PONOSNA MOJA JE ZEMLJA HERCEGOVINA Na početku hrvatske samostalnosti Ljubuški nam je darovao Ljilju Vokić, Tuđmanovu ministricu prosvjete, upamćenu po objavi da ustaje kad u prostoriju uđe muškarac. Isti grad sada nacionalnu politiku usrećuje Milijanom Brkićem koji sugovornike pozdravlja s "Hvaljen Isus i Marija", a sugovornice s "Dobar dan, Hrvatice".

U ČEMU JE TAJNA LJUBUŠKOG? Vaso je, zapravo, iz Klobuka kod Ljubuškog. Najpoznatiji Klobučanin u Hrvata pokojni je ustaški ratni zločinac Andrija Artuković.

KLOBUK-LJUBUŠKI-ZAGREB Rođen je 25. listopada 1970. godine. Sudbina je htjela da već s osam godina ode iz rodnog sela i skrasi se na periferiji Zagreba, u Dubec, gdje su roditelji, gastarbajteri, unajmili kuću, uvjereni da će malom Milijanu i njegovu bratu, također, glavni grad Hrvatske pružiti više prilika za svekoliki razvoj.

ZAGREB-LJUBUŠKI-KLOBUK Roditeljski mu plan nije bio po guštu, pa je zbrisao u Hercegovinu, kod bake i djeda. Roditelji su alarmirali nenarodnu miliciju koja ga je, perfidno i antihrvatski, ubrzo vratila u Zagreb. Bio mu je to prvi dokumentirani kontakt s jugokomunističkim vlastima.

RANI JADI Školovao se u Zagrebu, gdje je upisao kriminalistiku. Početak rata dočekuje kao brucoš.

LJUBUŠAK, PA VASO "Bio sam pripadnik specijalne policije devedesetih godina i svi smo tada imali nadimke, i to istočnjačke, srpske, jer smo odrađivali zadaće iza neprijateljske linije. To su nam bila kodna imena. Moje je bilo Vaso."

OVO MU JE ŠKOLA U službenoj biografiji na stranicama Hrvatskoga sabora piše da je završio Policijsku akademiju i postao VSS – diplomirani kriminalist.

I DRUGI PUTA ĆE PAMETNIJE Digitalizacija građe Policijske akademije otkrila je da je najveći dio diplomskog pod naslovom "Organizacijske razine MUP-a RH" prepisao iz rada policajca Stanka Tomića. U ožujku prošle godine u Narodnim je novinama osvanulo njegovo ime na popisu vlasnika 11 poništenih policijskih diploma. Tu su odluku on i Tomislav Karamarko, stranački guru i prijatelj, pripisali komunističkim tendencijama u aktualnoj vlasti. Štoviše, Karamarko mu je odbio ostavku na mjesto stranačkog glavnog tajnika.

ILI JE ZNAO ŠTO MI NISMO Brkiću Vasi je, naime, Upravni sud dao za pravo i poništio rješenje Policijske akademije o oduzimanju diplome. Nije da Vaso nije prepisao, nije nadležna sutkinja Tamara Bogdanović ni ulazila u pitanje kojim se bavila, nego je ustvrdila da je MUP počinio proceduralnu pogrešku jer je odluku kojom je Brkiću ukinuto zvanje, odnosno diploma donijela nenadležna osoba. MUP je obećao žalbu, a Brkić je imao pametnijeg posla nego da sjedi na ročištu.

BOJ SE BIJE, BIJE Rat i poraće Brkić provodi u specijalnoj policiji. Prvi zadatak imao je kao policajac pri osvajanju vojarne JNA na Plesu, a "nakon akcije u Kostajnici, dragovoljno sam pristupio u specijalnu policijsku postrojbu Alfe. I u toj sam postrojbi od običnog vojnika, postao zapovjednik", pohvalio se u Večernjem listu.

Jednom je, kažu, pet sati izvlačio ranjenog suborca s položaja na Velebitu. Osim ratnog iskustva, u ratu je stekao i druga do groba – Tomislava Karamarka koji će tih godina prelaziti iz policije u tajne službe i obrnuto, da bi u svibnju 2012. godine nakon unutarstranačkih izbora postao predsjednik HDZ-a. Nakon kraćih početnih kadrovskih lutanja, Brkića će ustoličiti na doglavničku funkciju koja se formalno naziva glavnim tajnikom.

TOMIN MILJENIK Kad je 1995. godine, kako veli predaja, odbio ključ stana na koji je imao pravo kao jedan od zapovjednika Alfi, jer ne može "uzeti stan dok su udovice suboraca iz postrojbe podstanarke", trajno se uselio u Karamarkovo domoljubno srce, gdje je, za razliku od mnogih, našao dulji smještaj.

