Kolinda Grabar-Kitarović se ne šali, ona misli ozbiljno. Predsjednica RH nije niti jednu jedinu riječ koju je do sada izgovorila rekla slučajno, to nisu gafovi, to što govori i ponavlja njezin je politički program koji će provoditi u djelo sljedećih pet godina osvoji li mandat.

Zato je Kolinda Grabar-Kitarović smrtno ozbiljna dok artikulira svoje poruke javnosti, njezine riječi nisu samo njezin ćejf, njezin tok (ne)svijesti, njezin logički sklop i njezina politička platforma. Aktualna predsjednica ujedno je i predsjednička kandidatkinja HDZ-a, njegovog predsjednika i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te svih sastavnica tog aparata koji upravlja ovim plemenskim bantustanom, od vrha do dna, od Pantovčaka do zadnje seoske pošte.

Baš poput riječke HDZ-ovke Ivone Milinović čija je nedavna izjava kako Rijeci ne trebaju vrbe jer je u njoj preostalo tek četiri posto Srba samo potvrda političkog kursa Kolinde Grabar-Kitarović koji je ovaj grad i ovaj nogometni klub koji nosi njegovo ime optužila kao filijalu srbijanskih klubova »Zvezde« i »Partizana«, dakle ekspozituru beogradske čaršijske politike, osamdesetih godina prošlog stoljeća!

Izaberite me i u sljedećih pet godina neće ih ostati ni pola posto, jasna je politička poruka predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar-Kitarović čije je hrvatsko srce tih mračnih godina kucalo za »Dinamo« i »Hajduk« da bi uoči prošlih izbora paradirala Kantridom u dresu kapetana Anasa Sharbinija s brojem 10!

Šuti predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković, uostalom i on je bio gost svečane inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović na Markovom trgu, zajedno s predsjedničinim sponzorom i organizatorom svečanih večera, nepravomoćno osuđenim Zdravkom Mamićem, koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa.

Šuti i Armada koju ovako nitko iz Splita nije uvrijedio od one Torcidine pjesme kada su budućim šampionima na Poljudu ćirilicom ispisali četničku pjesmu »Morem plovi jedna mala barka« posvećene kralju Petru i Draži Mihailoviću (gdje su li je naučili?), vrijeđajući Riječane istim onim riječima »Delije s Kvarnera« i »Riječki Srbi« koje je sada ponovila Kolinda Grabar-Kitarović koja je ne Beloj nedeji postala članica Kluba!

To što Kolinda Grabar-Kitarović to obznanjuje u Splitu, gdje se odaje počast jednom velikom igraču »Hajduka«, kluba koji je bio partizanski, kojeg je jedinog volio Josip Broz, čiju je bistu bacila u podrum, i koji je zvijezdu nosio u grbu sve do turneje po Australiji gdje su je herojski zamijenili šahovnicom, samo govori o njezinom hrvatskom srcu. A ono najjače kuca u Argentini, među nasljednicima i sljedbenicima onih koji su pred tim istim Titovim partizanima morali pobjeći preko oceana.

Zato se aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a gadi crvena putovnica, ona s buktinjama, s kojom, gle čuda, ništa nisi mogao, a ona s njom kao djevojka završila na školovanju, u Americi! Ne šali se Kolinda Grabar-Kitarović kada spominje Goli otok, nitko normalan ne zbija šale s Auschwitzom i Jasenovcem, koji bi kao dio svog političkog programa aktivirala barem na tjedan dana ne bi li »profitirala« zatvarajući tamo svoje kritičare.

Nije to prvi put da čujemo iz HDZ-a kako bi trebalo kriminilizirati i sudski goniti sve one koji se verbalno dirnu u svetinju domovinskog rata ili zaključe nešto nepodobno o etničkom čišćenju, onom istom koje je, slučajno ili namjerno, završilo s tih nedovoljnih četiri posto.

Ne, ne može Kolindu Grabar-Kitarović od njezinih riječi obraniti niti Veliki Vladimir, Beara, najpoznatiji Srbin koji je trenirao »Rijeku«, u igračkim danima golman »Hajduka« i »Zvezde«. Niti ona to traži, ona naprosto provodi svoj politički program u djelo. A to što je nedavno dobila Fulbrightovu nagradu, samo govori da oni koji sebi biraju Trumpa za predsjednika, nama stipendiraju američku službenicu za predsjednicu.

novilist