio je sindikate 1980-ih, zajedno s korelacijom cijena i plaća i socijaldemokratskom iluzijom da se kapitalistički sustav može održati jednostavno kroz politiku preraspodjele bogatstva – kao da je kapitalističko bogatstvo vječna, a ne povijesna kategorija, ograničena dijalektikom novčanog kapitala uloženog u vrijednosno proizvodni rad.

Nizbrdo klizište devalvacijske lavine koja je započela u jesen 2008. sada je nezaustavljivo. Nekako, svijet još uvijek vjeruje da će središnje banke riješiti dužničku krizu tiskanjem više novca. Posljednji pokušaj zapadnih gospodarstava da spase svoje pokvarene sustave sada je užasno propao, jer ta gospodarstva nastavljaju propadati u mješavini pada vrijednosti valute, deficita i najvećih balona imovine u povijesti. Izbor koji nam se stavlja na raspolaganje isti je koji smo vidjeli kroz povijest naprednih industrijskih društava: inflacija ili deflacija. Ili je novac obezvrijeđen kao opći ekvivalent (inflacija), ili proces devalvacije izravno utječe na kapital, pri čemu proizvodnja (tvornice i radnici) odjednom postaje suvišna. Međutim, za razliku od prošlosti, i inflacija i deflacija danas znače obezvrjeđivanje fiksnog novca s dodatnim bonusom raspada sustava.

Po svoj prilici, dužnička i burzovna kriza nastavit će se odgađati. Veliko finale – biblijski slom koji nadilazi našu najluđu maštu, izazvan eksplozijom hiper-mjehura tržišta duga – trenutačno se odgađa zbog inflacijskog udaranja realnog gospodarstva. To znači da će “indeks bijede” (kombinacija inflacije i stope nezaposlenosti) još više rasti. Središnje banke mogu ukrotiti inflaciju samo riječima: one znaju da je svako zaoštravanje monetarne politike talac suprotne potrebe da se nastavi monetizirati javni i privatni dug, što znači stvaranje novca niotkuda. U izvjesnom smislu, dakle, vraćamo se u prapovijest kapitalizma, opet se suočavajući s problemom “novca bez vrijednosti”. Skoro smo napravili puni krug.

Međutim, obezvrjeđivanje novčanog medija danas se predstavlja kao katastrofa “društva rada”, sustava apstraktnog rada posredovanog tržištem. Trenutno bio- i geopolitičko nasilje (Covid, rat i druge globalne hitne situacije koje dolaze) sastavni je trenutak ove samodestruktivne putanje; namjerni pokušaj upravljanja implozijom autoritarnim sredstvima. Imamo samo jedan pravi izbor: ili ćemo se početi emancipirati od oblika robe, vrijednosti i novca, a time i od oblika kapitala kao takvog, ili ćemo biti odvučeni u novo mračno doba nasilja i nazadovanja.

Autor: Fabio Vighi, profesor kritične teorije na Univerzitetu Cardiff

logično