U intervjuu Dubrovačkom listu od 27. kolovoza 2023. gospođa Slavica Stojan, povjesničarka književnosti i do svibnja ove godine predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, govorila je i o tezi nekih srpskih povjesničara književnosti da postoji povezanost dubrovačke i srpske književnosti.

Njena ”znanstvena” kritika te teze uglavnom se svodi na sljedeće tvrdnje: ”Oni su vrsta agresivno-invazivne čeljadi (…) baš kao bube koje vam nastoje preplaviti kuću i teško ih je ukloniti koju god metodu koristili, gaženje nogama, otrovnim plinom, plamenikom”.

Na pitanje zgranutih novinara predsjedniku Matice hrvatske Miri Gavranu da komentira izjavu koja kao da je iskočila iz nekog davnog broja Der Stürmera, notornih nacističkih novina Juliusa Streichera, Gavran odgovara da je gospođa Stojan ”iznijela svoje viđenje srpskog svojatanja dijela hrvatske kulture, književnosti i jezične povijesti”.

Izjava gospođe Stojan odnosi se, po svemu sudeći, na deklaraciju ”Granice srpske književnosti”, sa znanstvenog skupa održanog u lipnju 2023. u rodnom mjestu Vuka Karadžića. Deklaraciju su potpisale sve katedre za srpski jezik u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, kao i Matica srpska.

Matica hrvatska i HAZU izdali su o tome 5. srpnja 2023. godine kritički osvrt pod naslovom ”Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost”.

Iz intervjua se ne vidi uspoređuje li gospođa Stojan svoje kolege iz Srbije s bubama koje treba ”otrovnim plinom i plamenikom” ili se to odnosi onako generalno.

Poput transparenta Bad Blue Boysa iz Kustošije, s natpisom ”Jebat ćemo srpske žene i djecu” (2020. godine).

Razlika je u tome što su taj transparent napisali klinci, koji su za to dobili šest mjeseci zatvora uvjetno – kao, s vremenom će se popraviti, a ovo je izjavila ugledna članica jedne od vodećih kulturnih ustanova u Hrvatskoj.

Maloljetni i jedva punoljetni klinci zatrovani izjavama odraslih. Poput ove! Koja, posebno obzirom na reakciju Matice hrvatske, nanosi sramotu cijeloj Hrvatskoj, a poražavajuća je kritika onog dijela hrvatske javnosti koji u takvim ispadima mržnje ne vidi ništa zabrinjavajuće.

I upozorenje da se, samo od sebe, to s vremenom neće popraviti.

autograf