Tvrdnja Svetislava Basare iz intervjua koji je dao za Novosti (prenosimo u današnjem izdanju SBPeriskopa) kako jezik u novinama čine: mrtvačke riječi, fraze i rečenice ispisane milijunima puta – potvrđena je pregledom svježih (proširenih) vijesti i izvještaja objavljenih u/na lokalnim slavonskobrodskim portalima. Promatranje sam izvršio podstaknut i tezom Terryja Eagletona da se zbilja ne odražava u jeziku, nego jezik proizvodi zbilju. Kakvu to zbilju proizvodi jezik kojim se portali obraćaju čitateljima?! Sračunatu vizitu ustaljenom i šupljem na news portalima, učinio sam namjenski, odavno zgađen (nad) jezikom koji je jalovi spoj žargona raznih struka i profesionalnih skupina, od kulture do policije, i rijetkih, a stvarno nužnih objašnjavajućih intervencija novinara, zgađen nad jezikom koji izaziva odbojnost zbog izdeformirane sintakse, nemaštovite arhitekture i tragičnog izbjegavanja i/ili nemogućnosti upotrebe rasudne moći novinara i kandidata za novinare. Da su se člankopisci prilikom pisanja sastava prisjetili samo pet posto zadane lektire iz osnovne škole, ne bi bilo razloga za ruganje i konstatacije o nezaustavljivom ponavljanju gluposti. Ali, nisu! Književnost i knjige su teritorij koji oni ne posjećuju. Ističem da sam posao selektora mrtvačkih riječi obavio očekivano brzo. Nisam morao, poput lovaca, čamiti na čeki, kako bih se domogao ulova; ružne fraze i ostala jezična čudovišta, dolazili su mi na laptopomet hrpimice, sami od sebe, ističući se svojom odbojnošću. „Fraza pretvara ljudsku riječ u ispravnost, osjećaje u kalupe, misli u glupe sheme. Ona nije laž, ni istina, ni iluzija. Deplasirana grimasa kreveljenja u krivom trenutku i na krivom mjestu.“ (Miroslav Krleža)


Pregled citata jezika koji se kameni ograničen je. Naime, izabrao sam tek nekoliko kapi iz oceana primjera koji ponižavaju plemenitu novinarsku struku, i stoga, jer ovaj portal mora paziti koliko iskorištava sve vrste memorije kako bi funkcionirao još neko vrijeme. Naime, sbperiskop ne dotira grad i gradonačelnik novcem poreznih obveznika kao neke od ovdje uvrštenih portala.Što je po vama svrha književnosti – u jednom intervjuu izjavili ste da je cilj "lomljenje kičme jezika"?


Smisao poezije u najširem smislu, a tu spada i proza, upravo je neprestano stvaranje novog. Jezik se kameni kako vreme pada po njemu. Pogledajte jezik u novinama – to su mrtvačke reći, fraze i rečenice ispisane milionima puta. Ponovno lomljenje kičme jezika znači da se snažnim slikama i poetskim alatkama stvaraju pukotine, kroz koje u realnost prodre malo duha._________________________________


Odmah nakon dojave, na mjesto događaja su upućeni policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod, koji su utvrdili da je nepoznati počinitelj uz prijetnju oružjem od zaposlenice zatražio novac, što mu je ista i predala, a nakon čega se počinitelj udaljio u nepoznatom smjeru.


Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.


***


U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“  hospitalizirano je ukupno  25 osoba, od čega je  5  osoba   na respiratoru zbog posljedica bolesti COVID-19.


U novogradiškoj Bolnici hospitalizirane su  2 osobe zbog posljedica bolesti COVID- 19.


Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske trenutno se pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi  431 osoba.


***


Brođani i Brođanke u proteklih su tjedan dana imali mogućnost svakodnevno pogledati kazališne predstave u večernjim terminima, a ovogodišnji festival odvijao se pod sloganom „14. FAK, ruke u zrak“.


Nakon dodjele nagrada najboljima, Festival amaterskih kazališta zatvorila je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača zahvalivši organizatorima na trudu te svim glumcima koji su svojim izvedbama u Slavonski Brod i ove godine donijeli dašak umjetnosti i kulture.


***


Akvarelistička kolonija „Sava“ jedna je od najstarijih likovnih kolonija posvećenih akvarelu u Hrvatskoj te ima veliki značaj za brodsku likovnu umjetnost. Na otvorenju izložbe prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.


***


Policija je jučer u Postaji granične policije Vrpolje dovršila kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom s područja Vukovarsko-srijemske policijske uprave, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe. Utvrđeno je da je osumnjičeni od 2018. do 2021. godine, u mjestu Donji Andrijevci, sa željezničke pruge Zagreb-Vinkovci u više navrata otuđio prigušnice za umanjenje napona i time oštetio vlasnika za iznos od više desetaka tisuća kuna.


***


Policijski službenici protiv počinitelja, nadležnom državnom odvjetništvu, dostavljaju posebno izvješće kao nadopunu kaznenih prijava za kazneno djelo krađe.


***


Tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su dva pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava. Oko 13 sati u Novoj Gradiški, prilikom čišćenja prostora tvornice, 50-godišnjak je pronašao dva komada streljiva za PAT kalibra 20mm i jednu ručnu bombu, koje je preuzeo policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.


U šumskom predjelu kod mjesta Stari Slatinik, 24-godišnjak je pronašao minobacačku minu od 60mm. Savjesni građani su o pronalasku izvijestili policiju, nakon čega su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu na siguran način preuzeli pronađena neeksplodirana sredstva do uništenja.


***


Iz njih je vidljivo drastično povećanje kakvo je u ranijem periodu bilo 'zakočeno' epidemiološkim mjerama. U lipnju je na GP Slavonski Brod evidentirano 170.636 putnika, od čega 7.263 pješaka. Istog mjeseca zabilježena su i 92.102 vozila.


Tijekom srpnja broj je putnika narastao na 293.715, od čega 17.765 pješaka i 136.569 vozila.


Apsolutni ovogodišnji rekorder zasad je kolovoz kada su kroz Granični prijelaz prošla ukupno 352.383 putnika. Među njima čak 26.382 pješaka. Istovremeno, zabilježen je prolazak 149.961 vozila. Dakle, na most su se - prvenstveno - vratili i pješaci kojih je tijekom prošle godine bilo iznimno malo.


***


Iznosi pomoći su šest do deset puta veći nego bi ih naši građani mogli ostvariti temeljem Zakona o ublažavanju i otklanjanju posljedica prirodnih nepogoda koji limitira iznose na svega 5% od procijenjene štete.


Vlada je na svojoj sjednici donijela odluke i o pomoći za sanaciju zgrada Vojarne 123. brigade, Kaznionice u Požegi te obrazovnih ustanova, sveukupno nešto više od 15 milijuna kuna, a naknadno se uključilo i Ministarstvo kulture sa 4,5 milijuna kuna pomoći za sanaciju zaštićenih kulturnih dobara.


***


Za očekivati je kako će anonimni prijavitelji i oni koji brodskog gradonačelnika godinama pokušavaju kriminalizirati - jer nemaju prihvatljivije politike od onih koje Duspara godinama provodi - konačno početi predstavljati svoje programe i sebe kao bolju alternativu i prestati se baviti jalovim poslom. Naime, Slavonski Brod – kao i svaki drugi grad – treba stalnu ponudu ozbiljnog programskog i kadrovskog iskoraka naprijed, a ne stalno politikantsko kritizerstvo koje vraća unatrag.