Dana 29.11.2017. održat će se novi pokušaj pregovora između Sindikata predškolskog odgoja i obrazovanja i Grada Slavonskog Broda. Zadnji kolektivni ugovor istekao je još 2009. godine i od tada Grad nema sluha za radnike u gradskoj Ustanovi Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić.

Dok u svim većim hrvatskim gradovima gradonačelnici potpisuju Kolektivne ugovore sa sindikalnim predstavnicima predškolskih odgojitelja, svjesni važnosti njihove društvene uloge za budućnost svojih gradova, Grad Slavonski Brod gazi socijalnu sigurnost zaposlenika Ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić.

Koliko je teško  raditi u brodskim vrtićima najbolje znaju sami radnici. Preveliki broj djece u skupinama te djeca s teškoćama i bolestima vrtićka su realnost. Stavite se u položaj jednog odgojitelja kojemu je povjereno od 25 do 30 djece starosti 3 ili 4 godine. Izaći na kraj s tolikim brojem djece toga uzrasta pravo je umijeće. Svjedoci smo kako ta djeca u vrtićima svladavaju mnoge vještine zahvaljujući predanom radu njihovih odgojitelja. Taj odgovorni posao ovisi o njima. Nemojmo zaboraviti ni vrtićke kuharice i glavnog kuhara. U glavnoj kuhinji svakoga dana se pripremi preko 1300 toplih obroka za brodske škole i vrtiće, ne računajući doručke i užine. Neka mi ne zamjere drugi nespomenuti radnici, koji samozatajno i odgovorno rade svoj posao, jer da nije svih njih, došlo bi do prekida rada Ustanove Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić o kojoj ovisi više od 1300 djece i njihovih roditelja.

Vlada RH je 2009. godine smanjila plaće u školama. Grad Slavonski Brod odmah je navedenu odluku Vlade primijenio na radnike u svojoj Ustanovi koja se financira iz gradskog proračuna. Tada je radnicima vrtića objašnjeno da su oni javne službe i da i njima osnovica  treba biti smanjena za 6%  kao i u školama. Unatoč tome što plaće u školama rastu za 6% plus dodatak od 13,72% (koji radnici u školstvu primaju od 2012. godine) navedeno povećanje plaća  neće biti primijenjeno na plaće radnika u brodskim vrtićima.

Članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisuje da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinica lokalne uprave i samouprave ili Republike Hrvatske, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike.

Umjesto odluke o povećanju plaća, u brodske vrtiće stigla je obavijest o izmjenama Pravilnika o radu u dijelu koji se odnosi na početne koeficijente za obračun plaća. Prema navedenim novim koeficijentima i osnovici, plaće će biti još smanjene.

Brodski gradonačelnik prima jednu od najvećih gradonačelničkih plaća u Hrvatskoj, a čistačice u brodskim vrtićima padaju ispod državnog minimalca. Takvo omalovažavanje i ponižavanje ljudi, koji vrijedno i predano rade svoj posao s najmlađim Brođanima, sramotna je politika Grada Slavonskog Broda. Gradska vlast se ponaša kao pijani milijarder koji rasipa proračunske novce na nebitne i nepotrebne projekte dok istovremeno zakida vrijedne ljude u brodskim vrtićima koji se brinu i odgajaju one na kojima ovaj grad ostaje. Zašto u gradskom proračunu nema novca za povećanje plaća radnika u gradskim vrtićima u situaciji kad imamo usvojen rekordno velik gradski proračun? Nema nikakvog opravdanja za namjeru smanjivanja plaća u gradskim vrtićima. Problem Hrvatske nisu previsoke plaće u javnom sektoru nego preniske plaće u privatnom sektoru. Politika mizernih plaća politika je protjerivanja građana iz Hrvatske.

Vrijeme je da se gradska vlast probudi iz svog paralelnog svijeta egzistencijalne bezbrižnosti. Odgojitelji, kuharice i spremačice u vrtiću pakuju torbe, spremaju se na put u jednom smjeru,  dosta im je pritisaka, omalovažavanja i degradacije od strane Grada Slavonskog Broda. Želite li da se i one pridruže tisućama Brođana koji su trbuhom za kruhom otišli iz našeg odumirućeg grada? Pozivamo Grad Slavonski Brod da, umjesto sramotnog smanjivanja plaća, sklopi novi Kolektivni ugovor koji bi radnicima brodskih vrtića povećao plaće u skladu s obvezama koje proizlaze iz Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

Slavica Lemaić i Karmen Dizdar- Grgurević, Nezavisne gradske vijećnice Slav. Broda