Europska komisija je pokrenula inicijativu koja graniči ne samo sa znanstvenom fantastikom, nego i zdravim razumom. Prema programu Europske komisije u borbi “protiv lažnih vijesti” je osnovan “Visoki stručni odbor” za identifikaciju lažnih vijesti. Njega bi trebali činiti takozvani “debunkeri”, “ugledni” predstavnici akademske zajednice, nevladinih udruga i civilnog društva.

Uloga ovog tijela bi bila otkrivati bezbroj “lažnih vijesti” koje se uspiju provući kroz mainstream medije. Rok za prijavu Europskoj komisiji za sudjelovanje u poslu “kojim se brane demokratske vrijednosti i sloboda govora” je 15. prosinac 2017. godine.

Što je “debunker”. Na primjer, “debunker” bi bile moralne nakaze poput Davida Puentea, Juliana Röpckea iz Bilda ili Petra Stošića iz Indexa koji su uspjeli dokazati da palestinski dječak iz kampa Handarat u Aleppu, kojem su glavu odrubili pripadnici “pobunjene oporbe”, monstrumi milicije Noureddin Al-Zenki.

Naime, oni su uspjeli utvrditi kako nije riječ o dječaku od 11 godina, nego ”sirijskom vojniku od 19 godina koji, kako su potvrdili njegovi rođaci, boluje od talasemije, usporenog rasta i odgođenog puberteta”. Kao ”dokaze” su priložili fotošopiranu fotografiju navodnog sirijskog vojnika sa strojnicom i veliku fotografiju sa sirijskom zastavom kojom se slavi mučenička smrt malog Abdullaha Isse. Žalosno je što su sami krvnici potvrdili da je riječ o malom Palestincu koji je pogubljen jer je špijunirao za sirijsku vladu.

Primjer ima još. Na primjer, idiotska vijest da je Kim Jong-un dao pogubiti obitelj koja se fotografirala u njegovom društvu, ali se nije se smijala, što je bio ”dokaz kako nisu bili odani velikom vođi”.

U međuvremenu imamo najavu Inkvizicije, što je počelo pozivima na autocenzuru na internetu. Prije nekoliko dana je talijanski Facebook slao uznemirujuće poruke administratorima grupa koji moraju odlučiti što postavljati.

“Ovaj post je prijavljen, želite li ga prihvatiti ili odbiti objaviti?”, stajalo je u poruci, nakon koje su, zbog moguće blokade računa, korisnici uglavnom odustajali od objave.

Pokušajmo sada sastaviti deset najboljih “novinarskih patki” koje su, ponavljane tisuću puta, na kraju postaje “istina”. Nisu poredane po kronološkom redu i važnosti, ali to nije ni bitno.

1. Madurov režim represijom guši mirnu i demokratsku “oporbu”

2. Europu pogodila velika epidemija ospica (The Independent)

3. Kurdi i Amerikanci čiste Siriju od terorista

4. Potrebno je 150 000 migranata godišnje kako bi osigurali mirovine Talijanima

5. Kim Jong-un ubio rođaka u zračnoj luci Kuala Lumpur

6. Assad sarinom bombardira pedijatrijske bolnice

7. Putinovi hakeri su izabrali Donalda Trumpa za američkog predsjednika

8. Bombe bačene na Jemen i oružje poslano u Siriju – Europske zemlje poštuju sve međunarodne konvencije

9. Hrvatska nema veze s odlukama hunte u Kijevu i “Inicijativa tri mora” je prijateljski projekt za Rusiju

10. Izlazimo iz krize, ministar Marić se zadužio povoljno i uštedjet će milijarde kuna, a fond Knighthead Capital neće oglodati Agrokor kao lešinu

Spisak je, naravno, nepotpun i možete dodati medijske “patke” koje nedostaju.

 

logično