Od danas se može reći da je zapadni svijet u krizi bez presedana od Velike depresije.

Američki FED je smanjio svoju prognozu rasta BDP-a u drugom kvartalu na nulu. Budući da je u prvom tromjesečju došlo do pada, pad u drugom tromjesečju zaredom  znači početak recesije u najvećem zapadnom gospodarstvu.

Zapravo, sve pada. Od prosinca 2021. do 13. lipnja 2022. iskorišteno je 13 000 milijardi dolara za kapitalizaciju američkog burzovnog tržišta. Na kraju 2021. američka poduzeća bila su procijenjena na 59 300 milijardi, što znači da se tržište urušilo od maksimuma iz 2007. Prema rezultatima 1. tromjesečja 2022. već 56 000 milijardi, a na kraju 13. lipnja 46 300 milijardi dolara.

Najgore od svega je tržište NASDAQ INDEKS, koje je izgubilo trećinu svoje vrijednosti

1. Netflix: -70%

2. Paypal: -60%

3. Facebook: -48%

4. NVIDIA: -44%

5. Tesla: - 43%

6. Bitcoin: - 38%

7. Amazon: -36%

8. Apple: -25%

9. Microsoft: -23

10. Google: -24%

Tržište kriptovaluta palo je s 3000 milijardi na manje od 1000 milijardi. Izgubljeno je 2 bilijuna dolara, a padu se ne nazire kraj, iako su mnogi govorili da je kriptovaluta, iza koje ne stoji država ili neki drugi garant, zapravo obična Ponzijeva shema. Sofisticirana, bez daljnjega, atraktivna, jer na staru s kamatama više nitko ne pada, ali još uvijek najobičnija prijevara u kojoj se izvanredna „blockchain“ tehnologija iskoristila za stvaranje financijskog proizvoda koji se pri prvoj krizi pokazao kao porez na budale.

Indeksi  potrošačkog raspoloženja u Michiganu sigurno idu u negativnu zonu.

Masovna potrošnja pala je za 14% samo od svibnja, nastavljajući trend pada tijekom prošle godine i dosegavši ​​najnižu razinu dosad, usporediv s najnižim dijelom postignutim sredinom recesije 1980. godine. Sve komponente ovog indeksa pale su ovog mjeseca, s najvećim padom poslovnih uvjeta u narednoj godini, čak za 24 posto u odnosu na svibanj. Procjene potrošača o njihovoj osobnoj financijskoj situaciji pogoršale su se za oko 20%. I još ništa nije gotovo.

Američka kućanstva počela su ubrzano postajati sve siromašnija, pa će pad neto vrijednosti kućanstava u drugom tromjesečju 2022. biti najveći ikada zabilježen. Neočekivano, potrošnja u svibnju je pala na -0,3% u odnosu na prošlu godinu, ali prilagođena inflaciji od 8,3% u svibnju. To daje pad realne prodaje za 8,6%.

Inflacija u Europi i SAD-u dosegla je najvišu razinu u posljednjih 45 godina. 8-9%.

Ali tu nije kraj, industrijska inflacija je narasla na 30-40%, a ona će se za nekoliko mjeseci pretvoriti u potrošačku inflaciju.

Rastuće cijene hrane, energije i ostalih sirovina prolaze kroz cijeli proizvodni lanac.

Najžalosnije je što nema izlaza. Potrebno je podići stope duga na razinu inflacije. No svaka dodatna kamata na dužničke vrijednosne papire znači da se za plaćanje kamata na državni dug mora posuditi dodatnih 240 milijardi godišnje. A dodatnih 5% je već 1200 milijardi. Na to se također moraju plaćati kamate. Štoviše, inflacijska spirala se odmotava, a uloga dolara opada. I u ovom neugodnom trenutku, Sjedinjene Države počele su koristiti dolar kao oružje protiv Rusije.

Postoje samo dva izlaza. Sjeći rep komad po komad ili cijeli odjednom, tempom povećanja međubankovne stope. Oba rješenja su loša. Polako, kako želi FED, ili brzo. Ako bude sporo, tada neće biti moguće prevladati inflaciju i recesiju, jer će proces biti spor i privremeno manje bolan, ali dublji i duži. Kada  bi se brzo prevladala inflacija, to će srušiti proizvodnju, ali sve će se dogoditi brzo i nije nepoznato kako će se sve završiti. Svi koji trebaju bankrotirati oni će bankrotirati, a preživjeli će dobiti nove poticaje. Naravno, odsijecanje ovog repa do vrata rezultira smrću.

FED je povisio stopu  za samo 0,75 postotnih bodova nakon sastanka od 14. do 15. lipnja, prvi put od 1994. Sada je stopa 1,50-1,75% godišnje. Napomena, uz inflaciju od 8,6%. Ovo je užasno malo za obuzdavanje inflacije. I vrlo malo za prikupljanje novca s američkim dužničkim vrijednosnim papirima koje nitko ne želi.

Pa, kao i kod inflacije dolara od 8-9%, neka budu 3%. Ali nije li lakše kupiti rublje što svi zapravo i čine, ali transakcije ne žele prikazati i li ih prikaži kroz nama nerazumljive financijske derivate. Jer mjesec dana kasnije se rep ponovno mora rezati, ali postoje i drugi troškovi, za hranjenje i naoružavanje Ukrajine, na primjer. I bit će sve više znakova krize, a stanovništvo će time biti sve nezadovoljnije. Uključujući one koji su usred globalne krize počeli izdvajati 5 milijardi mjesečno za Ukrajinu za pokrivanje ukrajinskog proračunskog deficita, pa dodatnih 5 milijardi za proizvodnju oružja za one koji su već dali sovjetsko oružje Ukrajini. Što će biti s Bidenovom strankom na jesenskim izborima?

I što onda, nakon poraza u Senatu i Kongresu. Slijedi li „impeachment“ ili građanski rat. A ova Rusija se još nije počela ni boriti protiv Sjedinjenih Država. Može čak pomoći Sjedinjenim Državama i od njih kupiti Aljasku za 300 milijardi zamrznutih dolara. Zašto Medvedev to ne ponudi. Sjećate li se da je Biden rekao kako je pristao vratiti Rusiju u XIX stoljeće.

Počela je kriza o kojoj se dugo govorilo, ali su svi tvrdili da je to ruska „propaganda“. Sada je kriza tu, ali su „krivi Rusi“. Nakon Svjetskog ekonomskog foruma u St. Petersburgu će se državnici 70 zemalja vratiti kući, kao i poduzetnici, razni direktori, šeici, bankari i tko sve ne, pa će reći svojim vladarima da im se nikako ne viša opcija „umiranja za demokraciju u  Ukrajini“, koja to nije. Počela je i podjela svijeta i Rusija je tu prva na redu, ali o tome u drugim objavama.

Sutra je veliki govor Vladimira Putina u St. Petersburgu, pa ako nakon 2007. i Münchena, pa 2011. za novine Izvestia i 2013. u Klubu Valdai, bude četvrti povijesni u nizu, znat ćemo nešto više.

SPEF 2022. - "Susret" umjetne inteligencije kao prodavačica sokova i afganistanskih talibana i drugi zanimljivi detalji 

 

altermainstreaminfo