“Upomoć, moja je supruga u posljednje vrijeme opsjednuta teorijama zavjere, vjeruje u sve što kaže QAnon, naš odnos propada, što da radim, postoji li način da ju razuvjerim“ – zavapio je rezignirani suprug ovih dana na američkoj forum stranici Reddit. Njegov je post samo jedan od tisuća kojima članovi obitelji traže savjet kako razgovarati s bližnjima koji neprestance svima oko sebe objavljuju QAnon poruke.

„U proteklih šest mjeseci gubim prijatelje jednog za drugim, svi smo kršćani i idemo u crkvu, ne razumijem kako je QAnon uspio prodrijeti i u našu vjersku zajednicu i radikalizirati mnoge za koje nisam mogao ni pomisliti da bi mogli postati ekstremni“ – poručuje član internet foruma koji osjeća da više nema nikoga iz kruga ljudi oko sebe koji nije sljedbenik QAnon vjerovanja.

Osamljen je i radnik na gradilištu koji osjeća kao da su svi na poslu izgubili razum. „Kolege mi se smiju jer sam jedini koji ne govori da je Obama zapravo islamistički terorist i sad me proglašavaju ljevičarem premda sam republikanac“ – frustrirano poručuje građevinar.

Milijuni Amerikanaca, ali i mnogi diljem svijeta, ponosni su pripadnici ili simpatizeri QAnon zajednice i intenzivno sudjeluju u dijeljenju poruka putem društvenih mreža, pregledavanju video materijala i druženjima na internetu i uživo. QAnon (izvedenica od Q Anonymous, dakle u doslovnom prijevodu anonimni Q) uvršten je na FBI listu potencijalno opasnih i nasilnih organizacija, društvene mreže poput Facebooka, Twittera i You Tubea zabranjuju tisuće stranica s njihovim materijalima, ali QAnon podržava američki predsjednik Trump, a njihovi kandidati pobjeđuju na izbornim listama.

Kako i zašto je zajednica začeta na internetu prije samo nekoliko godina, a koja među ostalim vjeruje da je Donald Trump inteligentni tajni borac protiv strašnog i moćnog pedofilskog lanca te protiv utjecajnih ljudi-guštera, dostigla neočekivano veliki broj sljedbenika koji kao u transu izgovaraju zakletvu odanosti koja završava riječima – gdje ide jedan, idemo svi (where we go one, we go all)?

Otkuda Q


U subotu 28. listopada 2017. na internetskoj je forum stranici 4chan, inače poznatoj po anonimnosti, korisnik potpisan samo kao „Q“  najavio uhićenje Hillary Clinton (koja je skoro godinu prije toga na predsjedničkim izborima izgubila u srazu s Donaldom Trumpom). U objavljenoj poruci stajalo je telegrafski otprilike ovako: „Uhićenje Hillary Clinton upravo u tijeku i nekoliko država sudjeluje za slučaj da ona pokuša pobjeći preko granice. Odobreno je da njezina putovnica bude na listi za privođenje. Očekujte masovne pobune i mnogi će bježati preko granice. Nacionalna garda je aktivirana. Dokaz – upitajte lokalnog pripadnika Nacionalne garde je li dobio poziv za javljanje u postrojbu.“

Hillary Clinton nije uhićena, a informacije iz tog posta u potpunosti su bile netočne, ali to nije omelo „Q“ da nastavi s objavljivanjem enigmatičnih konspirativnih poruka i retoričkih pitanja na anonimnom forumu. Tvrdio je da ima pristup tajnim klasificiranim vojnim i državnim informacijama, a objave poput „Rekao sam previše,“ „Slijedite put novca,“ „Neke stvari moraju ostati tajna do kraja“ intrigirale su sve više čitatelja. U sljedećih nekoliko mjeseci na internetu se počela pomaljati mitologija bazirana na porukama koje odašilje„Q“ i na nizu teorija zavjera – objavljuju se You Tube video uradci i otvoreni su forumi na drugim internet stranicama poput Reddit, a u tom inicijalnom procesu, prema dosadašnjim saznanjima, sudjelovale su tri osobe kojih puni identitet do danas nije poznat javnosti i od kojih jedna možda jest, a možda i nije originalni „Q“. Nagađanja da je sve stvoreno samo zbog novca nisu dokazana, ali zarada od reklama na You Tube kanalima nije izostala.

