Ne bih želio ispasti dosadan, ali spletom okolnosti već sebi sam dosadan. Istina, za to je moja malenkost sigurno najmanje kriva. Vjerujem da je kriv sustav koji več 15 godina ne zna, ne može ili možda i ne želi riješiti tu gorku, pa pomalo i tragičnu problematiku oko onečišćenja brodskog zraka. Da, slovima: petnaest  godina!!!

Najgore u toj cijeloj priči da u tom sustavu nisu krivi oni koji zagađuju, nisu krivi ni oni koji o tome šute, pa ni oni koji ništa ne poduzimaju, ali uporno glumataju velike pobornike u borbi protiv klimatskih promjena i uz to blokiraju rad svih dosada formiranih grupa i povjerenstava za poboljšanja stanja, nego krivi su oni koji 15 godina trpe to zagađenje. Da, dobro ste čuli, 15 godina! Pa ponovo se pitam, gdje su sve institucije, uprave; državne, regionalne i lokalne, a i slavna naša politika, koji bi trebali zaštiti Brođane od onečišćenog zraka!

Brođani još onih dana kada se prekosavska Rafinerija proradila u studenom 2008. godine, shvatili da se nešto čudno događa u brodskom zraku. Tako je to potrajalo najmanje deset godina, kada je prosječno godišnji prerađeno oko milijun tona nafte, tj. za 10 godina blizu 10 milijun tona. Da tako je to potrajalo do velike havarije u Rafineriji krajem 2018. godine, nakon čega je Rafinerija polako prestala s preradom nafte…

Nažalost taj prestanak prerade nije značilo i prestanak s problemima kod Brođana. Možda je to dovelo do djelomičnog smanjivanja onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Ipak to onečišćenje je i dalje bilo iznad prihvatljivog, što više u zimskom periodu na trenutke i alarmantno za sve Brođane. No ne za one iz gore spomenutog sustava. Tako su i dalje odgovorni ostali nijemi ili su jednostavno pokušali dalje ‘administrirati’ zatečeni problem. Što je već i ranije puno puta viđeno.

Prije tjedan dana portal index.hr nas je informirao o jednom velikom istraživanju o zagađenju zraka u cijelom svijetu sa strane velike novinske agencije Guardian i uz ostalog je pisao:

"... U Hrvatskoj je onečišćenje najmanje u dijelovima Gorskog kotara, Istri i na otocima. S druge strane, najgora je situacija uz Unu i Savu od Hrvatske Kostajnice do granice sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. ... U Zagrebu i Splitu je koncentracija duplo veća od dozvoljene granice. Najveće zagađenje, gdje su koncentracije jednake kao i u najteže pogođenim dijelovima Europe, je na području Gradiške, Slavonskog Broda, Osijeka i Vinkovaca."  (https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/objavljena-karta-gotovo-svi-u-europi-udisu-otrovan-zrak-evo-kako-je-u-hrvatskoj/2496999.aspx ).

Što je u biti potvrda sve onog što mi Brođani i od ranije znamo i želimo na to ukazati odgovornima u institucijama, upravama i u politici. 

Tako, krajem travnja na web-stranicama Europske agencije za okoliš objavljena je nova karta onečišćenja zraka (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer): “European city air viewer” i na toj karti je Slavonski Brod na prvom (1.) mjestu od 375 gradova Europske unije po prosječnoj dvogodišnjoj koncentraciji lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3. Iza Slavonskog Broda su: višegodišnji ‘šampion’ Nowy Sacz, još nekoliko poljskih gradova, među njima i Krakow, a i gradovi iz Italije: Cremona i Padova (vidi prilog)!

Kako znamo, na sve to, kao i na zamolbe Brođana Pučkoj pravobraniteljici u vezi onečišćenog brodskog zraka reagirala je 3. kolovoza Zamjenica pučke pravobraniteljice. Gđa Dijana Kesonja uputila je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstvu HZJZ i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije” dopise u kojima tražila odgovor od spomenutih...

Nažalost, evo danas, ni 60-i dan nemamo nikakvu povratnu informaciju o tome, što se to događa? Hoće li netko od prozvanih odgovoriti sa strane Zamjenice pučke pravobraniteljice postavljena pitanja?

Ne ostaje nam ništa drugo, pa i 60-i i 60-i i koji dan pričekamo na moguće odgovore odgovornih. Da, na moguće odgovore jer nitko ne zna je li netko od tih odgovornih želi se uopće posvetiti toj gorućoj brodskoj problematici.

U međuvremenu, prije petnaestak dana dostavljen je dopis Građanskoj inicijativi za čisti zrak i Udruzi Eko-Integral sa strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Dopis je potpisala gđa Branka Pivčević Novak, (nova) vršiteljica dužnosti ravnateljice Uprave za klimatske aktivnosti u vezi brodskih onečišćenja.

Kako se dalo zaključiti, dopis je upućen Predsjedniku Vlade, Andriji Plenkoviću i v.d. Predsjedniku Eko-Integrala, tj. meni, Peteru Tot-Đerđu, ali ne i Pučkoj pravobraniteljici ili možda Zamjenici, gđi Dijani Kesonja, tko je uputila upite….

Što reći o tom dopisu koji je na 18 stranica, ali samo na nekoliko stranici pokušava dati djelomičan odgovor vezano za problem brodskog onečišćenog zraka, a po nekim komentarima članova Predsjedništva Udruge Eko-Integral je "anemičan" i ima cilj ispuniti formalno svoju ‘odgovornu’ zadaću… Kako inače i drugčije shvatiti opasku v.d. Ravnateljice, kada kaže:

“Skrećemo pažnju da ostalim gradovima Republici Hrvatskoj koji imaju prekoračenja graničnih vrijednosti onečišćenih tvari u zraku …nismo bili upola toliko na raspolaganju kao gradu Slavonskom Brodu.”.

Možda da još budemo jasniji u vezi velike pomoći Ministarstva, u dopisu više puta spomenuto Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka Slavonskom Brodu posljednji put je sastajala prije dvije i po godine (http://www.sbperiskop.net/objave/stare-teze-ministarstva-rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka-2), u ožujku 2021. godine!