UVODNA NAPOMENA: Istog dana kada je objavljena kolumna Tko je komentirao, komentirao je, stiglo je na e-mail portala reagiranje kometatorice "Lavinije", koje u cijelosti i bez ikakvih izmjena, objavljujemo. Usput: nije ona jedina. Sve one komentatore koji su nezadovoljni odlukom urednika da ukine mogućnost komentiranja, ponovo pozivam da se u sadržaj portala uključe kao njegovi sudionici, kao suradnici. 


U ponekom svom tekstu suradničkom tekstu neka se osvrnu, primjerice, na odnos slavonskobrodskih vlasti prema lokalnim medijima. Dok jednom, svom portparol portalu, novi stari gradonačelnik Duspara, Mirko Duspara, samovoljno, bez natječaja, daje oko 1 000 eura mjesečno iz gradskog proračuna, drugima nije dao niti jednu lipu. Na temelju koje odluke GV-a, i na temelju kojih kriterija? Izgleda da nije problemčina samo on, koji medije svstava na svoje i na one koji nisu njegovi, nego i tzv. javnost koja na sve šuti kao prejadna telad koju se vodi na klanje.


I ne zaboravite (komentatori) kako sve može biti povod za pisanje i otpor slavodobitniku koji se hvališe da je dobio povjerenje većine građana, većine od 25 posto u odnosu na ukupni broj birača, i koji opet neće raspisati natječaj za sve medije. 


_______________________________


Ovo je moje prvo i zadnje obraćanje kao bivše komentatorice Sbperiskopa na osnovi teksta glavnog urednika ovog portala.


Osjeća se "zamor materijala", prezasićenost i vječna dežurstva da bi portal bio dostojno reprezentativan i kvalitetom tekstova, odabirom autora i prihvatljivim komentarima kao finalnoj nadgradnji napisanog.


Glavni urednik je savršeno jasan: od godine 2012 pa donedavno trebalo je izdržati pressing prezentiranja kvalitetnog novinarstva, bez obzira što je Sbperiskop u startu zamišljen možda kao lokalni, informativni portal obzirom na problematiku koja u Brodu vlada desetljećima od čistog zraka, preko Rafinerije, do političkog umijeća vladajućih, koje ni ovi zadnji izbori nisu riješili.


Ali, nećemo o politici grada!


Riječ je o prestanku komentiranja , a tu sam medju zadnjima prisutna, pa možda i nisam toliko bitna kao stariji i ozbiljniji etablirani komentatori.


I danas naslovnica vrvi sjajnim tekstovima koji su pisani ni za koga ..


Upravo tako : sve predloženo je uglavnom vidljivo i na ostalim portalima kojima se služi ovo Uredništvo da bi pojedine novinare i tekstove predstavili užoj javnosti.


I zato ovo "ni za koga" ima svoj smisao u ovom tekstu.


Ja sam ta "ni za koga" koja je pročitala Jergovića, na pr bez ostavljenog komentara, pa iako ( rekla je Brodjanka svojedobno ) Jergović ne voli komentare(!) osjećala sam se neobično : kao da mi je on, Jergović osobno zalupio vratima pred nosom.. A nije i ne bi !


Hoću reći, da komentari kakvi god bili i koju god stranu zauzimali su odgovor na stvarnost napisanog: daleko od toga da su svi kvalitetni - neki su bili i psovački doduše, neki obilovali vulgarizmima, ali su dio izričaja kojega onaj tko čita ostavlja iza sebe.


Svaki komentar je ČOVJEK a zna se, da smo svi različiti u razmišljanjima makar se vrlo često podudaramo ili od drugih razlikujemo.


Istina je, da u komunikaciji komentarima nedostaje asertivno ponašanje i sposobnost prihvaćanja razmišljanja i stavova drukčijih od našeg, ali unatoč tome konfrontacija u stavovima vrijedi pozornosti: makar da vidimo, koliko smo u pravu ili krivo mislimo.


Sjajnim novinarskim perima s ovog prostora je svejedno što mislimo Frog, Smith ili ja: ne utječe naše mišljenje na njihovo pisanje - taman posla, ali je dobro znati, da pod ovim nebom živimo u uvjerenju da smo u pravu, dok nam netko ne dokaže suprotno, svojim komentarom.


Socijalne vještine komuniciranja i usmenog i pismenog su dvojbene, ali bit asertivnog ponašanja je upravo u tome da iskrenim svojim razmišljanjem NE kršimo prava drugih da misle na svoj način.


I na kraju: ne protivim se odluci glavnog urednika o nekomentiranju: dovoljno je naveo razloga u svom tekstu, ali, izražavam svoje osobno žaljenje, jer tekstovi bez komentara NE funkcioniraju onako, kako bi trebali: oni su samo jalovo slovo, sklop misli i rečenica bez odjeka javnosti ma kako i koliko se slagali s napisanim.


Tekst, zatvoren za mišljenje javnosti nema nikakav značaj.


Hvala Brodjanima (jer to je vaš portal , uostalom) jer ste prihvatili jednu Dalmatinku pa makar samo par mjeseci bila s vama......


Lavinija