Treba napomenuti da i prije i poslije Q Anona postoje mnogi drugi „anon“ (anonimni) internet forumaši koji se predstavljaju na sličan način kao „Q“, te je tako stanoviti HLIanon napisao da je princeza Diana ubijena zato što je znala da će se dogoditi teroristički napad 11.rujna 2001. Objavljivali su i izvjesni CIAanon i FBIanon, no nitko nije postao tako uspješan u strelovitom širenju kao Q. I nitko nije pomogao eksponencijalnom rastu pokreta kao Covid-19.

Teorije zavjera


Formula popularnosti je manje više nepromijenjena i članovima zajednice magnetično enigmatična – na „Q“ stranicama objave se tek natruhe informacija, zagonetke ili šture rečenice i skraćenice, a sljedbenici tada kreću u opširna tumačenja što bi to moglo značiti. Mašti nema kraja i teorije zavjera dobivaju neograničen prostor, kombiniraju se i, poput zamotanog klupka, prezentiraju čitatelju ili gledatelju kao logične i povezane.

Lista QAnon vjerovanja je duga i nerijetko kontradiktorna, a u pojednostavljenom obliku tvrdi da svijetom zapravo vlada tajni svjetski pedofilski ritualistički kult koji štuje Sotonu i kroz duboku državu kontrolira apsolutno sve – političare, medije, države i industriju, kako u Americi tako i ostatku svijeta. Vladali bi oni i dalje, no Amerikanci su za predsjednika izabrali Donalda Trumpa koji znade sve o moćnim pedofilima i koji ih je naumio zaustaviti, propovijeda QAnon.

Na velikoj listi neprijatelja Trumpa, pa tako i QAnona, nalaze se, među ostalima, Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Gates, George Soros,  Papa Franjo, glumac Tom Hanks, Oprah Winfrey i Dalai Lama,  te židovska bankarska obitelj Rothschild. QAnon vjeruje da su svi oni dio moćnog kulta koji otima i iskorištava djecu vadeći im, među ostalim, i hormone iz krvi. Jedan od Trumpovih suradnika u borbi protiv sotonista je pak John F. Kennedy Junior koji, tvrdi QAnon, zapravo nije poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1999. godine kada je imao 38 godina. Kennedy, koji je, podsjetimo, sin predsjednika J.F. Kennedyja ubijenog u atentatu 1963. godine, prema toj je teoriji zavjere živ i skriva se preko 20 godina u nenaseljenom dijelu Pennsylvanije, ali će se uskoro pojaviti u javnosti. Iako podržava predsjednika Trumpa, još uvijek mora ostati pritajen jer mu je život uvijek u opasnosti nakon što je, dodaje QAnon, njegovo ubojstvo naručila Hillary Clinton.

QAnon k tomu prihvaća i širi sve poznate teorije zavjere o koronavirusu  – od tvrdnji da su nepostojeći ili benigni virus izmislili ili prenapuhali farmaceuti, visokotehnološka industrija, ili Bill Gates u svrhu kontrole pučanstva kroz 5G mrežu, čipiranje ili cijepljenje, pa do zavjera po kojima virus širi duboka država i nameće nošenje maski kako bi lažirali američke predsjedničke izbore i pokušali maknuti Donalda Trumpa s vlasti.

Predsjedniče, koja oluja?


