U Naselju „Andrija Hebrang“ ispustila je dušu još jedna mala trgovina, Samoposluga Plus, preostali dio, vjerovalo se, neprobojne fronte sitnog biznisa. Jednostavno, nije izdržala svakodnevno konkurentsko gaženje od strane hipermarketa načičkanih u širem središtu grada, u procesu povijesne nužnosti da stari oblici ustupaju mjesta novima.

 

Prostor nekadašnje žive trgovine krcate namirnicama i potrepštinama za stanove, prodavaonice u kojoj se u dugom redu čekalo pred blagajnom, sada je mračan, otužan, gotovo ispražnjen; svjedoči o danima ponosa i slave, kada je bavljenje malom trgovinom bio izlaz za nuždu i dominantna metafora društva. Naime, nakon naleta tzv. demokratskih promjena i havarije socijalizma, nikle su male obiteljske trgovine kao gljive poslije kiše, kao spas za rezervnu armiju rada- ljude čija je radna mjesta uništila pretvorba i privatizacija na hrvatski način.Snabdijevale su stambenu četvrt, ili čak jednu ulicu. Istovremeno se po stranu i jeftiniju robu masovno išlo preko granice.

 

Krajem devedesetih dominacija, pa čak i postojanje malih trgovina iz susjedstva, odlaze u prošlost, a u Hrvatsku, trgovački raj na Zemlji, dolaze veliki trgovački sustavi, prilagodljivi poduzetnici kao opijajući vjesnici opće liberalizacije. Kao na traci instaliraju se hipermarketi po selima i gradovima naše zemlje ponosne. Slavonski Brod najočitiji je primjer nepromišljenih odluka da se čak četiri velike trgovačke kuće nabiju u samo srce grada. Bez imalo obzirnosti i s puno bestidnosti prvenstveno prema opstanku malih trgovaca, bez moći predviđanja što će to značiti za i tako zagušeni gradski promet, bez volje da zaštiti stanovnike od ekološke prijetnje ispušnih plinova, gradska politička elita koja inače mjesecima zna raspravljati o izdavanju dozvole za rad nekog kioska na ulazu u neko naselje u skladu s urbanističkim planovima, omogućila je trgovačkim lancima nevjerojatno brz prodor i povlastice, na radost bolesnih praktikanata konzumerizma koji se liječe među gondolama hipermarketa.

 

Samoposluga Plus nije imala šanse u Slavonskom Brodu kao ni ostale male trgovine u radijusu od jednog kilometra od djelovanja nagmilane trgovačke sile krupnog kapitala u Svačićevoj ulici i Naselju Slavonija II, koja za robove kupovine prakticira akcije snižavanja cijena 31 dan u mjesecu.

Adio Samoposlugo Plus!