Nakon osam mjeseci održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je gradska vlast napokon vratila oporbi temeljna prava da postavlja pitanja i raspravlja o temama dnevnog reda prije donošenja odluka. S naše nezavisne liste u Gradsko vijeće ušla je Anica Radman jer je naša vijećnica Karmen Dizdar-Grgurević, kao i tisuće naših sugrađana, bila prisiljena posao potražiti daleko od Slavonskog Broda.

Na aktualnom satu postavile smo četiri pitanja, ali gradonačelnik je opet izbjegao dati konkretne odgovore ili nam je dao potpuno nelogične odgovore. Predloženim izmjenama i dopunama GUP-a grada Slavonskog Broda košarkaško igralište i susjedno malo parkiralište u Naselju Slavonija 1, te parkiralište pored sportskog centra Klasije, u Vukovarskoj ulici, namjeravaju se pretvoriti u područje mješovite namjene. To bi omogućilo izgradnju na tim zemljištima, ali gradonačelnik je izbjegao odgovoriti što se tu planira graditi. Veliko neizgrađeno zemljište na križanju Svačićeve i Gupčeve ulice, namjerava se prenamijeniti u zaštitnu zelenu površinu, s ciljem da se onemogući izgradnja nove zgrade Policijske uprave. Predložene izmjene i dopune GUP-a već punih 16 mjeseci, od provedene javne rasprave, stoje kod izrađivača plana. Mi ih ne podržavamo.

Izgradnja nove nadstrešnice, tj. novog autobusnog kolodvora, financira se s 27 milijuna kn iz gradskog proračuna, unatoč tvrdnji, ministra mora, pomorstva i infrastrukture, da se izgradnja autobusnih kolodvora može u stopostotnom iznosu financirati sredstvima iz EU fondova i državnog proračuna RH.  Nakon uloženih 8.3 milijuna kn iz gradskog proračuna u izgradnju potpuno nepotrebne istočne tribine gradska vlast planira nastaviti izgradnju Stadiona kraj Save što je potpuno besmisleno jer bez snažne financijske pomoći Grada NK Marsonia ne može postati stabilni drugoligaš, a kamoli prvoligaš. Bez ulaska NK Marsonia u Drugu pa u Prvu nogometnu ligu tribine će ostati prazne. Zašto su gradonačelniku projektiranje i izgradnja tribina koje će zjapiti prazne važniji od NK Marsonia zaključite sami.

Kao dobronamjerna oporba podržale smo većinu predloženih točaka dnevnog reda, ali bilo je i onih koje nismo mogle podržati. To su godišnja izvješća o radu i financijska izvješća trgovačkih društava Vodovod i gradske Razvojne agencije, polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika te polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2020. godinu.

Od 128 gradova u Hrvatskoj 35 gradova u potpunosti je ukinulo gradski prirez porezu na dohodak, u 72 grada stopa prireza je manja nego u Slavonskom Brodu, a naš grad ide u red 21 grada s najvišim stopama prireza u RH. Tijekom ovog mandata gradska vlast naplatila je Brođanima ukupno oko 38.7 milijuna kn gradskog prireza, a u poticanje gospodarskog razvoja i zapošljavanja nije uložila ni jednu kunu. Slavonski Brod je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji proteklih godina nije financijski poticao gospodarski rast i zapošljavanje kroz bespovratne potpore poduzetnicima i obrtnicima. Naplata gradskog prireza moralno je neopravdana jer gradska vlast taj novac ne ulaže u poticanje gospodarskog razvoja i stvaranje novih radnih mjesta kao što to čine drugi gradovi. Građani to ne znaju pa misle da gradonačelnik nije odgovoran za katastrofalnu gospodarsku situaciju i masovno iseljavanje iz Slavonskog Broda. U 2019. godini Slavonski Brod je napustilo još 1465 ljudi. Masovno iseljavanje posljedica je gradske nerazvojne politike.

Naša nezavisna lista amandmanima na gradski proračun za 2020. godinu tražila je 15 milijuna kn za poticanje gospodarskog razvoja, ali vladajuća većina odbacila je sve naše prijedloge pa tako i ovaj. Bespovratnim potporama može se pokrenuti gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, ali u Slavonskom Brodu za to ne postoji politička volja. Drugi veliki problem gradske proračunske politike je nedostatak gospodarskih razvojnih projekata. O odnosu gradske vlasti prema gospodarstvu možda najbolje govori podatak da je projekt poduzetničkog inkubatora punih deset godina skupljao prašinu u gradskoj upravi. Naša vizija razvoja grada temelji se na sustavnom poticanju gospodarskog razvoja i brizi za sve građane pa nam je ovakva gradska politika neprihvatljiva jer nas sve skupa vodi do autobusnog kolodvora.

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne gradske vijećnice