MILIJAN & MIRKO Autori domoljubnog nadahnuća vele kako je Milijanova "kalvarija" u policiji započela 2001. godine kad je odbio povesti postrojbu na osiguravanje splitskog skupa podrške Mirku Norcu koji tada još nije bio pravomoćno osuđeni, nego optuženi ratni zločinac. Koji dan kasnije, Brkić je Norca odvezao u riječki pritvor. U 33. godini je umirovljen, pa se zapošljava kod Nikice Gabrića, oftalmologa, kao vozač i čuvar. "Pokazao sam da nisu svi s lijeve strane političke pozornice boljševici ili oni koji su ubijali na Bleiburgu", pohvalio se Gabrić.

POVRATAK OPISANOG Karamarko ga 2005. godine poziva u POA-u. Kada se Ivo Sanader odlučio povjeriti Karamarku Ministarstvo unutarnjih poslova, Brkić se vraća u policiju i postaje pomoćnik ravnatelja. Pripisuju mu se uspjesi u razotkrivanju zločina Sretka Kalinića, srpskog kriminalca koji je uglavnom radio po Hrvatskoj, a opus mu najbolje opisuje nadimak – Zver te sudjelovanje u potrazi za ubijenom djevojkom Antonijom Bilić.

ŠTO KAŽU SUMNJIČAVCI? Podsjećaju da Antonijino tijelo nije pronađeno i da je Brkićeva spektakularna potraga za njom i njezinim ubojicom Draganom Paravinjom sadržavala ekscentrično skupe i načelno beskorisne poteze poput isušivanja jezera i angažiranja policijskog helikoptera. "Helikopter se diže samo kad se zna što se traži", kažu iskusni policajci. Uz to, Brkić je pozivao bivše policijske specijalce, svjedoke zločina nad srpskim civilima nakon "Oluje" u Gruborima, i najavljivao im da će biti pozvani na sud.

DOMOVINU VOLIM I PORSCHE VOZIM Nakon posljednje SDP-ove pobjede, Brkić opet napušta policiju i odlazi u mirovinu. U međuvremenu, otkrilo se da je 24 sata na dan vozio policijski porsche. "Istina je, vozio sam taj porsche na probnoj vožnji. Taj porsche bio je tri dana na probi, a ja sam jedan od onih koji su ga vozili. Sve drugo su smiješne priče", izjavio je Večernjem listu.

OD TAJNI DO TAJNIKA Rad u MUP-u i POA-i bili su mu sjajna preporuke za mjesto HDZ-ova glavnog tajnika. Slovi za Karamarkovu desnu ruku, navodno je stranku ustrojio po vojnom principu, na nekoliko minulih izbora nije bilo biračkog mjesta bez HDZ-ovih promatrača, svi su bili naoružani popisom članova stranke. Oni koji nisu pristupili izborima, pozivani su na red. Prije toga, pospremio je zagrebačku organizaciju HDZ-a što znači da je smijenio bivšeg predsjednika Antu Zvonimira Golema i organizirao izbore na kojima je pobijedio stanoviti Andrija Mikulić.

Uz glavnotajničku funkciju, šef je izbornog stožera stranke, a tu mu poziciju, brbljaju kuloari, ugrožava Miljenko Manjkas, HDZ-ov propagandist trenutačno na matičnom radnom mjestu.

O LIJEPA, O DRAGA, O SLATKA IMOVINO Prema podacima objavljenim u medijima, dobio je i uredno otplaćuje dvadesetpetogodišnji stambeni kredit od 560 tisuća eura. Uz to, na leasing je kupio terenac za 30 tisuća eura, a ima i još jedan stambeni kredit od 200 tisuća eura. Kredit od 560 tisuća eura dobio je u Karlovačkoj banci koja je već dugo na meti istražitelja, a njezin je najveći dioničar Sandi Šola bio uhićen.

