Najavljeni su gosti prvoga FALIŠ, Festivala alternative i ljevice Šibenik, koji će biti održan od 4. do 7. rujna.Za vizualni identitet festivala zaslužan je art direktor Ante Filipović Grčić, u suradnji s Krunom Lokotarom. Za ovu, prvu godinu, plakatima i drugim tiskanim materijalima dominirat će panoramska fotografija TEF-a (Tvornica elektroda i ferolegura), njegovih dimnjaka po kojima je Šibenik bio prepoznatljiv koliko i po svojim povijesnim spomenicima ili ljepoti obale. Cilj je organizatora da narednih godina i kroz vizualni identitet FALIŠ-a podsjete na jednu od nestalih tvornica u Šibeniku i problematiziraju deindustrijalizaciju grada i regije, te ukažu na njezine pogubne posljedice po lokalnu ekonomiju i standard građana Šibenika.

Također, kompletirana je i lista sudionika FALIŠ, na kojoj je najzvučnije ime Tariqa Alija, britanskog ljevičarskog aktivista kojemu su Rolling Stonesi posvetili pjesmu Street Fighting Man, autora niza knjiga, od kojih je u Hrvatskoj najpoznatija Sukob fundamentalizama.

Pored njega, tu su domaće, šibenske snage: blogeri fra Gavun i Informatičar starog kova, zatim spisateljica Jela Godlar, konceptualni umjetnik Boris Čelar, te glazbenik Dok Analog X. Igor Štiks i Emir Imamović Pirke u dvostrukoj su ulozi gostiju po rođenju i domaćina po vezanosti uz Šibenik.

Uz navedene, gosti ili organizatori FALIŠ-a su Srećko Horvat (urednik konferencijskog programa), Kruno Lokotar (urednik umjetničkog programa), zatim Boris Buden, Katarina Luketić, Sandra Vitaljić, Marko Pogačar, Mima Simić, Mario Jurjević te Aleksandar Stanković koji će ovom prilikom promovirati i svoju novu knjigu Aca i 100 faca, a iz Crne Gore dolazi Andrej Nikolaidis, pisac i filozof.

Više informacija očekujte uskoro.

Izvor: Kulturpunkt