U posljednjih nekoliko godina sve više Amerikanaca smatra kako im je obrazovni sustav u zemlji uništen, dok je u nas uvriježeno mišljenje kako on u pravom smislu te riječi nikada nije ni postojao.

Ipak, SAD svake godine na obrazovanje troše ogromne svote novca, više nego u bilo koja druga zemlja u svijetu, ali su rezultati, prema mišljenju stručnjaka, daleko od idealnih. Obzirom na iznos koji se ulaže u obrazovanje, stručnjaci kažu da bi američki studenti trebali biti najbolji na svijetu, ali oni to nisu.

Mnogi kažu kako “tupost” od učenika i studenata na kraju dovodi do opće “tuposti” nacije.

Ovdje je nekoliko ključnih činjenica o američkom obrazovanju, koje, prema mišljenju stručnjaka, predviđaju nadolazeću katastrofu.

 • Danas u Sjedinjenim Državama škole pohađa oko 50 milijuna učenika i studenata.

 • Prema najnovijem testu PISA, razina obrazovanja američkih studenata je niža od studenata drugih razvijenih zemalja.


Jedan od najvećih međunarodnih testova, Programme for International Student Assessment (PISA), program je u kojem se svake tri godine testiraju vještine kao što su čitanje, matematika, poznavanje prirodnih i drugih znanosti, te ključnih znanja i vještina kod studenata u dobi od 15 godina u desecima razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.

Posljednji testovi, koji su provedeni 2015. godine, pokazali je da SAD zauzima tek 38. od 71 mjesta u matematici i 24. mjesto u znanosti.

Među zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koje plaćaju program PISA, SAD su na 30. mjestu u matematici i 19. u znanosti.

 • Prema izvješću američke agencije Educational Testing Service, američki studenti koji su rođeni nakon 2000. godine, po stupnju obrazovanja značajno zaostaju za istim generacijama drugih zemalja.


Polovica Amerikanaca “nulte generacije” ima manji broj bodova od minimalnog standarda za razinu pismenosti. Samo su učenici dvije zemlje postigli lošije rezultate, Italija i Španjolska.

Rezultati matematičke pismenosti su bili čak i gori. Gotovo dvije trećine Amerikanaca iz “nulte generacije” ima manje od minimalne razine znanja u području razumijevanja i rada s brojevima. Amerika je ovdje, među 22 razvijene zemlje, završila na posljednjem mjestu.

 • – Prema istraživanju, manje od polovice svih srednjoškolskih maturanata dobro čita i rješavati matematičke probleme.

 • – Prema izvješću koje je objavio US News & World Report, izdaci u usporedbi s inflacijom po učeniku u američkim školama su porasli za 663%.

 • – U 2015. godini je postotak studenata javnih škola iz siromašnih obitelji premašio 50%. To se dogodilo prvi put u posljednjih 50 godina.

 • – Prema jednoj od brojnih studija, 76% ih napušta školovanje jer nisu bili spremni za prvu godinu studija.

 • – Sljedećih pet pokazatelja jasno pokazuju koliko je pala kvaliteta obrazovanja na američkim fakultetima:

  1. Nakon dvije godine studija na koledžima, 45% studenata nije pokazalo značajan napredak u obrazovanju, a 36% ih je pokazalo tek blago poboljšanje.

  2. U usporedbi s učenicima prije nekoliko desetljeća, studenti danas troše 50% manje vremena za učenje.

  3. 35% studenata je reklo da uči 5 sati ili manje tjedno.

  4. 50% ih je izjavilo da nisu pohađali nastavu u semestru u kojem je bilo potrebno napisati više od 20 stranica.

  5. 32% nije pohodilo tečajeve u semestru na kojima je bilo potrebno pročitati više od 40 stranica tjedno. • Samo 36% redovitih studenata diplomira u 4 godine, a 77% redovitih studenata dobiju diplomu na koledžu nakon 6 godina.

 • Jedno istraživanje je pokazalo da gotovo 10% diplomiranih studenata vjeruje da će se procesi serije “Sutkinja Judy” pojaviti na Vrhovnom sudu.

 • Prema rezultatima druge studije, 29% odraslih Amerikanaca ne zna ime potpredsjednika države.

 • Druga studija je pokazala da je samo 43% američkih studenata zna da se Građanski rat dogodio “negdje između” 1850. i 1900. godine.

 • I što je najgore, prema ovim istraživanjima, 75% mladih ne može pronaći Izrael na karti Bliskog istoka.


Diljem zemlje se čuju zvučne kritike na račun Ministarstva obrazovanja. Konkretno, kritizira se da obrazovni sustav izgrađen na takav način da se ni od nastavnika, ni učenika ne zahtijeva stvarno proučavanje obrazovnog sadržaja i njegovo razumijevanje, tako da učenici i studenti uspješno završe standardizirane testove.

Nastavnike se sili da u školama podučavaju “politički korektne” sadržaje i onda se od učenika traži da sudjeluju u testiranju “znanja“.

Neki čak traže da se ukine Ministarstvo obrazovanja, ali to neće biti lako učiniti, jer je u obrazovanju u pitanju velik novac, a gdje je novac tu su moć i utjecaj. Budući da američki sustav teži samoodržanju, politički pristup se neće promijeniti.

Osim toga, vrlo je mali broj izdavača u zemlji koji godišnje proizvode standardne udžbenike, a za taj posao dobiju 8 milijardi dolara.

Tvrtke koje provode istraživanja izdvajaju desetke milijuna dolara za lobiranje u Bijeloj kući.

Ipak, protivljenje stanovništva u zemlji sve je izraženije i nezadovoljstvo obrazovnim sustavom raste. Trenutno se borba odvija na lokalnoj razini, ali stručnjaci vjeruju da je ovo tek početak.

Ako je, po mišljenju neovisnih agencija uz Sjedinjenih Država, američki obrazovni sustav je nekada i bio najbolji na svijetu, ono što je danas ostalo od njega je daleko od poželjnog.

 

logično