Donald Trump bio je dobro raspoložen pri kraju radnog dana 5. listopada 2017. i prije početka večere koju je organizirao za vodeće generale američke vojske. U raskošnoj sobi za objed pozirao je pred fotografima okružen suprugom Melanijom, vrhovnim zapovjednicima i njihovima suprugama u večernjim toaletama, te je neočekivano, praveći kružni pokret kažiprstom prema svima uokolo, upitao prisutne novinare – „Znate li što ovo znači?“ Potom je napravio dramatsku pauzu i znakovito izgovorio  – „Možda je ovo zatišje pred oluju.“

„Koju oluju?“ upitao je novinar, a predsjednik je zagonetno odgovorio – „Već ćete saznati.“

Taj predsjednikov kružni pokret prstom (kao da možda želi nacrtati Q u zraku, vjeruju u QAnonu) i njegov enigmatski smiješak urezali su se u QAnon mitologiju koja, gotovo kao iz neke religiozne čitanke, zaključuje da slijedi veliko buđenje, a potom i velika oluja. U takvom tumačenju koje koketira s kršćanskim predanjima o oluji ili sudnjem danu, a prema jednom od QAnon video uradaka, borba između predsjednika Trumpa i sotonističkog kulta bit će biblijskih razmjera i dovest će do kraja svijeta kakvog poznajemo, ali za one koji prežive bit će stvorena nova utopijska civilizacija. Sukob je dakle neminovan i približava se, a QAnon sljedba je tu da predsjedniku pruži što više podrške. Trump, pak, pažljiv jer je okružen neprijateljima, nastavlja borbu potajice i samo oni koji znaju čitati između redaka, smatra QAnon, razumiju njegove šifrirane poruke.

I doista, ako je suditi prema popularnom predsjednikovom Twitter računu, određena komunikacija postoji. Prema analizama, Trump je preko dvije stotine puta dijelio Twitter poruke sljedbenika QAnona, a na tiskovnoj konferenciji sredinom kolovoza opisao je QAnon kao ljude koji vole Ameriku.

Oluja u Teksasu, Marjorie u Georgiji


Republikanska stranka u Teksasu za predstojeće je izbore izabrala slogan „Mi smo oluja“ (We Are The Storm), što je izazvalo brojne reakcije i propitivanja podržavaju li time republikanci u toj saveznoj državi Q pokret ili koketiraju s njihovim teorijama zavjere. Vodeći teksaški republikanac Allen West uzvratio je kako nemaju veze s QAnonom te da su slogan izabrali iz navoda nepoznatog autora koji se njemu inače prilično sviđa, a u slobodnom prijevodu glasi otprilike – „Sotona provokativno i manipulativno šapatom upita ratnika hoće li moći izdržati nadolazeću oluju, a ratnik na to odvažno odgovori – ja sam oluja.“ Republikanska stranka u Teksasu već je preplavila lokalna tržišta s „Mi smo oluja 2020“ majicama, kapama i plakatima, a QAnon poklonici sve to vide kao nedirektnu podršku Republikanske stranke njihovom pokretu.

Na republikanskim listama kandidata za predstojeće lokalne i savezne izbore sve se češće probijaju simpatizeri QAnona, a mnogi imaju ozbiljne šanse za pobjedu i sudjelovanje u vlasti. Najuspješnija kandidatkinja je Marjorie Greene koja se kampanjom predvođenom sloganom „Spasimo Ameriku, zaustavimo socijalizam!“ probila na izborima u kongresnom okrugu u državi Georgiji i najvjerojatnije će najesen postati prva članica američkog Kongresa koja otvoreno podržava QAnon. Predsjednik Trump čestitao joj je na neočekivanoj kandidaturi nazivajući je budućom zvijezdom republikanaca.

Bogata suvlasnica građevinske tvrtke, majka troje djece i članica Republikanske stranke 46-godišnja Marjorie Taylor Greene proteklih godina vrlo aktivno sudjeluje u QAnon raspravama na internetu, objavljuje rasističke, antisemitske i islamofobne poruke, vrijeđa političke oponente, glorificira automatsko oružje i zdušno podržava politiku predsjednika Trumpa. Ponosno se fotografirala s lokalnim pripadnikom Ku Klux Klana, a na Twitteru poručila da pravi virus nije korona nego cenzura koju provode velike tehnološke tvrtke i socijalizam duboke države. Sljedbenici QAnona oduševljeni su njezinim uspjesima i vjeruju da će Marjorie, kada bude izabrana u Zastupnički dom, gorljivo zastupati Q stavove.

