Poštovana,


ne znam jeste li saznali za dugoočekivanu i radosnu vijest da je državi odnosno Općinskom sudu u Slavonskom Brodu dosta mog neposluha i da je još 12. siječnja sutkinja Renata Marić-Ivanović, naložila da postupim po rješenju broj Pn-32/2019-47 od 23.8.2021. koje je postalo pravomoćno 5.10.2021. i ovršno 2.11.2021? U suprotnom isto će biti poslano na naplatu prisilnim putem na FINU  kako bi vam se isplatio novac.


Nepokorno javljam, moja mirovina ide na FINU!!!


To je konačni praktični rezultat vaše i moje i žalbe Županijskom sudu sud u Zagrebu, sudu drugog stupnja, protiv presude Općinskog suda, to je definitivno postignuće da ja kao jedini krivac i uzročnik vaših duševnih boli, zato što sam na SBPeriskopu objavio članak uvredljivog sadržaja, a ne i pisac istog, koji vas je izvrijeđao na pasja kola, platim ceh. Radi naknade učinjene štete, po presudi Županijskog suda u Zagrebu (Poslovni broj 29 Gž-3042/2021-2) moram napokon isplatiti naknadu štete, parnične troškove i pripadajuću kamatu čiji se iznos ne navodi, a njega ni sam dragi Bog ne zna. Moram isplaćivati svoj dug, jer prisila spomenutog Boga ne moli.


Čestitam! Istrajali ste, i ja se vašoj istrajnosti (više) ne čudim s obzirom na konkretne okolnosti, i s obzirom na „bum te tužil“ mentalitet koji odbija izravni sukob u ringu za polemičke udarce. Dapače, divim vam se, i vama i vašim svjedokinjama, a o odvjetniku da i ne govorimo. Ja osobno ne bih istrajao. O tome sam vam iskreno pisao u prvom Otvorenom pismu pod naslovom  Otvoreno pismo Ružici Bobovečkoj, ravnateljici slavonskobrodske Gradske knjižnice.


Kada dođe, primjerice, do spiralnog prijeloma obje kosti podlaktice, ili samo laktne ili palčane kosti, nakon što dođe do prijeloma obje kosti potkoljenice, ili samo goljenične ili lisne kosti, udovi se slikaju na rendgenu, a potom se, nakon namještanja kostiju, stavlja gips. Ali, kad se slomije duša, joj, kada duša zaboli od udaraca sudbine, ili tamo nekog  pisca koji je napisao 30 knjiga, tako da svi vide kako se pati do izobličenja, ulogu/funkciju rendgena preuzima sud, a gipsa šuštave novčanica. A i suze se mogu obrisati papirnatim komadom novca.


Poštovana,


želim vas obavijestiti da mi se javio Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, jer je, post festum, saznao za presudu protiv mene. Zatražio je da mu dostavim sve materijale o povodu i rezultatu parničenja. Pitao sam ga zar nije za slučaj slavonskobrodskih duševnih boli saznao od svog budnog, nezavisnog članstva u Brodu, od kojih šezdeset posto nikad nije vidjelo vašu Gradsku knjižnicu iznutra. Nisam mu poslao materijale, jer, prvo, stvar je svršena/presuđena, a ja ne želim da se zbog tamo neke statistike o navodnom maltretiranju novinara od strane vlasti, koristi moje ime, i, drugo, jer bih ga doveo u neugodnu situaciju da svoje vrijedne članove iz lokanih medija, pita o čemu se radi, što oni znaju o svemu. A patuljci pojma nemaju.


Na kraju, oprostite mi na slobodi što ću vam predložiti kako da (po)trošite moju mirovinicu, prema kojoj sam, maloj i jadnoj, u nezavisnoj, suverenoj i samostalnoj državi, nekako posesivan. Jedino nju imam. Ali, što je tu je, moram se s njom rastajati svaki mjesec.


Siguran sam da 50 eura (O, bože, ja sam već u budućnosti. Kuna je prošlost, koja je iz nezavisne prošlosti došla i obnovljena!) svakog mjeseca nije malo.


Dakle, idem tematski, po životnim potrebama i užicima, prilično površno i naivno.  • Kozmetika (Preparati na bazi aloe vere; kreme za lice podbulo od suza; losion za čišćenje lica)

  • Odjeća i obuća (Patike za đogiranje od knjižnice do bankomata i nazad; haljina za neku od rijetkih promocija zbirki erotske poezije brodskih pjesnikinja i pjesnika)

  • Lijekovi (Za spuštanje i dizanje)

  • Putovanja (Beogradski sajam knjiga, Interliber, Daruvarske toplice)

  • Hrana i piće (Odrezak lososa i srednje kvalitetno pjenušavo vino)

  • CD-ovi (Ambijentala glazba, ono, dok se čita, dok se snatri, dok se mezi rečeni losos)

  • Za počastiti sebe (Sendvič od govedine, rižoto s plodovima mora, tartufi)

  • Za počastiti podređene kolegice i kolege (Čips, smoki, slani štapići, ribice i druge grickalice raznih oblika, krekeri i Sky cola)

  • Štednja za crne dane u nekoj od kriptovaluta.

  • Gadgeti (Google Nest, za ured ili kupatilo),

  • Zajednička pobjednička večera s odvjetnikom, bez svijeća, jer svijeće gore kod mene poraženog, u grobnoj atmosferi.

  • Kupiti si knjigu (ali, ne posuditi na određeno vrijeme!) Miroslava Krleže Na rubu pameti i podcrtati dijalog bezimenog doktora i Domaćinskog.


I tako mjesecima, godinama. Znam da za trošenje, za razliku od zarađivanja, nisu potrebni savjeti, ali nisam odolio. Sretno i u slast s vašim novcem! Čestitam!


 


S poštovanjem,


Veljko Lukić, umalo lik iz Dickensovih romana u kojima se spominju dužnički zatvori.