Ovih dana da nije ova neizvjesna predizborna utrka i ponovni veliki rast broja ‘pozitivnih’ na koronavirus, sigurno bi najaktualnija tema na našim medijima bio lipanjski toplinski val koji je poslije Sibira, koja čudna situacija, stigao i do nas. Zaista, toplinski val je tu, pa se temperatura u Slavonskom Brodu prekjučer popela i na 34 stupnja C, a temperatura dalje raste.

Svjedoci smo, tako je i u Slavonskom Brodu, pa i u nekim većim gradovima da visoka temperatura ne ide sama… Ona i razni drugi faktori, prvenstveno veliki utjecaj (kemijske) industrije, pa i promet i direktno i indirektno onečišćuju zrak...

Tako je u Slavonskom Brodu u zraku ponovo prisutna povećana koncentracija prizemnog ozona (O3). Već je pet - šest dana satna koncentracija ozona i desetak sati u kontinuitetu iznad 100 µg/m3!

A prekjučer je osmosatni prosjek ozona već dvanaesti put ove godine prekoračio ciljanu vrijednost od 120 µg/m3 i iznosio je: 120,88 µg/m3! A dozvoljeni broj takvih dana u godini na trogodišnjoj razini je 25!!!

Možemo zaključiti kako prizemni ozon i ove godine ozbiljno prijeti Brođanima! Uz to samo jedna mala opaska: kada je riječ o prošlogodišnjem izvješću stanja brodskog zraka, zna se da ako su u pitanju lebdeće čestice PM2.5 i PM10, ozon i benzo(a)piren, prema preliminarnim rezultatima mjerenja i obradi podataka, građani Slavonskog Broda i dalje udišu zrak druge kategorije, odnosno onečišćen zrak. Tako su polako ispunjeni uvjeti da i treću godinu redom, brodski zrak bude onečišćen obzirom na prizemni ozon!

Nažalost, ovih dana na ‘fejsu’ su se pojavile da tako kažem: ‘autentične fotke’ o (ne)prisustvu lebdećih čestica PM2.5 i PM10 u brodskom zraku.

Ne znam što se želi pokazati s tim fotkama? Nažalost one nama ništa ne kažu. Nasuprot njima ova donja fotka o stanju u posljednjih 365 dana ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša u Slavonskom Brodu (SB1) puno više govori.

U prikazu unutar kruga dato je u postocima u posljednjih 365 dana ‘akumulirano’ onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, gdje je zrak bio onečišćen skoro 41,5% i to: 26,3% onečišćen (CRVENO), pa 7,2% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

No da se vratimo na negativni utjecaj ozona. Već smo više puta spomenuli, ali nikada nije na odmet da to ponovimo: ozon je otrovan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa na varikinu i vrlo snažno oksidacijsko sredstvo.

U velikim koncentracijama je vrlo nestabilan. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon (O3). Kako je ozon nestabilan, on se vraća u prvobitno stanje i otpušta atom kisika koji je u prvom trenutku nevezan i na tom se i zasniva vrlo snažno oksidacijsko djelovanje.

Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan. Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis i drugi srčani i plućni problemi.

Prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona, a kako smo već naznačili, ona je 120 μg/m3. Posebno se definira i upozoravajuća razina za ozon, a ona je za jednosatnu koncentraciju 180 μg/m3, a kritična razina je 240 μg/m3.

Na kraju moramo još reći da po nekim studijama iz SAD-a kod djece je primijećen negativni utjecaj ozona već i pri koncentraciji od 100 μg/m3 (mikrograma po kubnom metru)… Inače treba znati i posebno isticati da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima.