Dakle, ništa u ovoj visokonaponskoj spletki još nije jedan kroz jedan, a u takvim je situacijama oprez uvijek najbolji prijatelj. Bilo bi dobro da se pokaže da potpredsjednik Vlade i Vlada govore istinu. Ali u priči je trenutno i previše tankih mjesta. Čekamo meritorna razjašnjenja da im možemo vjerovati


Povodom najnovije afere sa snimkama navodno ministra Tolušića s navodno prostitutkom u krilu i lajnom kokaina, za sada se smisleno prikloniti samo jednom mišljenju. A ono glasi: niti vjerujem da su snimke autentične, niti vjerujem da su režirane.

Ni za kakav određeniji stav u ovom trenutku još nemamo dovoljno solidnu podlogu, iako je Nacional plasirao svoju lascivnu »cover story« tvrdeći da se radi o krivotvorini, iako ju je cijela postava Vlade dočekala negirajući da tu ima i zrna istine te iako je to zdravo za gotovo isti dan progutao i dio medija. Razumna skepsa jedino je što do daljnjega pije vodu iz više razloga.

Premijer Plenković može se ljutiti koliko hoće što je dio javnosti podozriv oko ove nove afere koja je sada buknula na temu već trećeg potpredsjednika njegove Vlade. Ali nitko inteligentan neće se otresti sumnji, barem dok nam ozbiljna istraga ne pokaže osobu ili osobe koje su navodno izradile navodni fabrikat s ministrom Tolušićem, zvanim Roks, i navodno podmuklo nalijepile njegovu glavu na tijelo nekog svog manekena slične građe.

Zalijetanje sa zaključcima, prvo, nije pametno zato što Nacionalova priča i momentalno spremna reakcija premijera i ministara na to što je tog jutra objavljeno o Tolušiću djeluju kao joint-venture paket, kao zajednički uigrani komad za pozornicu.

Nepoznat Netko donosi Nacionalu snimke, oni se isprva krzmaju, ali u pomoć im smjesta pritječe SOA koja čeka tu iza ugla s već spremnim dokazima da je sve to prijesna laž i podvala.

Sorry, ali to izgleda – bar zasad – kao krizni menadžment s idejom da se presretne nekontrolirana objava kompromitantnog materijala s potpredsjednikom Vlade u glavnoj ulozi. Jer, pobogu, mediji provjeravaju stotine dojava, ali one koje se pokažu lažnima, bacaju u koš. A od njih svakako ne prave bombastične naslovnice.

Pogotovo ne s ovakvim groznim snimkama za koje već sami znaju da su montaža, a kosnut će i Vladu i Tolušićevu obitelj.

Drugo, neugodno je što se to mora reći za tajnu službu naše države, ali argumenti da je riječ o podmetaljki, posredovani iz SOA-e, zvuče kao da ih je sklepala moja tetka. Figura na snimkama ima cipele zaobljenog vrha, a potpredsjednik Vlade voli špic-formu. Figura nosi sat s bijelim remenom, a Tolušić im je rekao da on takav remen nema. Pa dajte, ljudi. Bilo bi bolje da ste tu smijuriju prešutjeli i iskazali se nekom stvarno ozbiljnom analizom jer ovakvim amaterizmima samo potpaljujete nevjericu.

Treće, ministar Tolušić sada nas informira da već dvije godine prima prijetnje te da već i zna tko mu je ovo sada htio smjestiti. Nadamo se da je imena konačno podijelio s policijom. Ali moraš se pitati zašto je čekao do sada da to kaže, ako ne nama, onda nadležnim organima ove države? Jer kad se netko grozi ministru, navodno zbog njegovih principijelnih poteza na mjestu člana Vlade (»čistim kriminal«), onda se grozi poretku i svima nama, a to smjesta mora biti procesuirano.

Dakle, ništa u ovoj visokonaponskoj spletki još nije jedan kroz jedan, a u takvim je situacijama oprez uvijek najbolji prijatelj. Bilo bi dobro da se pokaže da potpredsjednik Vlade i Vlada govore istinu. Ali u priči je trenutno i previše tankih mjesta. Čekamo meritorna razjašnjenja da im možemo vjerovati.

 

novilist