U posljednjih dvanaest mjeseci zabilježen je drastičan pad prodaje automobila širom europskih zemalja. Sveukupno gledano u cijeloj EU zabilježeni pad iznosi 10.8 posto. Od svih 27 zemalja članica samo Velika Britanija bilježi rast prodaje i to za 8.2 posto u odnosu na rujan prošlu godine, piše BBC.

U prošlom mjesecu zabilježeno je 1.1 milijuna novo registriranih automobila dok se u cijeloj godini broji prodanih 9.4 milijuna automobila. U rujnu je u svim zemljama eurozone koja je pogođena žestokim mjerama štednje zabilježen drastičan pad prodaje, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila.

'Automobili su jako zahvalna roba jer jednom kad ih kupite mirni ste slijedećih pet ili više godina, proizvođači se približavaju dnu, a izlaz iz krize za autoindustriju još uvijek nije na horizontu', rekao je Jay Nagley direktor firme Spyder Redspy koja se bavi konzultingom u autoindustriji.
Prije nekoliko dana talijanski proizvođač kamiona IVECO objavio je da planira zatvoriti pet svojih europskih pogona do kraja ove godine, odluka je koja će direktno utjecati na sudbine 1075 radnika.
(vidi: Iveco, podružnica Fiata, zatvara 5 tvornica u Europi)

Najveći svjetski proizvođač automobila i ujedno najveća ekonomija EU-a, Njemačka bilježi pad prodaje od 10.9 posto, Francuska autoindustrija se nadovezala na trend sa zabilježenim padom od 17.9 posto, Italija također bilježi pad prodaje automobila od 25.7 posto, Španjolska se nalazi na drugom mjestu sa zabilježenim padom od nevjerojatnih 36.8 posto, dok se prvo mjesto najvećeg gubitaša autoindustrije nalazi u rukama Grčke koja bilježi pad veći od 40 posto.

Ipak Velika Britanija uspjela se othrvati negativnom trendu i do rujna ove godine zabilježiti rast prodaje od 4.3 posto, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila.

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) sastoji se od 18 europskih proizvođača automobila, kamiona i autobusa koje uključuje proizvođače automobila poput BMW-a, ali i korejskog Hyundaia.
www.acea.be
www.bbc.com
Jedan od mogućih scenarija događanja nakon propasti autoindustrije, može se vidjeti na primjeru Detroita:
Dobrodošli u Detroit, policija ima poruku za vas: "Uđite u grad na vlastitu odgovornost"

 

Izvor: Advance