Brojni američki mediji su pak potpuno zaprepašteni uspjesima kandidata koji svoj politički program zasnivaju na teorijama nedokazanih  zavjera, a ne na realnim potrebama građana i zajednice. „Je li QAnon najopasnija teorija zavjere u 21. stoljeću“, pita se komentator New York Timesa Charlie Warzel, dok mjesečnik The Atlantic smatra da američke zavjereničke teorije ulaze u novu i opasnu fazu. Urednica časopisa Adrienne LaFrance podsjeća da su apokaliptična razmišljanja među nama već tisućama godina i u svojoj analizi pronalazi veze teorija zavjera i religija u prošlosti.

Što je to u ljudskom biću što ga vodi prema zavjeri


Vjerovanja u teorije zavjera oduvijek su dio ljudske prirode, naročito u problematičnim vremenima kada se pojavljuju, često neočekivano brzo, opasnosti za obitelj i zajednicu. Svaka generacija prolazi kroz niz kriza, bilo da se radi o ratu, revoluciji, ekonomskoj stagnaciji, terorističkom napadu, prirodnoj katastrofi ili epidemiji, te čovjek, bilo u zajednici ili kao pojedinac, postaje anksiozan, uplašen i nesiguran. Tada pokušava objasniti i sebi i drugima što se događa ili prihvatiti neko objašnjenje kako bi ponovno uspostavio kakav takav osjećaj kontrole nad situacijom i životnim okolnostima.

Bezbrojne teorije zavjera kroz ljudsku povijest, od kojih su se rijetke pokazale točnima, prirodna su dakle reakcija i pokušaj zaštite od opasnosti i kompleksnih događaja koje sami ne možemo kontrolirati ili pojmiti, ali istovremeno vjerovanje da je svijet prepun zlih moćnika koji se udružuju u monstruoznim činima ne donosi nam smirenje. Naprotiv, dolazi do vala negativnih emocija tako da osoba koja već vjeruje u jednu teoriju zavjere postaje stimulirana da počne vjerovati i u druga, ne nužno povezana zavjerenička razmišljanja, jedan je od zaključaka iz istraživanja pod nazivom „Teorije zavjere kao dio povijesti“ koji su proveli istraživači s britanskih i nizozemskih sveučilišta.

Osobito podložni lakom prihvaćanju teorija zavjera članovi su zajednice koji se osjećaju nemoćni i koje prožima jak strah od smrti, a razina tog straha može utjecati i na političko opredjeljenje, smatra Andrijana Mušura Gabor sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, dodajući da konzervativizam, nacionalizam i slične pristranosti vlastitoj grupi daju osjećaj veće stabilnosti i umiruju egzistencijalne prijetnje kod osoba koje imaju potrebu nositi se s anksioznošću uzrokovanom pojačanom sviješću o smrtnosti.

U modernim pak vremenima kada se dogode krizne i konfuzne situacije, kao i sada u vrijeme pandemije i karantene, često posegnemo za opuštanjem pred ekranom, što može biti kontraproduktivno. Naime, filmovi i televizijske serije imaju priličan, a često i presudan utjecaj na stvaranje mišljenja o događajima iz prošlosti ili o svijetu oko sebe. Primjerice, poznati film redatelja Olivera Stonea „JFK“ o teoriji zavjere u ubojstvu američkog predsjednika Kennedyja još uvijek je tema rasprava koliko bi zapravo Hollywood trebao ili ne slobodno tumačiti neke traumatične događaje iz prošlosti, a koji na neki način još uvijek utječu na svakodnevicu. Iako je od ubojstva Kennedyja proteklo skoro 60 godina, ta je tema još snažno prisutna u kolektivnom pamćenju Amerikanaca, među kojima većina smatra da se ipak radilo o zavjeri, a što govori o kontinuitetu nepovjerenja u organizacije sustava.

