Autor umjetničke intervencije koja je izazvala pažnju javnosti i policije: Postavlja se pitanje zašto pravna država nije reagirala na postavljanje katoličkog križa na Golom otoku kada povijesni podaci pokazuju da su na tom mjestu u najvećoj mjeri stradali pripadnici ostalih vjeroispovijesti, odnosno ateisti


Na volonterskom kampu, koji je nedavno održan na Golom otoku, napravili ste rad ‘Bez imena’.


Probao sam djelomično neutralizirati energiju manipulativne ispolitiziranosti simbola crkve i države koji se tamo nalaze. Naime, na neslužbenom ulazu u kaznionički kompleks Golog otoka, u uvali Mala Tetina, postavljen je veliki drveni križ, a nekoliko desetaka metara dalje stoji spomen-ploča žrtvama komunističkog režima s uklesanim hrvatskim grbom. Papirnata zvijezda svojom malenošću i krhkošću u odnosu na monumentalnost i tvrdoću drva križa i spomeničkog kamena izazvala je reakcije koje su rezultirale prijavom policiji, skidanjem zvijezda i obavijesnim razgovorom policajaca s organizatorima kampa. Inače se bavim proučavanjem kulturne baštine Željezare Sisak, pa mi se simboli crkve i države nikako nisu uklapali na mjestu koje smatram kulturnom baštinom, a ne političkom i vjerskom svojinom. Asocijacija prisvajanja potaknula me na razmišljanje o zvijezdi kao simbolu koji križ i hrvatski grb žele ukloniti, mada su golootočke žrtve uglavnom bili komunisti. Najviše žrtava bilo je srpske nacionalnosti.


Naime, prema podacima iz Hrvatskog državnog arhiva, 44 posto stradalih bili su Srbi, a 16 posto Hrvati te kažnjenici iz drugih republika bivše Jugoslavije. Pretpostavljam da je među njima bilo vjernika, ali zasigurno ne katolika u najvećem broju. Također, Goli otok nikako nije bio vid borbe protiv ostvarenja prava Hrvata na svoju državu, već, krležijanski rečeno, sukob na ljevici, odnosno, borba komunista protiv komunista. Naravno, govorim o najgorem, tzv. informbiroovskom razdoblju između 1949. i 1956. godine, dok je tamo isključivo bio politički zatvor. Pretpostavljam da je 1971. bilo i političkih zatvorenika, pa i katolika i Hrvata nekomunista, ali nikako u većini nad svima ostalima koji su tamo stradali. Čak bi i postavljanje simbola crkve i države stradalim katolicima Hrvatima bilo upitno iz pravnih razloga. Naime, postavlja se pitanje tko je Crkvi i državi izdao građevinske dozvole za postavljanje objekata i zašto pravna država nije reagirala na katolički križ unatoč činjenici da je tamo stradalo puno više pripadnika ostalih vjeroispovijesti, odnosno ateista. To su pitanja koja bi trebali rasvijetliti stručnjaci, a ne vjera i politika, barem ako poštujemo činjenicu da živimo u sekularnoj i pravnoj državi.

Zašto ste odabrali zvijezdu?


Razmišljao sam o postavljanju ostalih vjerskih i političkih simbola, ali se zvijezda idejno iskristalizirala kao simbolički okidač za poticanje javne rasprave o tome što je zapravo Goli otok i tko, odnosno što ima pravo na taj lokalitet i simboliku proisteklu iz bivšeg sistema. Ta rasprava trebala bi dovesti do konačnog prekida manipulacije mrtvima u ime ostvarenja stranačkih, političkih ciljeva i do toga da struka preuzme glavnu riječ, neovisno o religiji i politici. Goli otok bi definitivno trebalo staviti pod skrb Hrvatskog restauratorskog zavoda, odnosno Ministarstva kulture te prepustiti struci i stručnjacima da se bave navedenim fenomenima.


Riječ je o nametanju vjerskog simbola pokojnicima, koji su bili komunisti različitih nacija?


Sudeći po arhivskim podacima i svjedočanstvima preživjelih, znak križa se nikako ne bi trebao nametati svim stradalima, pogotovo ako komunizam, uz razne vjeroispovijesti, promatramo kao svojevrsnu religiju, odnosno vjeru velikog broja golootočkih, političkih kažnjenika. Razmišljajući o svojoj intervenciji, pala mi je na pamet i svojedobna kritika crkve upućena Marxu, odnosno socijalizmu i komunizmu, kao ideologiji poprilično zasnovanoj na Isusovom učenju o jednakopravnosti, pomirenju, oprostu. O svemu tome teško da možemo čuti od predstavnika Katoličke crkve u Hrvatskoj. Uglavnom, prije bilo kakve zakonski odobrene reakcije bilo koje vjerske i državne zajednice, trebalo bi prepustiti pravnicima, povjesničarima, umjetnicima i ostalim stručnjacima da temeljito prouče i definiraju što je Goli otok i što nam to mjesto zapravo znači.


Koje ste fenomene problematizirali?


Osnova mog rada je potpuna zaštita kulturne baštine, odnosno kulture i umjetnosti, bez obzira kojem razdoblju pripadale. Nažalost, unatoč zakonu i Ustavu, u praksi i dalje dominira mišljenje dominantne političke opcije pa je kulturna baština stavljena na raspolaganje lokalnim šerifima. Osobno mislim da je krajnje vrijeme da se političari i vjernici počnu ponašati u skladu sa zakonima koje su sami izglasali i odobrili. Ako crkva i država imaju pravo reagirati izgrađivanjem svojih političkih i vjerskih objekata, zašto ja kao obični građanin koji sve to plaća nemam pravo iskazati svoje mišljenje? Dakle, želim izazvati javnost na raspravu o trenutnoj funkcionalnosti i prirodi pravne države, a naročito o kulturi kao identitetu građanskog društva izgrađenog na uvažavanju različitosti i slobode izražavanja. Najviše mi je stalo da se iz javnog života konačno uklone politička cenzura i verbalni delikt.


Uostalom, i uvodu Ustavu RH se navodi sljedeće: ‘Polazeći od iznesenih povijesnih činjenica, te općeprihvaćenih načela u suvremenu svijetu i neotuđivosti i nedjeljivosti, neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodređenje i državnu suverenost hrvatskog naroda, uključujući i neokrnjeno pravo na odcjepljenje i udruživanje, kao osnovnih preduvjeta za mir i stabilnost međunarodnog poretka, Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta. Poštujući, na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.’


portalnovosti