Visoki upravni sud u Zagrebu 24. svibnja 2021. godine donio j presudu kojom je utvrdio da je Gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara od 2016. do 2020. godine donosio nezakonite Pravilnike o unutarnjem redu /sistematizacija/ i time nezakonito otpustio 5 službenika, a zaposlio, ne zna im se ni broj, novih, svojih, uglavnom rođački povezanih službenika.

Dakle, sud je utvrdio da je od 2016. godine doneseno šesnaest (16) različitih Pravilnika kojima su se gasila i otvarala radna mjesta, a koja su sadržavala nezakonitu odredbu da stupaju na snagu objavom na oglasnoj ploči, a ne, kako je zakonom propisano, objavom u službenom glasilu.

Visoki upravni sud u Zagrebu Presuda


Možda se netko zapita zašto to nije radio kako treba, jer ima ovlast otpustiti i zaposliti koga hoće! Odgovor je: nije htio da se vidi koliko je to promjena, jer bi se netko mogao zapitati treba li to sve u upravi.

Istu stvar je napravio kada je jednostrano izmijenio Pravilnik o radu i kao kaznu sindikatu, jer su mu dokazali sukob interesa kada je ukinuo zaposlenima stalni dodatak na plaću /kolokvijalno: topli obrok/.

I za ovo se netko možda zapita. Pa zašto im je to ukinuo? Odgovor je: zato jer njemu to ne pripada na plaću, jer je dužnosnik, a na što je ukazalo Povjerenstvo za sukob interesa. Do tada je to bio sastavni dio njegove plaće, kao i jubilarna koju si je isplatio iako nije ispunio uvjete.

U gradskoj upravi podneseni su zahtjevi nekoliko službenika za isplatom ovih nezakonito uskraćenih prava, a o čemu se već godinu dana ne donose rješenja. Možda se netko upita, pa tko radi tamo da ovo ne zna i tako postupa? Pročelnici lokalne samouprave koja se bavi pravnim pitanjima bili su inžinjer informatike i ekonomistica, a oni koji su pravnici, ne smiju postupati,  osim kad im se naredi, a to je gradonačelnik, doktor medicine.

Sada se postavlja pitanje tko će prekinuti ovakvo stanje? Gradonačelnik, donoseći rješenja o podnesenim zahtjevima, Ministarstvo uprave i pravosuđa kao nadzor koji godinama ovo sve gleda i zna ili će sve završiti na sudu.

Kako god bilo ovo je trebalo biti gotovo prije godinu i pol kada je Visoki upravni sud donio prvi pravorijek da Pravilnici nisu objavljeni na zakonit način, a čime bi nastala šteta bila manja, jer ako se ovo oduži šteta će biti veća, a štetu će namiriti proračun grada.

To se već dogodilo i 2015. kada je gradonačelnik isplatio veliki iznos za neisplaćena materijalna prava službenika.

Ovo sve u svjetlu nekonstituiranja Gradskog vijeća kao kakvog takvog korektiva gradonačelniku i sve glasnijoj tezi da se vladajući uvijek dogovore na račun onih malih i nemoćnih. Kako netko reče da je pravosuđe HDZ-ovo, onda ispada i da je upravna inspekcija HDZ-ova, jer je u sastavu tog ministarstva. Ili oni ni ne znaju tko im tamo radi.

Na kraju, iz gradske uprave ode još jedna pročelnica komunalnog sustava, ne zna se više koja po redu, a koja to u stvari i nije bila, jer se zaposlila po nepostojećem Pravilniku, a onda je prebačena bez natječaja za v.d. pročelnika.