REUTERS/Mike Segar – RTS2FGC

Iskreno ne znam o čemu mesareva kći priča iako dobro poznajem njezin politički i biografski kontekst. Najbolji opis njezinih ispada glede & unatoč Bosni, ponudila mi je dobra prijateljica  “ona nije glupa nego opasna”. Sapienti sat.

Jednom mi se obezglavljeni prijatelj, kao u žanrovskim filmovima američke slapstick komedije tipa  Adama Sandersa, ispovraćao u blaženi dekolte predivne djevojke. Gadan blam. Jednom mi se sredovječni camerade skinuo gol, “vruće mi je, vruće”, zaustavljao zabrinute vozače automobila i uredno pitao “imate li jebenu klimu?”. Doživio sam pravosuđe koje siromahe šalje na višegodišnju robiju zbog banalnih djela, policiju koja tuče nevine, političare koji brinu samo zbog svoje guzice, liječnike koji ti ne žele pregledati madež bez dvjesto eura u koverti, poslodavce koji trudnim majkama daju otkaze, izbodene prijatelje jer vole drugi klub, vidio sam sve. “Hrvatska pita 10”, urnebesniji nastavak slijedi.

I da sad ne duljim i ne budem indiskretan sa nizom sličnih situacija, jebo sve ako to ne razumijem. Nekako. Živom čovjeku svašta se dogodi. Shit happens.

No, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović teško razumijem, što je njoj u glavi nitko ne zna pouzdano. Naime, kao rijetko koja vijest, u svaki kantun (kanton op.a.) doprla je njezina izjava o BIH kao “nestabilnoj zemlji u kojoj vlada militantni islam”. What? I nije joj to bilo dosta nego je na nahuškala Mossad na izraelsku novinarku Greer Fay Cashman kojoj je Jerusalem post izbrisao članak?! Pljuc.

Iskreno ne znam o čemu mesareva kći priča iako dobro poznajem njezin politički i biografski kontekst. Najbolji opis njezinih ispada glede &unatoč Bosni, ponudila mi je dobra prijateljica  “ona nije glupa nego opasna”. Sapienti sat.

NIKAD JOJ DOSTA EGOTRIPA

Moram priznati, tek sad shvaćam zašto je u diplomatskim krugovima imala nadimak Guska, sve dosad sam mislio da su to muška proseravanja nakon trećeg Jack Danielsa. Kako, do vraga, država koja se predstavlja u svijetu kao regionalni lider koji bi susjedne zemlje poput Srbije i BIH trebala “pogurati” u euroatlantske  integracije (EU I NATO), može istovremeno voditi dvostruku politiku?  Očito je netko pročitao u Uredu predsjednice “Umijeće ratovanja” od Sun Tzua, ali posve krivo protumačio. Na koga me podsjeća ta površnost?

Naša “precednica, Bog je da život, lipota naša” – sve manje je i tih statusa na društvenim mrežama, Allahu ekber – ima tendenciju zaokružiti svoj predsjednički ciklus u slavu Hrvata i na korist SAD, svog glavnog političkog kvazi mentora, a na štetu svih “kolateralnih žrtava” u okruženju. Sve je to zapravo urbani mit koji ona pali po potrebi. Naime, javna je tajna da KGK ne može direktno doći niti u kontakt sa zamjenicom ministra obrana SAD, kamoli više,  stani curo u red, odmah iza Mugabea.

U novinarskim krugovima svi primjećuju čudnu podudarnost: gdje god da dođe podilazi domaćinu. Nije to elementarna pristojnost nego proračunatost Grobničanke. Ljudi moji, Bosna se jednostavno voli ili ne, a kako sam ja uvijek na strani slabijih, pišljivu bobu ne dajem za mišljenje KGK o Bosni. Ne sluša mi se i ne gleda njezin egotrip. No, da malo činjenicma potkrijepimo tezu prije nego što zakuha vjerski rat.

Svojedobno dođe u tzv. “mirovnu misiju” u službeno Sarajevo i rasporedi tri baterije raketnih lansera, smjer naravno Sarajevo. Yes, rakete će te spasiti ako Gavrilo Princip ustane iz groba. Nije joj to dosta nego odobri tajnosigurnosnu akciju u kojoj nevine bosanke gastarbajtere pod prijetnjom momentalne deportacije prisiljavaju da špijuniraju selefijske zajednice koje su, po mom sudu, jednako bezazlene, odnosno opasne kao i mnogobrojne kršćanske sekte diljem Hrvatske. Onda počne povlačiti pitanje migranata, istovremeno odobri policijski “push up” (prevedeno, lupaj, udaraj, uzmi im sve što imaju op.a.) prema migrantima, ukrca ih na Bajakovu, uredno ih opljačkaju i izbatinaju, liše “svih sumnjivih predmeta” i isckrcaju na bosanskoj granici “to su vaši muslimani”. Bosansko je srce veliko, prime ih, što će drugo, kad su već naši predstavnici vlasti gamad. I na koncu, proglasi Bosnu leglom militantnog, terorističkog islama?!

Dobro ženo, molim te, isusatikrista, ne pij moju rakiju.

KVAKA 22

Čuvena “catch 22” leži u činjenici da se Kolinda Grabar Kitarović, kao neslužbeni predsjednički kandidat – nikome nije jasno što čeka s objavom kandidature, možda Kinesku novu godinu, makar je javnosti poznata opsesija hrvatskih političara prema vidovnjacima – u svojoj (ne)službenoj kampanji djeluje u Hrvatskoj, a obraća se Herceg Bosni i Mostaru. Nije tajna da joj je glavni izborni logističar Vaso “Juriš” Milijan Brkić koji će joj osigurati prednost od 200 tisuća glasova u dijaspori što je ionako HDZ “joker zovi”.

Normalna Hrvatska, ne, doista postoji u tragovima, prilično ju je išamarala “tipično za nju”, “neupućena i zlonamjerna”, “predimenzionirano”, bilo je tu off the record i daleko gorih pridjeva. Blamira nas, kao naj momak sa početka teksta.

I zato sad i zauvijek: Bosna je vezivno tkivo Balkana, nepokorena zemlja. Kad bih se mogao na diplomatskoj razini ispričati narodu, ne i Izetbegoviću jer je isti kao i Ona, učinio bih to odmah. Prijatelj kad je dolazio iz Makarske, tradicionalne bosanske ljetne destinacije, malo prije onog bjesomučnog požara, veli “čovječe, Makarska je prazna i Bosanci su nas napustili.”

Neka. Kad smo stoka.

tacno