SBPeriskop je u cijelosti objavio priopćenje HSP-a o predstavljanju kandidata za Europski parlament, uostalom, kao i drugi lokalni mediji koji nastoje informirati javnost o tendencijama hrvatskih političkih stranaka spram europskih integracija. U priopćenju za oko zapinje slijedeći fragment:

U stranačkom predstavljanju liste nije sudjelovala druga na HSP-ovoj listi, Ilijana Vrbat Pejić zbog nemogućnosti dobivanja dana godišnjeg odmora od strane gradonačelnika. Javnosti se obratila iz ureda, istaknuvši, “Politički je nekorektno od gradonačelnika onemogućiti  mi kao jedinoj Brođanki kandidatkinji za Europski parlament predstavljanje javnosti zbog zavisti jer sam nije kandidat!“

S obzirom na dosadašnji uporni, bezobzirni stil ponašanja, prihvaćamo ovaj dio priopćenja kao podrazumijevajuću istinu, kao još jedan korak nadređenog kojim se želi zgaziti podređenog s političkim ambicijama. Još jedan korak ustranu.

Onemogućavanje Ilijani Vrbat Pejić da ju se na konferenciji za tisak HSP-a predstavi kao kandidatkinju stranke za EU parlament, onemogućiti javnosti da čuje obrazloženje predlagača i njeno obraćanje javnosti u tom povodu, već je  u Općoj povijesti političkog i ljudskog beščašća i gadosti – steklo status značajnog i poučnog poglavlja. Licemjerno i opako. Ali, nitko odjednom nije postao vrlo opak. Tko drugima pakosti, sebe ne zaštićuje.

Skitati po Brodu pješke, službenim automobilom i autobusom, klatiti se okolo, kako stari svijet kaže, kao gluha kuja, bez polaganja računa bilo kome, a s pozicija radnog disciplinatora onemogućiti mobilnost i aktivnosti drugim aspirantima na političke pozicije, znači biti ne samo zavidan kao što smatra Ilijana Vrbat-Pejić, nego i zavisan od neprekidne proizvodnje konflikata, valjda po onoj, u sukobu sam sa svima, dakle, politički postojim na vrhu.

Kratka definicija riječi korektnost kaže da je to osobina onoga koji je korektan ili svojstvo onoga što je korektno; ispravnost, točnost, uljudnost. Čin zabrane uzimanja godišnjeg odmora više je nego politički nekorektan, jer istoj toj Ilijani Vrbat-Pejić, aktualnoj dogradonačelnici, ne dopušta se raditi poslove dogradonačelnice. Prevedeno, to znači, budi na svom mjestu rada, ne  radi na svom radnom mjestu, nikamo ne možeš, jer ja tako hoću, tebi za kaznu. Zabrana uzimanja godišnjeg odmora čin je istovremene strasti i destruktivne promišljenosti dostojan Jagovih motiva iz Shakesperove drame Otelo. Što je drugo, nego perverzna, patološka opsjednutost.

Usporedimo li čovjeka s vrećom ispunjenom ljudskim sadržajem, plemenitošću, ljubavi, prijateljstvom, razumijevanjem, karakterom, onda je ovo prazna vreća od čovjeka, a prazna vreća, kaže izreka, uspravo stajati ne može.