Kredit je dobio 2007. godine, dok je bio pomoćnik ravnatelja SOA-e, kad mu je supruga Karmela, po zanimanju frizerka, postala suvlasnica tvrtke Opatovina projekt, zajedno sa suprugom Brkićeva tadašnjeg radnog kolege Josipa Jurčevića. Gospođe Brkić i Jurčević dobile su po sedam posto suvlasništva u tvrtki čiji je najveći suvlasnik bio Petar Šola, Sandijev brat. Baš tada Opatovina dobiva kredit od čak 142 milijuna kuna od Hypo Leasinga, a kao zalog služe nekretnine kupljene u Zagrebu. Već 2008. godine, dame suvlasničke udjele prepuštaju Petru Šoli. Prije izlaska iz suvlasništva, Karmen je dobila spomenuti stambeni kredit od 560 tisuća eura, a kao osiguranje dala je hipoteku na poslovni prostor u kojem je otvorila frizerski salon te na dva stana u Zagrebu ukupne veličine 144 kvadrata. Premda ugovoren na 25 godina, kredit je, prema pisanju Jutarnjeg lista, otplaćen za nepune četiri godine, pa je Karlovačka banka brisala založno pravo s nekretnina obitelji Brkić i to u rujnu 2011. godine, neka dva mjeseca prije nego što će pater familias prijeći iz MUP-a u politiku.

MALO MI JE JEDAN, JEDAN KREDIT Dok su bili zaduženi u Karlovačkoj banci, Brkići su digli kredit i u Privrednoj i to, prema pisanju Jutarnjeg lista, u travnju 2008. godine, kad su kupili i auto na leasing. Uglavnom, dobili su 200 tisuća eura kredita s rokom otplate od 30 godina i kamatnom stopom od dva posto. Prema podacima iz imovinske kartice, u tom su razdoblju Brkići zarađivali nekih 24 tisuće kuna mjesečno, kolika im je bila mjesečna rata u Karlovačkoj banci.

O SOLARIJ MIO Zbog teksta pod naslovom "Karamarkova desna ruka nekad se zaduživao zbog solarija, a sada je bogataš", tužio je portal Dnevno i tražio 90 tisuća kuna. Žalio se da autorica zlonamjerno imputira njemu i supruzi bogaćenje kriminalom što je pogodilo čitavu obitelj, djecu u školi su mu pitali "što je tvoj tata kupio stan, pa ga prodao", a požalio se i na pad radnog elana. Jest, Karmen je kupila solarij, ali jeftiniji model koji je, za nevolju, "izvan upotrebe od 2009. godine, a kredit za njega je uredno otplaćen".

REKLI SU O VASI Ante Zvonimir Golem, čovjek kojeg je smijenio s mjesta predsjednika zagrebačkog HDZ-a: "Poznato je da se pisalo o večeri Brkića i Bandića u jednom zagrebačkom restoranu, tada sam izjavio da se ne trebaju izvlačiti zaključci samo na osnovu toga što je netko s nekim popio kavu. Ali, iz današnje perspektive ne mogu se oteti dojmu da ta večera nije bila samo prijateljska, nego je imala i političku dimenziju."

Tomislav Karamarko, drug i vođa: "Čvrsto sam uvjeren da kolega Brkić nije učinio ništa nezakonito. On je bio spreman poginuti za Hrvatsku i za njega će u mom timu uvijek biti mjesta."

Predrag Matić, ministar i protivnik: "Svi znaju tko rukovodi HDZ-om i tko je glavni za ovaj prosvjed. Ovo sve vodi Milijan Brkić, stvarni gospodar HDZ-a i organizator prosvjeda."

Ivo Josipović, bivši političar: "Brkić izmišlja da bi me kompromitirao."

ALSO SPRACH VASO "Gospodin Josipović, to je općepoznata javna stvar, tijekom 2013. godine, tražio je rušenje SDP-a, odnosno predsjednika Milanovića i postavljanje Vesne Pusić kao mandatarke, odnosno kao tehničke Vlade."

"Diplomski rad branio sam pred tročlanim povjerenstvom u kojem je bio i današnji dekan visoke policijske škole i zanimljivo je kako on danas priča jedno, a bio je u tom povjerenstvu pa se nije oglasio da sam ja kompilirao ili falsificirao diplomski rad. Ovo je sve posljedica falsificiranja i protuzakonitog konstruiranja ekipe u MUP-u Ranka Ostojića."

ALSO SPRACH ŽIKA "U posljednje je vrijeme postalo uobičajeno da me i ostali zovu Vaso. Ili Žika, kako me Đuro Perica prozvao na Predsjedništvu, jer se nije mogao sjetiti koji mi je nadimak."

ALSO SPRACH MILIJAN "Ja sam prosječan građanin Republike Hrvatske koji živi od svoje i suprugine plaće te na kredit, ka i većina hrvatskih građana."

"Vrijeđa me kad me zovu Vaso, ali mediji me tako zovu kad me žele diskreditirati."

"Ja sam običan Hrvat."

U GORI RASTE Na priredbi Večernjakov pečat u Mostaru u ožujku dobio je nagradu "Naše gore list".

forum.tm