Drugi primjer je popularna televizijska serija X-Files i njezin moto Istina je tamo negdje vani („The Truth Is Out There“) koja prosječne gledatelje već desetljećima podsvjesno navikava na prihvaćanje da su sve glasine i zavjere moguće i da organi vlasti uvijek od nas građana nešto skrivaju.

Jedan od najpoznatijih istraživača teorija zavjera Joseph Uscinski sa sveučilišta na Floridi prije nekoliko je godina objavio knjigu „Američke teorije zavjere“ u kojoj opisuje pojedina kritična razdoblja iz povijesti SAD-a. Zaključio je da se osobit porast takvih teorija zbio na samom prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, dakle na vrhuncu druge industrijske revolucije, u vrijeme velikih i brzih društvenih i ekonomskih promjena kada su građani osjećali nesigurnost i neizvjesnost. Sljedeći takav skok zabilježen je krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme početka Hladnog rata i osjećaja velikog straha od mogućeg nuklearnog rata i sveopćeg uništenja.

Mitska Hidra


Sada u kolovozu 2020, usred Covid-19 pandemije, ekonomske krize i američke izborne kampanje, a uoči vjerojatnog širenja virusa najesen, teorije zavjera koje širi QAnon postale su, smatraju brojni analitičari, ozbiljna prijetnja za demokraciju, a s time su se, čini se, složile i vodeće društvene mreže. U proteklih nekoliko tjedana Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok i drugi ubrzano su počeli ograničavati profile i grupe s QAnon predznakom, te ukidati brojne stranice na kojima su se prodavale majice, kape, plakati i drugi predmeti s Q znakom.  Ne radi se uvijek o potpunim zabranama nego o, kako je Facebook u službenoj obavijesti objasnio, ograničavanju mogućnosti organiziranja.  Facebook slične mjere poduzima i protiv anarhističkih grupa koje potiču nasilje te protiv militantnih grupa koje djeluju u SAD-u.

QAnon često organizira javna okupljanja te su samo za subotu 22. kolovoza pozvali na preko 200 skupova diljem Sjedinjenih Država. Među bolje organiziranim podružnicama je ona u Los Angelesu gdje se tog dana okupilo više stotina Q sljedbenika i simpatizera. Reporterki Huffington Posta Jesselyn Cook neki od okupljenih kazali su kako ne vjeruju medijima i kako prava pandemija nije korona virus nego trgovina djecom.

Reporteri svjetskih medija često spominju kako u razgovoru s QAnon sljedbenicima ne uspijevaju poljuljati njihova vjerovanja. Na pomen kako niti za jednu njihovu teoriju zavjera ne postoje dokazi, prosječni Q odmahuje rukom i odgovara da je svako osporavanje njihovih vjerovanja samo dokaz da svijetom, pa tako i medijima, upravlja sotonska klika.

Političari pak prepoznaju QAnon kao odličnu priliku za širenje utjecaja i dobivanje više glasova, kaže Alex Kaplan, istražitelj Media Matters for America, koji smatra da bi pažnja koju mediji pružaju QAnonu mogla postići kontraefekt i pružiti dojam da svi trebamo početi prihvaćati teorije zavjera.

Charlie Warzel iz New York Timesa krivca pronalazi u kompanijama koje vladaju Internetom. QAnon  je, kaže,  jedan od proizvoda manipulacije internetskim algoritmima i heštegovima, a uvjete za njegovo širenje stvorile su društvene mreže jer nisu u stanju kontrolirati sadržaje koji se na njihovim stranicama objavljuju.  Najslikovitija je pak profesorica Kathleen Stansberry s Elon univerziteta koja je uvjerena kako neće biti lako smanjiti utjecaj QAnona. Takve su teorije zavjera poput višeglave hidre iz grčke mitologije, kaže profesorica Stansberry, odsječete joj jednu glavu, ali nova odmah izraste i čudovište može biti snažnije nego prije.

faktograf