Naša je krapinska praljudina izumrla negdje oko 28 tisuća godina prije Krista, što će reći da se dosta naživjela da bi nam ostavila puno toga vrijednog u nasljeđe. I sada je na nama težak zadatak da se odlučimo je li se čudo dogodilo u Krapini ili Mariji Bistrici.


U Hrvatskoj samo 57 posto ljudi vjeruje u teoriju evolucije, a neki od onih koji su rušili kurikularnu reformu, stručni rad više od 500 nastavnika i sveučilišnih profesora, to su činili kako bi dokinuli poučavanje evolucije u školama, svjedoči dr. Boris Jokić.

Varljiv je ovaj rezultat, jer čak 83 posto Čeha prihvaća Darwinovu teoriju, slijede ih Estonci sa 74 te Mađari sa 69 posto, dok su na dnu ljestvice BiH s 37 i Armenija s 34 posto. Za sada smo nasreću daleko od Turske koja je nedavno najavila novi školski kurikulum prema kojemu se u osnovnim i srednjim školama izbacuje učenje evolucije u kojeg ne vjeruje 60 posto Turaka, a od njih su gori samo u Saudijskoj Arabiji gdje 75 posto stanovnika odbija znati za Darwina. Oni s kojima se najviše volimo mjeriti i mjerkati, Srbi, četiri posto više od nas vjeruju u evoluciju, ali su se prije dva mjeseca proslavili peticijom za »revizijom nastave Darwinove teorije evolucije« koju su potpisala 52 akademika, znanstvena savjetnika i profesora fakulteta, 61 doktor znanosti, pedeset liječnika specijalista...

Kako ne bi ispalo da s Darwinom kubure tek vjerski fanatici te siromašni duhom i novcem, pokazuju rezultati ispitivanja u Sjedinjenim Državama. Ameri, kojima je superiška kad im znanost podari iPhone i gadgete više vjeruju Bibliji nego u teoriju Velikog praska (svaki peti od 1.012 ispitanika), a tek 27 posto spremno je prihvatiti da je Zemlja stara oko 4,5 milijardi godina. Nobelovac Randy Schekman smatra kako američkim društvom vlada neznanje o znanosti, što pojedini lideri podržavaju time jer su otvoreno neprijateljski nastrojeni prema činjenicama.

Koliko smo daleko, ili blizu, Turcima, Srbima i Amerikancima govore upravo činjenice i naš odnos prema njima u svjetlu naprasno zaustavljene kurikularne reforme kada su se naši akademici stavili na stranu onih koji smatraju da je Bog prije 10 tisuća godina stvorio najprije Adama, a onda iz njegovog rebra Evu. Upravo se HAZU pretvorio u glavni stožer obrane Kaptola i poveo sveti križarski rat protiv znanosti i obrazovanja odnosno kurikularne reforme koja je od početka školovanja željela poučavati o raznolikosti i organiziranosti živog svijeta, a spominjanje evolucije predvidjela u petom razredu osnovne škole.

Darwin je tako ostao na čekanju kada je Hrvatska u pitanju, ali nije teško za pretpostaviti da će sve snažniji utjecaj katoličkog kreacionizma smanjivati broj onih za koje je evolucija znanstvena, biologijska činjenica i kao takva mora biti tretirana u školama. Crno se piše i »Dedeku Kajbumščaku«, našem slavnom pretku, za kojeg su najnovije znanstvene studije pokazale da je bio prvi zubar u povijesti. Naime, istraživanje fosila krapinskih neandertalaca pokazalo je da su oni obavljali određene popravke na zubima na kojima se vide tragovi svojevrsnih čačkalica, a znali su si olakšati zubobolju još prije 130 tisuća godina!

Naša je krapinska praljudina izumrla negdje oko 28 tisuća godina prije Krista, što će reći da se dosta naživjela da bi nam ostavila puno toga vrijednog u nasljeđe. I sada je na nama težak zadatak da se odlučimo je li se čudo dogodilo u Krapini ili Mariji Bistrici.

novilist