Nakon što je slučaj oko Edwarda Snowdena postao glavna međunarodna tema, njegov otac, Lon Snowden, incijalno je izjavio kako poziva svog sina da se vrati u SAD gdje bi mu se sudilo. No, izgleda kako je Snowden senior u međuvremenu dobio donekle bolji uvid u potencijalnu sudbinu koja bi čekala njegovog sina ako bi se zaista vratio u SAD. Njegove današnje poruke sasvim su drugačije od inicijalnih.

U velikom intervjuu za američki list The Washington Post ističe kako su ga iz FBI-a pokušali nagovoriti da ode u Moskvu i pozove Edwarda da se vrati u SAD. Do toga nije došlo, navodno zbog nemogućnosti da se uspostavi direktan kontakt između dvojice nakon što bi stigao u Moskvu. No, izgleda kako to nije jedini razlog, već kako je Lon Snowden shvatio da bi povratak Edwarda u SAD bio jako loš potez.

U razgovoru ističe kako Edward nije ništa spominjao članovima obitelji po pitanju njegovih planova. Podsjetimo, Edward Snowden radio je u američkoj obavještajnoj službi gdje je prikupio velik broj dokumenata iz Agencije za Nacionalnu Sigurnost (NSA) te ih pustio u javnost uz asistenciju novinara Glenna Greenwalda koji radi za britanski list The Guardian.

U vrijeme kada su podaci o masovnoj američkoj špijunaži stranih država i vlastitih stanovnika počeli curiti u javnost, Edward se nalazio u Hong Kongu. Nedugo zatim odletio je iz Hong Konga za Moskvu gdje se i dalje nalazi na prostoru tranzit zone moskovske međunarodne zračne luke. Predao je zahtjev za azilom u Rusiji, koji se još uvijek razmatra. Ukoliko bi se vratio u SAD bilo bi mu suđeno po mnogim točkama optužnice - uključujući krađu državnih tajnih podataka i špijunažu - zbog čega bi mogao dobiti doživotni zatvor, možda čak i smrtnu kaznu.

Lon Snowden ističe kako se Edward počeo intenzivnije zanimati za vanjsku politiku nakon događaja pred kraj 2010. u Tunisu, kada se tuniški prodavač zapalio u znak prosvjeda zbog čega je došlo do pobune koja je s vlasti svrgnula pro-američkog predsjednika Bena Alija.

Snowden stariji, koji je razveden od Edwardove majke, ističe kako je njegov sin uvijek bio iznimno inteligentan, pomalo samozatajan te fasciniran računalima i tehnologijom, no nije pretjerano volio školu. "Moja edukacija mi smeta pri učenju", rekao je jednom prilikom Snowden mlađi, citirajući Marka Twaina.

"Bio sam iznenađen, kao i ostatak Amerike. Jednostavno nikada nismo pričali o njegovom poslu. Kao oca, boli me to što je učinio. Volio bih da moj sin i dalje živi na Havajima, uz dobru plaću, s prekrasnom djevojkom i da i dalje uživa u tom raju. No, kao američkom stanovniku, apsolutno mi je drago da je učinio to što je učinio", rekao je Lon Snowden.

Ističe kako su ga agenti FBI-a posjetili neposredno nakon što su informacije izašle u javnost. Navodi kako je s njima razgovarao oko 4 sata te kako im je "rekao sve što zna".

Washington Post piše kako je odnos između Lona Snowdena i američkih dužnosnika od onda postao znatno lošiji. Lon je osudio Obaminu administraciju i članove Kongresa zbog toga što su njegovog sina nazvali izdajnikom te je rekao kako sada preferira da Edward ostane u Rusiji.

"Ako se vrati u SAD, postupati će strašno prema njemu. Baciti će ga u rupu. Neće mu više dopustiti da govori", rekao je Lon. Upravo ova nepravedna sudbina zadesila je mladog zviždača Bradleya Manninga kojem je počelo izricanje presude.

"Zašto sam prvo poručio sinu da se vrati doma, a sada mu poručujem da ostane u Rusiji? Intelektualna evolucija - detaljno sam pratio medije i članove Kongresa zadnjih 60-ak dana. Toliki pričaju i pišu o ovome, a nemaju apsolutno nikakve ideje o tome tko je zapravo Edward Snowden. Gledao sam to i shvatio kako se radi o apsolutnoj propagandi. I onda iz Bijele Kuće optužuju predsjednika Putina da koristi Edwardov slučaj za svoju propagandu? Nevjerojatno. Radio sam za velike ljude u svojoj karijeri, ja znam što je pravo vodstvo. S druge strane, ljudi koje danas imamo u samom vrhu američke vlasti ponašaju se potpuno amaterski", rekao je Lon.

Istaknuo je kako je Edward odrastao u patriotskoj obitelji te kako je njegov čin bio patriotski - "Otkrio je stanovnicima SAD kako se krše njihova ustavna prava. To je bio njegov cilj, on od toga nije imao nikakve beneficije". Također je kritizirao današnji američki politički sustav istaknuvši kako je došlo do "fuzije države i korporacija" te kako nema nikakve razlike između Busheve i Obamine administracije.

Izvor: Advance