Osjećam dužnost odgovoriti cjelokupnoj javnosti na besramne, lažne optužbe sadržane u pamfletu koji je potpisao Hdz sa svojim suradnicima a koje su zaprimljene u formi zahtjeva za smjenom predsjednika Gradskog vijeća Slavonskoga Broda.

Odbacujem sve “optužbe” HDZ-ovih vijećnika na moj rad i na moja uvjerenja.
U mojim FB objavama nema ništa što je uvredljivo za Hrvatsku i njene građane, nema govora mržnje niti pozivanje na isti.
Ako je nekoga zasmetala moja objava na FB da je Josip Broz Tito, a povodom godišnjice njegove smrti, bio jedan od najvećih svjetskih državnika i to što sam to potkrijepio fotografijama s državnikovoga pogreba, to je onda isključivo stvar nepoznavanja povijesti i negiranja istine.
Da je Tito doista bio cijenjen u cijelom svijetu, ne moram dokazivati.
Da li je bio najveći, najbolji, najpravedniji, o tome možemo debatirati.
Ali da je bio veliki državnik koji je mogao na sva vrata, je. Onaj kome smeta ta povijesna činjenica, pa samo spominjanje iste smatra jugonostalgijom i pozivom na mržnju, taj ima problema sam sa sobom.
Nikada i nigdje nisam veličao jugoslavenski totalitarni režim, nikada i nigdje nisam nikoga u svojim objavama vrijeđao na osobnoj i nacionalnoj osnovi.
Oni koji me poznaju i koji prate moj rad znaju moje stavove o naciji, o ljudskim pravima, moju osjetljivost na prava nacionalnih manjina.
Na pritužbe HDZ-a na način vođenja sjednica Gradskog vijeća i optužbe za nedemokratsko vođenje sjednica u kojima kršim i ne poštujem Poslovnik, mogu samo reći da vjerujem da su nezadovoljni kada se sjednice vode na način koji je njima stran.
Teško se snalaze u zakonitom i poslovnički ispravnom radu.
U tri godine moga mandata, iako su u više navrata slali Ministarstvu uprave svoje pritužbe, nikada niti jedna sjednica i niti jedna odluka nije bila nezakonita, niti je ikada utvrđeno kršenje Poslovnika od strane nadležnog Ministarstva u kome odlučuju upravo njihove stranačke kolege.
Samo u zadnjih mjesec dana Ministarstvo uprave je u dva navrata odbilo njihove pritužbe na moj "nedemokratski", "nezakoniti" i "protuposlovnički" rad.
Gradsko vijeće u mom mandatu funkcionira na jedan građanski i demokratski način, Hdz-u potpuno stran.
Nikada se nije potencirala ideologija bilo koje vrste niti je ičiji svjetonazor ometao u radu bilo kojeg vijećnika. Nikada nisam, u ove tri godine, dobio niti jednu pritužbu naših građana takve vrste. Nikada nije bilo zapreka za donošenje odluka na dobrobit građana našega grada, iako je pozicija u vijeću širokog spektra.
I stoga, kada me optužuju za nedemokratičnost, nemoralnost, nečasnost i nepoštenje, kada me svojim lažima i izmišljotinama pokušavaju politički ušutkati i obezvrijediti pred licem javnosti, onda znam koliko sam na pravom putu.
Ponosan sam što moje djelovanje nije po regulama potpisnika pamfleta. Što moj politički i javni rad odudara od njihove prakse.
Predsjednik Gradskog vijeća mogu biti i ne moram. Funkcija nije ono što čovjeka čini čovjekom.
Da pojasnim, iako dužan nisam, ono sto se često stavlja na teret SDP-u, a to je koalicija SDP-a i Mirka Duspare. Dok sam ja na čelu SDP u Slavonskom Brodu, moj izbor će uvijek biti dobrobit ovog grada i stoga moj izbor ne može biti HDZ.
To svjedoči i o tome da nam je na listi prioriteta upravo dobrobit ovoga grada, a ne ideologije i različiti svjetonazori.
Da se izrazim njihovim rječnikom, na zadnju crtu obrane ako treba, obrane grada od HDZ-a.

Ja kada kažem mi ili oni , mislim na podjelu na poštene građane ove zemlje koji njeguju ljudske i moralne vrijednosti, i na njih, koji kradu, lažu i veličaju fašizam.
To su moji mi ili oni.

Ja nikada neću veličati prioritete HDZ-a, njihovu zakonitost, njihov moral, pravdu i njihovo poštenje.
Privilegije HDZ-a nisu moje privilegije.
To što nam ne dopuštaju da živimo danas, nego nas vraćaju u neku njihovu povijesti, ne bi li nam zamaglili oči i sakrili lopovluk i pljačku, njihova je sramota.
Sramota HDZ-a.
Sramotan je njihov postupak pun laži i izmišljotina.
Kompletan pamflet odbacujem i negiram.
No to su oni. To je njihov način i od toga se možemo braniti jedino istinom, znanjem i radom.

Predsjednik GV
Stribor Valenta